[Tour] Froome kraakt, maar breekt niet

Gesink ging er plots vandoor
Froome greep hem weer in zijn kraag
Maar een eindje voor die twee
Won Bardet de rit vandaag

Weer was er strijd op twee fronten vandaag, maar dit keer vond ik het leuker dan gisteren. Niet dat een Nederlander een kans op de etappezege had, maar je kon al wel zien, dat als Gesink straks een keertje met hetzelfde kleine selecte groepje voor de etappezege naar de finish rijdt, hij een goed kans maakt op de zege.

Ik kijk altijd al op Twitter voordat de uitzending van de Tour begint en daar waren veel tweets van Nederlanders die zich ergerden aan het feit dat er weer een groep van 29 renners vooruit was, zonder een renner van Lotto Jumbo. Die ploeg is nota bene een van de weinige die nog compleet is. Nou ja, compleet. Ten Dam en Kelderman bungelen er natuurlijk maar een beetje bij, maar toch. Moeten zowel Vanmarcke, Tankink, Leezer, Martens en van Emden dan allemaal water halen voor Gesink? Gelukkig zat er wel een Nederlander in de kopgroep van 29 renners. Stef Clement ging zelfs lange tijd mee met de voorsten. Helaas in de finale niet meer.

En toen begon de uitzending, maar waarom moesten wij per se nog naar Menchov kijken terwijl de Belgen al de koers aan het uitzenden waren? Even later slingerden de vrolijke stemmen van D&D weer hun onzin de ether in. Het was trouwens wel een vreemd gezicht, zo'n kopgroep zonder Sagan.

De 18e etappen kende een laatste berg met 18 haarspeldbochten. Helaas voor de renners waren die niet voor de afdaling, maar voor de klim. Het duurde echter nog wel even voor de renners daar zouden zijn.

In de afdaling van de Col de la Morte, viel de kopgroep uiteen, maar dat werd weer hersteld door De Gendt. Ook het peloton brak in stukken in die afdaling. En nu ging Lotto Jumbo ineens op kop van het eerste peloton jagen. Was er iemand uit het klassement weg? Het was meteen overal oorlog.

Herbert kwam met een verhaaltje over het schrappen van de Galibier en de Télégraphe en hij dacht dat we nog steeds een routeboekje in de winkel kopen en daar stond het fout in. Beste Herbert, op alle routekaartjes op internet staat al erg lang gewoon de Croix de Fer, hoor.

De Gendt begon intussen maar weer eens aan een mission impossible, maar dan eentje zonder happy end. Verder vond ik het jammer dat de helikopter bij het Lac du Verney niet de meisjes die op het bootje stonden te zwaaien wat closer in beeld nam, want volgens mij hadden ze niets aan. Dat zou dan wel een happy end hebben veroorzaakt bij veel mannen.

Ik vroeg me even later af hoe het kwam dat op de klim van de Glandon de kopgroep ineens weer wat uit kon lopen? O ja, Sky reed weer op kop. Kutploeg.

Rodriguez pikte intussen even de punten op de bergjes mee, zodat hij tenminste voldoende punten had om echt de bollentrui aan te kunnen trekken.

De etappe was best interessant, maar D&D vonden het toch nodig om voor de vijfhonderdste keer te vertellen hoe Winner Anacona aan zijn naam kwam.

Daar zag ik toch Sky voorin het peloton met 13 kilometer per uur de Glandon oprijden. Hoezo doping? Gelukkig kon Barguil niet wachten, want Bardet reed in de kopgroep. Hij koos dus de aanval en Frank en Gesink reageerden. Mooi, dat was tenminste wat. Meteen ging het tempo omhoog. En kijk, daar ging de gehavende Contador ook aanvallen.

Terwijl de groep Contador en Gesink aan het aanvallen was, viel Fuglsang. Hoe kreeg hij dat nou voor elkaar in een klim? Hij wilde te graag op de foto, bleek later. En dan viel ook Nibali maar eens aan. Er kwam per slot van rekening een lange afdaling aan. En Quintana ging ook nog eens. Het was ineens oorlog tussen de klassementsrenners. Froome moest toch af en toe een gaatje laten, ook toen hij later alleen zat. Dat was Armstrong nooit overkomen. Die reed ook iedereen er in de eerste bergetappe uit het wiel, maar deed het in meerdere bergetappes. Ik ben dus benieuwd hoe het de komende twee dagen gaat. In ieder geval is het voor mij weer een teken dat Froome niet van de verboden vruchten snoept.

Mollema was aan het bungeejumpen bij de groep gele trui. Eraf, erbij en er weer af. Uiteindelijk kwam hij op zeer geringe achterstand van de groep Froome binnen. Bardet was toen al in staat om weer te praten. Hij had de betere afdaling gereden en de andere kopgroepertjes kregen hem niet meer te pakken.

Leukste uitspraak van Herbert: Mollema is in zijn hoofd iets van plan.
Mijn gedachte daarbij: Gelukkig maar, want stel je voor dat hij met zijn lul iets van plan zou zijn.

Tweet van de dag: Simon van Gorcum: Mag ik ff een groot applaus en hulde voor de kerel die de meerennende imbeciel met selfiestick hardhandig wegtrok! BRAVO

De rit van morgen

Morgen ben ik jarig en ik hoop dat ik als cadeau van de Nederlandse renners in de koers een etappeoverwinning krijg. Dat zal echter niet meevallen, want ze rijden alweer naar een skioord. La Toussuire les Sybelles is goed voor 310 kilometer piste. In de zomer heb je daar natuurlijk niet veel aan. Je kunt er in de zomer wel erg goed forellen vangen in het Lac de Titou de la Toussuire. Je wordt dan begeleid door een professioneel forellenvisser.

Niet zo ver van het dorp ligt het Parc National de la Vanoise. Dat is in Frankrijk een van de grootste natuurparken in Frankrijk en sinds 1972 is het aangesloten op het Gran Paradiso in Italië en als je ze samentelt dan is het een van de grootste van Europa. Bovendien was het natuurpark het eerste gebied in Frankrijk dat tot nationaal park is uitgeroepen. Het is speciaal tot nationaal park uitgeroepen om de natuur wat meer tegen de invloed van de wintersport te beschermen en hoewel ik een verwoed skiër (en après-skiër) ben, juich ik dat initiatief erg toe, want ik ben ook een natuurliefhebber en skipistes zijn nou eenmaal niet goed voor de natuur. Net zoals in de andere parken vind je hier ook heel veel wandelaars in de zomer. Er loopt zelfs een speciale wandelroute door het park. Die route loopt van Hoek van Holland naar Nice.

Hoewel het morgen geen wandeletappe zal worden, zullen veel renners niet erg snel vooruit komen en er zullen er ook veel de bus moeten nemen.