Helft wethouders A'dam nu allochtoon

Pim_In_Memoriam had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon politiek binnenland nieuwsNu Laetitia Griffith is benoemd als wethouder Financiën is de helft van de Amsterdamse wethouders van allochtone afkomst. Ter vergelijking: de andere grote steden hebben er geen.

Pas in 2002 werd de Surinaamse Hannah Belliot door de PvdA benoemd als eerste zwarte wethouder van de hoofdstad. En dat terwijl de helft van de bevolking van Amsterdam zijn wortels niet in Nederland heeft liggen.

Begin vorig jaar is PvdA-wethouder Rob Oudkerk vervangen door de Marokkaanse Ahmed Aboutaleb. Met de komst van Griffith zijn er nu drie allochtone wethouders, tegenover drie wethouders en een burgemeester van Nederlandse afkomst.

De afkomst van Griffith lijkt voor de VVD niet echt een rol te hebben gespeeld, maar er kan nog een primeur komen. Nooit eerder had een Amsterdamse politieke partij een allochtone lijsttrekker. De VVD nu wel, als de leden instemmen met de kandidatuur van Griffith.

Alleen Rotterdam had ooit een allochtone wethouder, de Surinaamse zakenvrouw Rabella de Faria. Ze trad in 2002 aan voor Leefbaar Rotterdam, maar hield het nog geen twee jaar vol omdat ze volgens haar partij een gebrek aan daadkracht had.


Laetitia Griffith