Minister Verdonk wil af van onderwijs-artikel

Pim_In_Memoriam en DaniëlBrooks hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon politiek binnenland nieuwsMinister Rita Verdonk is voor afschaffing van artikel 23 van de Grondwet. Dat zegt de VVD'er in een interview in het weekblad Nieuwe Revu. In artikel 23 wordt de gelijkstelling van openbaar en bijzonder onderwijs geregeld. Dat betekent onder andere dat scholen op religieuze grondslag ook aanspraak mogen maken op overheidsgelden.

"Als liberaal heb ik natuurlijk niets met artikel 23. Laat dat duidelijk zijn", zegt de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie in het vraaggesprek. Verdonk is er voorstander van dat het artikel na de volgende verkiezingen wordt geschrapt, al geeft ze toe dat haar partij wellicht nog niet zo ver is.

Het pleidooi van de minister leverde afkeurende reacties van coalitiegenoot CDA op. Minister Maria van der Hoeven (Onderwijs) liet weten dat afschaffing van artikel 23 onbespreekbaar is voor haar partij, 'al staat het de VVD vrij erover intern te discussieren'. CDA-Kamerlid Mirjam Sterk spreekt van een schijndiscussie. Sterk: "Het artikel is niet aan de orde. Ze zou zich bezig moeten houden met de echte problemen, zoals de inburgering en leerlingen met een achterstand." VVD-parlementariër Eric Balemans zegt goed met het artikel uit de voeten te kunnen, al is het voor hem niet heilig. "Voor mij staat de ontwikkeling van het kind voorop", aldus Balemans.

De discussie over het bijzonder onderwijs ligt in politiek Nederland erg gevoelig. Toen voormalig Integratie-minister Roger van Boxtel (D66) in 2002 artikel 23 ter discussie wilde stellen leverde hem dit van links tot rechts veel kritiek op.