[Tour] Een vuurwerkbom die niet ontplofte

Quintana zou het wel gaan doen
Maar hij liet niet erg veel zien
Froome liep weer eens verder uit
En de rit won Zakarin

Movistar en Asatana zouden het wel even gaan doen. Dat hadden ze al aangekondigd. Nu kunnen ze zich wel voor hun kop slaan dat ze die grootspraak hadden. Valverde is twee keer eventjes harder op kop gaan rijden en daarna kwam hij op achterstand binnen. Nibali heeft kilometers voor Aru op kop gereden en Aru deed daarna niets. Om over Quintana maar te zwijgen. Froome was ook niet de man die echt oorlog ging maken, dat deden Martin en Porte. Maar dat was geen oorlog maar een schermutseling. Bauke moest eraf dus die kon geen oorlog maken. Het was eigenlijk een vuurtje dat snel doofde.

Bij het begin van de uitzending zag ik een kopgroep met Clement. Ze hadden meer dan acht minuten. Waarom zat er nu geen renner van LottoNL Jumbo bij? Kelderman is toch niet gevaarlijk voor het algemeen klassement. Ik hoorde echter dat hij gisteren met een dun bloesje had getraind en nu een verbrande rug had. Dan ben je dus gewoon een beetje dom. Zoals gewoonlijk zat ook Majka er weer bij en zelfs Sagan voor de groene punten. Van Cavendish had hij niets meer te vrezen, want die was naar huis. Pantano en Morabito waren ook weer in de kopgroep aanwezig en dus was het eigenlijk een soort reünie.

Er waren nog twee chasses patates. Sky reed op kop van het peloton en dan weet je wel dat de voorsprong van de koplopers zal groeien en dat het wachten zou worden tot de finale.

Herbert vertelde dat het vierendertig graden was en dat was wel erg warm voor de renners. Nou, ik ben gisteren op de rustdag op de racefiets van Rijswijk naar Middelburg gefietst en toen zag ik ergens zesendertig graden aangegeven, maar je maakt altijd een windje op de fiets. Oké, er waren geen bergen, maar wel klimmetjes naar de dijken.

Ik dacht dat als Sky zo door zou gaan op kop van het peloton, Clement de gele trui ging pakken. Van Avermaet, Voeckler en Lutsenko reden intussen de chasse patate naar het verleden en kwamen bij de kopgroep.

Er gebeurde verder niet zoveel, behalve dan dat Archbold tijdens een afdaling zijn contactlenzen ging zoeken. Barguil had intussen een open ruggetje en moest dus oppassen dat hem niet hetzelfde overkwam als Kelderman.

Ik vroeg me af of de kopgroep kans zou hebben om weg te blijven als Movistar en Astana bijvoorbeeld op de voorlaatste col al het tempo behoorlijk op zouden gaan voeren. Dat zou ik in ieder geval willen als ik ploegleider was van die ploegen. Sky  werd niet moe zoals het voor die tijd ging.

Rara, wie won de tussensprint in de kopgroep? Hij liet zich wel meteen afzakken bij het begin van de voorlaatste klim. Het spel kon nu beginnen.

Aan de naam van de waterval waar de renners langs reden te zien stond boven op de berg een koe te pissen. Hij heette namelijk Pissevache. De renners hadden er geen oog voor, vermoedde ik.

De eerste aanval in de kopgroep kwam van Gallopin. Lutsenko had ook wel zin. Het peloton was inmiddels ook aan de klim begonnen en de voorsprong van de koplopers liep terug. Inderdaad was nu Movistar op kop gekomen. Dat duurde echter niet lang. Blijkbaar was de conditie toch net zoals gehoopt. Astana nam het echter over. Zouden ze nog de etappe willen winnen? Veel ging er niet van de voorsprong af, maar voor van Garderen was het te veel.

Majka ging  nog even voor de bollen, maar verder was er niets gebeurd. Sagan wachtte op de bus en er was niet eens een halte. Pantano gaf weer les in dalen in de kopgroep en weer had hij Majka bij zich.

Froome was weer eens met zijn ploegleider aan het praten toen Nibali op kop reed: ‘breaky breaky, het gaat wel erg hard, hebben jullie nog een Snelle Jelle voor me?’

Zakarin viel aan bij het begin van de laatste klim. Hij wilde naar Pantano en Majka toe. Zakarin wilde weg, maar Pantano kon bij hem blijven. Majka niet. Het peloton was nu ook aan de klim begonnen. Pantano was er nu ook af. Het was wel duidelijk dat Zakarin de rit ging winnen, tenzij hij weer in een ravijn zou rijden, maar dat gebeurt in een klim niet zo vaak.

Martin trok in het peloton de stoute schoenen aan even nadat Zubeldia die even had uitgedaan vanwege verbrande voeten. Het zou Martin uiteindelijk juist benadelen, want hij moet de aanval bekopen. Porte had meer succes en toen bleek dat Froome zijn Snelle Jelle blijkbaar had gekregen want ineens ging hij versnellen en reed naar Porte tot. Bauke moest er wel af, maar kon toch nog zijn tweede plek veilig stellen en hopelijk rijdt hij morgen weer een betere tijdrit dan Yates en Quintana. O ja, Quintana. Wat deed die eigenlijk?

Tweet van de dag: Miriam Bruijstens:    Het licht hysterisch deel van mijn persoonlijkheid wordt altijd heel zen van Bauke Mollema.

Opmerking van de dag: Herbert: Het lijkt erop dat Clement dezelfde benen heeft die hij de hele Tour al heeft.

De rit van morgen.

Morgen de klimtijdrit naar Megève. Megève is een skioord en de Tour komt er voor het eerst. Het is niet zomaar een skioord.

Het is beroemd en er zijn bijna 400 kilometer pistes die je kunt verkennen, maar je moet wel wat centen meenemen. Er zijn zat restaurants en bars en voor Frankrijk kun je er prima après-skiën. Het was ook een van de eerste ski-resorts van Frankrijk. Vele koningen hebben in dit dorp hun vakantie geboekt in het verleden. Of ze ook gingen skiën weet ik niet, maar ze waren er en dat zegt genoeg over de bekendheid van deze plaats.

Natuurlijk kun je ook in de zomer volop genieten in Megève. Er zijn veel mogelijkheden om te wandelen en te mountainbiken. Alpinisten kunnen hun hart er ophalen en ook watersporters kunnen er goed terecht. Er zijn 150 kilometers gemarkeerde wandelpaden. Je vindt er 80 kilometer gemarkeerde fietspaden en je kunt mee met een georganiseerde fietstocht over de beste ‘mid-altitude’ paden. De fietsen kunnen bovendien mee in de liften.

Dat laatste geldt niet voor de renners. Dat zouden ze wel willen natuurlijk. Lekker met de fiets in de lift en dan ben je nog sneller boven dan met een verborgen motortje.