CDA'er: 'Islam en SGP beide fout'

Icoon politiek binnenland nieuws Een prominent lid van het CDA heeft tijdens een debat in Utrecht de islam en de SGP op de korrel genomen. Oud-fractievoorzitter Willem Aantjes zei dat moslimfundamentalisme én SGP kritiek verdienen omdat ze de scheiding van kerk en staat niet erkennen. Toch moet de Nederlandse samenleving geduld tonen met het vrouwenstandpunt van behoudende gelovigen, zo zei hij.

"De scheiding tussen kerk en staat is een van de basisprincipes van de Nederlandse samenleving. Dat moeten we iedereen voorhouden, ook moslims. We mogen daarin niet selectief zijn. Er is een partij in ons land die haar bestaansrecht ontleent aan het feit dat ze de scheiding tussen kerk en staat principieel verwerpt", aldus Aantjes, daarmee ook naar de SGP verwijzende.

Volgens Aantjes is deelname aan een regeringscoalitie door de SGP fundamenteel onjuist. Vorig jaar leek bij de coalitievorming even sprake te zijn van een CDA/VVD/CU/SGP kabinet. Dit werd, zoals bekend, uiteindelijk toch D66. Aantjes vindt dat de SGP’ers en andere personen die een beroep doen op het geweten, zichzelf buiten het politieke debat plaatsen. Zo vindt hij ook dat gereformeerden een verkeerd beeld hebben van de positie van een vrouw.

In het debat pleitte Aantjes verder voor het aangaan van de dialoog met vertegenwoordigers van de islam: "Christenen en moslims hebben dezelfde wortels, Abraham en Ismaël. Op bijbelse gronden zijn er goede aanknopingspunten om tot elkaar te komen."