Jaarlijks 200 doden door donortekort

Op jaarbasis overlijden er tweehonderd mensen door een tekort aan orgaandonors. Dat melden diverse belangenorganisaties voor patiënten. Volgens de Nierstichting loopt het huidige systeem van orgaandonatie vast waardoor de wachttijden flink oplopen.

In totaal wachten 1200 mensen op een donornier en 200 op een ander orgaan. Omdat er jaarlijks slechts 225 organen beschikbaar komen voor tranplantatie, is in vier jaar tijd de wachttijd opgelopen tot vier jaar. Veel patiënten kunnen niet zo lang wachten en overlijden.

Probleem is dat Nederlanders niet warm lopen om donor te zijn na hun overlijden. Ruim 65 procent heeft zelfs niet gereageerd op verzoeken van de overheid om aan te geven wat ze willen. De belangenorganisaties pleiten daarom voor een minder vrijblijvend systeem. De Nierstichting zou graag een 'wie zwijgt, stemt toe'-systeem willen. Wie niet duidelijk aangeeft het niet te willen, wordt automatisch donor.

Paul Beerkens van de Nierstichting: 'Het voordeel van deze aanpak is dat je mensen dwingt zich uit te spreken. Als ze nee zeggen: ook prima. Dat is dan hun keus. Mensen vinden het eng om na te denken over hun eigen dood en schuiven zo’n brief daarom terzijde. Maar ze zouden, als het er echt op aan komt, hun organen misschien best willen afstaan.'