Balkenende: Ik sta voor gek bij 'NEE'

Een NEE-stem van het Nederlandse volk tegen de Europese Grondwet valt niet te verkopen in Brussel. Dat zegt onze premier Balkenende in een vraaggesprek met het Algemeen Dagblad. De premier vreest dat hij onder zijn collega's 'voor gek' zal staan als hij de uiteenlopende verhalen van het tegenkamp allemaal tegelijk moet gaan bepleiten.

Volgens Balkenende kan een NEE-stem de reputatie van Nederland als medeoprichter van de EU zeer grote schade oplopen. Nu al kijken buitenlandse leiders met argusogen naar Nederland. "Zij kennen ons land als drager van Europese integratie, als land dat altijd constructief en kritisch meewerkt in internationale instellingen. Die reputatie staat op het spel", zo zegt de premier.

Tegenstanders van de Grondwet, zoals de SP, LPF, ChristenUnie, SGP, Wilders verwijt Balkenende geen alternatieven aan te dragen. "Bovendien is er veel steun. In de Tweede Kamer is 85 procent vóór de Grondwet. Vakbondsleiders, werkgevers, milieubeweging, ontwikkelingsorganisaties, jongerenclubs - allemaal vóór!"
_
Zie voor meer info: U komt toch ook? en Grondwet Europa of het topic Wegwijs bij het referendum over de Europese Grondwet 2005 in het Politieke forum van FOK!. Er loopt ook een peiling over de Grondwet op de frontpage.