Kamp is gek geworden

Ik was veertien jaar toen ik voor het eerst op Terschelling kwam. Ik verbleef er samen met mijn vriend Wim en zijn moeder in hotel Europa. Ik interesseerde met toen al erg voor de natuur en die had je daar volop. Wim en ik hadden meteen al twee stukken eerste klas natuur te pakken. Het zijne had kort zwart haar en de mijne lang blond haar. Man wat hebben we daarop dat eiland genoten van die natuur. Jammer dat de natuur die we hadden gevonden niet ongerept was. Dat merkten we toen we met proefboringen begonnen. Maar ja, wat wil je ook op een eiland waar het iedere zomer zwart ziet van de leuke Duitse boortorens. Ik wist toen nog niet dat onze proefboringen in dat mooie natuurgebied niet de enige zouden blijven in de toekomst. De echte natuur interesseerde ons destijds niet.

Later ben ik ook van de echte natuur op Terschelling gaan houden. Ik heb er twee keer de Berenloop gelopen. De halve marathon. Na afloop was het dan super gezellig op het eiland. Hardlopers die al dezelfde dag terug gingen naar het vaste land liepen veel gezelligheid en bier mis.

Het was bij Terschelling dat men enige tijd geleden proefboringen naar gas wilde toestaan. In de Waddenzee nota bene. Heel Terschelling stond op zijn kop, maar minister Kamp gaf geen krimp. Daar staat hij ook om bekend. Hij heeft geen boodschap aan bewoners en natuur. Hij is van economische zaken en traditionele economie, zoals hij die voorstaat, gaat niet over mensen en natuur. Die gaat over geld.

Gelukkig kwam er heel veel verzet en ook de Tweede Kamer keerde zich in meerderheid tegen de plannen. Die gingen dus in de ijskast. Oliebedrijf Tulip Oil heeft de plannen dan ook maar opgeborgen en iedereen in Terschelling was blij. Naar gas boren doe je niet in een uniek natuurgebied. Een gebied dat nota bene werelderfgoed is. Nee?

Dat was in oktober 2015 en wat zien we nu? Nog geen acht maanden later? Schiermonnikoog is de lul. Kamp dacht zeker: daar wonen veel minder mensen die bezwaar kunnen maken. Of lijdt hij aan vroegtijdige Alzheimer? We zouden toch niet in de Waddenzee naar gas gaan boren? Is hij dat nu al vergeten? ‘Ach’, zegt hij, ‘het zijn maar proefboringen en het is in de winter.’ Nou en? Ook in de winter is het daar een uiterst waardevol en kwetsbaar natuurgebied. Bovendien was er bij de plannen voor de proefboringen in Terschelling al heel veel verzet in Nederland en was de Tweede Kamer ook in meerderheid tegen. Wat wil die man dan nu weer?

Hij heeft nota bene het bedrijf GDF Suez E&P Nederland B.V. al toestemming gegeven voor die proefboringen en een tijdelijk platform ten noorden van het eiland. Ook al zo vreemd. Er is al toestemming gegeven terwijl mensen nog bezwaar kunnen maken tegen de proefboringen.

Wethouder Dijkstra vindt het een overval, want je kunt amper bezwaar maken omdat de termijn om bezwaar te maken in de vakantietijd valt.

Dat is natuurlijk ook zwak gelul. Als je per se die boringen niet wilt hebben, dan kun je ook wel in de vakantietijd bezwaar maken. Zelfs als je met vakantie bent, kun je nog bezwaar maken en wie gaat er nu op vakantie als hij of zij op Schiermonnikoog woont? Mensen die daar wonen, zijn daar speciaal komen wonen vanwege de ruimte en de rust. Die gaan niet weg in de vakantietijd. Dat is dus geen argument.

Bovendien had de wethouder al lang iets kunnen doen. De Notitie reikwijdte en detail voor de MER (Milieu Effecten Rapport) is er al sinds 23 juli 2013. In die nota staat dat het bedrijf die proefboringen wil doen omdat op grond van seismisch onderzoek er mogelijk gasreserves zijn in twee blokken. Als blijkt dat daar een  economisch winbare hoeveelheid gas is, dan wil men daar ook gaan boren. De notitie is van de Commissie voor de M.E.R. Die commissie beschouwde in die notitie een aantal punten essentieel.

  1. Een duidelijke uitleg over het project en de processtappen, mede gezien de verwachte maatschappelijke aandacht.
  2. Een beschrijving van de milieu- en natuurgevolgen tijdens de aanleg en het gebruik van het boorplatform, in het bijzonder van (onderwater)geluid, lichtemissies en de effecten van emissies naar water en lucht.
  3. Een beschrijving van de gevolgen voor beschermde natuurgebieden.

Die commissie ging ervan uit dat de zwaarte en de aard van de activiteiten en de daarmee samenhangende milieueffecten van de proefboringen naar verwachting kleiner zullen zijn dan die van gaswinning.

Ja, hallo, dat kan ik ook zonder onderzoeken wel voorspellen. Maar wat als er voldoende gas wordt gevonden om eens lekker te gaan exploiteren? Iedereen kan die notitie van 23 juli 2013 op internet inzien. https://www.rvo.nl/sites/default/files/2015/06/NRD%20Gaswinning%20Schiermonnikoog.pdf

Kamp zei dan ook terecht dat de wettelijke procedure al drie jaar geleden is begonnen. Hij moest dus op een gegeven moment wel eens een besluit nemen. Ja, beste Henk. Dat besluit had echter ook nog wel even kunnen wachten op de nieuwe mijnbouwwet. Dan was er echter geen proefboring gekomen, want dan worden provincie en gemeente er ook in betrokken. Die nieuwe mijnbouwwet is bijna rond, dus zo erg was het niet geweest om nog even te wachten met je besluit, smerige onderkruiper.

En wat nu? Stel dat de proefboringen doorgaan, dan weet ik het wel. Als er voldoende gas wordt gevonden om te exploiteren dan zal het heel moeilijk worden voor Schiermonnikoog en de provincie om nog nee te zeggen tegen gaswinning. En dat kan dan wel eens het einde zijn van een uniek natuurgebied in Nederland, beste Henk.

Henk zei nog dat er veel mensen zijn die boringen willen voorkomen. ‘Elke keer als er gasboringen aan de orde zijn dan zeggen mensen: niet hier. Of het nou in Woerden of in Friesland is. Ze zeggen altijd nee. Een optelsom van die nee’s is niet aanvaardbaar.’

Oh nee? Henk vergeet dat we hier niet in Rusland wonen. Hier leeft iedereen boven op elkaar en hebben burgers overal last van boringen. Kijk naar Groningen. Niemand wil dat voorbeeld volgen en bovendien is er nog een groot verschil tussen een gebied dat zo uniek is dat het op de werelderfgoederen lijst staat en bijvoorbeeld de Noordzee. Bovendien zou Henkie eens veel meer aan de slag moeten met alternatieve, duurzame energie. Nederland loopt wat dat betreft zwaar achter bij de meeste andere Europese landen.

Gekke Henkie.