FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 16 september 2001

'Bin Laden-cel plande Europese aanslag'

René had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Britse politie heeft begin dit jaar een zestal Algerijnse terroristen gearresteerd die van plan waren om een aanval met het zenuwgas sarin uit te voeren op het Europees Parlement in Straatsburg. De aanval had moeten plaatsvinden tussen 11 en 14 februari van dit jaar tijdens een zitting waar de meesten van de 624 EU-parlementariërs aanwezig zouden zijn. De 'Britse' groep was opgezet en gefinancierd door de Saudische terrorist Osama bin Laden, zo meldt de krant The Sunday Telegraph.

De aanslag kon worden verijdeld nadat de Duitse politie in Frankfurt een groep verdachten had aangehouden die met de Britse cel samenwerkte. De zes Algerijnen werden opgepakt en voorgeleid, maar de aanklacht werd na enkele dagen ingetrokken. Veiligheidskringen melden nu, aldus de Sunday Telegraph, dat dit gebeurde op verzoek van de Britse inlichtingendienst MI5. Die zou op het spoor zijn van andere plannen van de groep, en de terroristen willen observeren.

Het dodelijke sarin-gas is onder meer gebruikt bij de aanslag op een metrostation in Tokio in 1995, waarbij twaalf doden vielen. Het reukloze gas is makkelijk te fabriceren en vrijwel onmogelijk op te sporen.

Kwart ton beloning voor tip moord Jan de Wit

De Hoofdofficier van Justitie in Groningen looft een beloning van 25.000 gulden uit voor informatie over de dader of daders in de moordzaak op de 15-jarige Jan de Wit uit Oude Pekela. Jan de Wit werd op zaterdag 7 juli ’s ochtends omstreeks 9.00 uur dood in de tuin van zijn woning aangetroffen. Hij bleek door messteken om het leven gebracht.

Het politieonderzoek heeft nog steeds niet geleid tot de aanhouding van een verdachte of verdachten. Meer dan honderd getuigen zijn inmiddels gehoord, maar resultaat heeft dat nog niet opgeleverd. Desondanks zegt de politie dat het onderzoek niet op een dood spoor zit. Het speciaal geformeerd recherchebijstandsteam, bestaande uit 25 personen, is onlangs wel tot vijftien personen teruggebracht.

Politie en justitie hebben de indruk dat vrienden van het slachtoffer of anderen die hem hebben gekend mogelijk op de hoogte zijn wie de dader(s) van het misdrijf is/zijn. De forse beloning moet getuigen juist dat duwtje geven om zich bij de politie te melden. De politie heeft gisteren een brief verspreid onder de bewoners van de Erasmusstraat, waar het slachtoffer woonde, en enkele straten in de directe omgeving. Daarin worden de bewoners geïnformeerd over de stand van zaken in het onderzoek en de uitgeloofde beloning. Ook wordt een speciaal telefoonnummer genoemd, waarop mensen met inlichtingen terecht kunnen. Dat nummer is alleen bekend gemaakt onder buurtbewoners.

Islamitische school Nijmegen deels uitgebrand

Twee lokalen van de islamitische basisschool Abibakr in Nijmegen zijn zondag uitgebrand. Drie andere lokalen liepen zware rook- en waterschade op.

Een voorbijganger ontdekte de brand, die volgens de politie mogelijk aangestoken is. De brandweer was snel ter plaatse, maar kon niet meer voorkomen dat twee lokalen helemaal uitbrandden.

De politie houdt zondag een buurtonderzoek om op het spoor te komen van de mogelijk brandstichters. Ook volgt een technisch onderzoek in en rond de school. Er zijn volgens een woordvoerster van de politie vooralsnog geen aanwijzingen dat de brand iets te maken heeft met de aanslagen in de Verenigde Staten en de reactie daarop van sommige allochtonen.

In Den Haag gestolen pas bij Taliban moord

De twee daders van de zelfmoordaanslag op de Afghaanse oppositieleider Masud hadden Belgische paspoorten, die twee jaar geleden gestolen werden uit de Belgische ambassade in Den Haag.

Dat heeft een woordvoerder van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken bekend gemaakt. Masud overleed vrijdag aan de verwondingen, die hij opliep door de aanslag. De militaire leider van de Noordelijke alliantie is vanochtend begraven. Hij vormde het belangrijkste obstakel voor de Taliban, om de macht in Afghanistan geheel over te nemen.

VS nog niet eensgezind over timing acties

Binnen de Amerikaanse regering bestaat geen eensgezindheid over de timing van een aanval op de vermoedelijke daders van de vliegtuigaanslagen in New York en Washington.

Een functionaris van het Witte Huis heeft gezegd dat de regering pas tot vergelding wil overgegaan na de internationale gemeenschap te hebben gemobiliseerd voor een grootscheepse antiterreurcampagne. Dat kan weken of zelfs maanden gaan duren.

Minister van defensie Donald Rumsfeld wil de daders volgens een goed ingevoerde bron echter straffen zodra hun identiteit is vastgesteld, ongeacht de steun die de VS daarbij krijgen uit de rest van de wereld. Vrijdag werden de ambassadeurs van vrijwel alle buitenlandse missies in de VS ontboden bij het ministerie van buitenlandse zaken in Washington, waar ze te horen kregen dat hun landen in een isolement zullen worden gebracht, als ze niet meewerken aan de strijd tegen terreur.

Volgens minister van buitenlandse zaken Colin Powell verloopt de opbouw van een internationale antiterreurcoalitie voorspoedig.

VS zou monarchie Afghanistan terugwillen

Volgens een vooraanstaande Pakistaanse krant werken de Amerikanen al maanden aan een plan om in Afghanistan de monarchie herstellen.

In 1974 werd koning Zahir Shah verdreven door zijn neef. Sindsdien leeft Afghanistan in een diepe crisis. De 81-jarige Zahir verblijft in ballingschap in Rome maar bij de Afghanen en zelfs bij sommige Taliban-regeerders is hij zeer populair. De VS zouden nu willen dat hij terugkeert. Dat zou moeten gebeuren nadat Amerikaanse legertroepen de hoofdstad Kaboel hebben veroverd. Na de installatie van de monarchie zouden de Amerikanen een internationaal hulplan voor Afghanistan willen.

Montoya wint zijn eerste Grand Prix

The FoXman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Juan Pablo Montoya heeft vandaag op het circuit van Monza de grote prijs van Italië op zijn naam geschreven. Hiermee heeft de Colombiaan zijn eerste overwinning in de Formule 1 behaald. De Williams coureur startte de race ook al vanaf pole positie. Mede door een goede pitstop-strategie kon hij Rubens Barrichello en zijn teamgenoot Ralf Schumacher achter zich houden.

Michael Schumacher had een vrij moeilijke race. Hij eindigde de race op positie vier achter zijn broer Ralf Schumacher. Door een strategie die verkeerd uitpakte en de snelheid van de BMW motoren was het voor hem niet mogelijk verder naar voren te komen.

Jos Verstappen kende weer een hele goede start. Vanaf positie negentien startend lag hij na enkele ronden al op positie vijf, mede doordat er enkele mensen uitvielen en Fisichella en Heidfeld vanuit de pitstraat moesten starten. Na enkele ronden bleek dat hij dit echter niet vast kon houden. Door problemen met zijn remmen en later met zijn motor viel hij terug naar positie zeven, waarvandaan hij met motorproblemen uitviel.

Resultaat Grand Prix van Italië
PositieCoureurTeamLandTijd
1eJuan Pablo MontoyaWilliams / BMWColombia1:16.58,493"'
2eRubens BarrichelloFerrari / FerrariBrazilië+ 5.175"'
3eRalf SchumacherWilliams / BMWDuitsland+ 17.335"'
4eMichael SchumacherFerrari / FerrariDuitsland+ 24,991
5ePedro de la RosaJaguar / JaguarSpanje+ 1.14.984"'
6eJacques VilleneuveBAR / HondaCanada+ 1.22,469

RMotor&RemmenJos VerstappenArrows / AsiaTechNederland-

WK Coureurs na Grand Prix van Italië
PositieCoureurLandPunten
1eMichael Schumacher *Duitsland107
2eDavid CoulthardSchotland57
3eRubens BarrichelloBrazilië54

18eJos VerstappenNederland1
* Wereldkampioen


WK Constructeurs na Grand Prix van Italië
PositieTeamPunten
1eFerrari / Ferrari161
2eMcLaren / Mercedes81
3eWilliams / BMW73

Gert-Jan oplettende deelnemer

Amsterdama en Luxeburg stond er per ongeluk te lezen in de kleine lettertjes op de voorpagina van Trouw.

Foutjes die erin waren geslopen na het maken van een aangepaste voorpagina om het nieuws uit de VS groot te brengen. En wie ontdekte de fout?. Gert-Jan uit het Big Brotherhuis. Opmerkelijk volgens teletekst van de NOS!

Gert-jan was trouwens voordat hij het Big-Brother huis inging een vaste bezoeker van Fok!zine, wat blijkt uit dit topic in ons Big-Brother 3 forum.

Israel bereid tot staakt het vuren

De Israëlische premier Sharon wil ophouden met de aanvallen op Palestijnse doelen als de Palestijnse president Arafat een staakt-het-vuren uitroept. Sharon zei dat zondag in een toespraak tot het Israëlische parlement.

Als het twee etmalen rustig is geweest, kan er wat Sharon betreft een ontmoeting komen tussen de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken en de Palestijnse leider. Dan kan de periode van zeven dagen rust ingaan die voorwaarde is voor het uitvoeren van het Mitchell-vredesplan, zei hij.

Arafat op zijn beurt zei zondag dat hij klaar is om Peres te ontmoeten, 'waar of wanneer dan ook'. Hij benadrukte dat de Palestijnen zich aan elk staakt-het-vuren met Israël willen houden. ,,Hoe vaak hebben we al geen wapenstilstand gesloten? We houden ons aan elk staakt-het-vuren. Maar ongelukkigerwijs gaan de Israëliërs door met aanvallen terwijl zij zeggen dat ze de wapens neerleggen.'' Hij reageerde niet op Sharons oproep van zondag.

Politie A'dam zet skinheads stad uit

De politie in Amsterdam heeft in de nacht van zaterdag op zondag een groep skinheads in een bus afgevoerd van de binnenstad naar Schiphol. Daar zijn ze op de trein gezet naar Rotterdam.

Dat was volgens de politie nodig om te voorkomen dat er een confrontatie zou ontstaan tussen de skinheads en een groep zogeheten autonomen. De 30 tot 40 skinheads waren een avond gaan stappen in de omgeving van het Rembrandtsplein, zei een woordvoerder van de politie.

Ongeveer 30 autonomen bleken op een gegeven moment bij hen in de buurt te zijn. Rond 01.00 uur arriveerde op verzoek van de politie een bus van het Gemeentevervoerbedrijf om de skinheads te vervoeren en daarmee te voorkomen dat er ,,een botsing'' tussen de twee groepen zou ontstaan, aldus de woordvoerder.

Spoedoverleg leiders Taliban

De machthebbers in Afghanistan, de Taliban, hebben de hoogste geestelijk leiders voor spoedoverleg opgeroepen. Er moet worden bepaald hoe de verdediging tegen aanvallen van de VS eruit ziet.

De Taliban-minister van Informatie riep de VS op wijsheid te betrachten voordat tot aanvallen wordt overgegaan. Volgens de VS biedt Afghanistan onderdak aan Osama bin Laden, die door president Bush als hoofdverdachte wordt beschouwd. Duizenden Afghanen zijn op de vlucht geslagen, maar de buurlanden Pakistan en Iran hebben de grenzen gesloten. Op last van de Taliban hebben alle buitenlandse hulpverleners Afghanistan verlaten.

Bin Laden ontkent formeel

DaFunLovinCrimin@L had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Osama Bin Laden, die door de VS beschouwd wordt als de hoofdverdachte voor de aanslagen op het World Trade Center in New York en het Pentagon in Washington, heeft in een verklaring aan het in Pakistan gevestigde Afghaanse persbureau AIP elke betrokkenheid bij de terroristische aanslagen afgelopen dinsdag ontkend.

"De Verenigde Staten wijzen me met de vinger, maar ik heb dit niet gedaan", schrijft hij. "Wie dit gedaan heeft, deed het uit eigenbelang". Volgens bin Laden beschikt hij niet over de middelen om terroristische aanvallen op touw te zetten omdat het Taliban-regime hem beperkingen oplegd in zijn contacten met de buitenwereld.

The Independent bericht vandaag dat bin Laden niet zo rijk is als aanvankelijk werd gedacht. Aangenomen werd dat hij over een miljardenfortuin beschikt. Maar volgens de krant zou dat bedrag slechts enkele miljoenen dollars zijn.

Zojuist is bekend geworden dat Pakistan het Taliban-regime om de uitlevering van bin Laden heeft gevraagd.

Al 22.000 ton puin geruimd in New York

Afgelopen nacht was er op de rampplek in New York al meer dan 22.000 ton puin geruimd. Dit cijfer is te vergelijken met 2.000 vrachtwagenladingen. In de komende tijd moet er naar schatting zo'n 1,2 miljoen ton puin worden verwijderd. Dit gaat waarschijnlijk nog 6 maanden tot een jaar duren.

Ondanks de verzengende hitte tijdens de brand hebben bergingswerkers intussen het paspoort van één van de kapers gevonden. Ook is er een vrouw gevonden met de handen op de rug gebonden. Vermoedelijk gaat het om een stewardess. Eerder waren al twee gebonden handen gevonden tussen de resten van het World Trade Center.

Het aantal mensen dat vermist wordt sinds de aanslag is opgelopen tot 4972. Inmiddels zijn 159 slachtoffers geborgen, van wie er 99 geïdentificeerd zijn. De reddingswerkers in New York hebben ook veel lichaamsdelen geborgen.

Met dank aan DeFunLOvinCrimin@L voor zijn bijdrage aan dit artikel

A1 uren afgesloten na vondst pakketje

De A1 tussen Oldenzaal en De Lutte is zondagmorgen urenlang afgesloten geweest voor alle verkeer. Dat gebeurde nadat de Koninklijke Marechaussee in een auto een verdacht pakketje vond. Nadat het loos alarm bleek, werd de weg in beide richtingen weer vrijgegeven.
In kader van vreemdelingentoezicht controleert de marechaussee regelmatig het verkeer op de snelweg in de grensstreek. Bij een routinecontrole zondagmorgen trof de marechaussee in een auto een buis aan met daarin een vreemde vloeistof. De marechaussee schakelde de Explosieven Opruimings Commando (EOC) in. Deze stelde vast dat het niet om een bom ging.

De politie Twente wil de identiteit van de automobilist niet bekendmaken.

Opnieuw Turkse hongerstaker overleden

De hongerstaking van meer dan tweehonderd Turkse gevangenen en familieleden van gedetineerden heeft opnieuw een leven geëist. Met het overlijden van een 32-jarige ex-gevangene in Istanbul is het aantal overledenen op 34 gekomen, aldus het Turkse persbureau Anadolu.

Het slachtoffer was kortgeleden om gezondheidsredenen vrijgelaten. Hij had voor zijn overlijden 330 dagen niet gegeten. De overwegend extreemlinkse hongerstakers ageren met hun actie sinds oktober tegen de hervormingen van het gevangenissysteem in Turkije. Ze zijn bang dat ze door de komst van kleinere cellen overgeleverd zijn aan mishandelingen door cipiers.

De politie greep zaterdag in toen de begrafenisplechtigheid van de overleden man uitliep op een betoging tegen de plannen van de regering. De politie gebruikte wapenstok en traangas tegen de begrafenisgasten. Zij nam ongeveer 150 personen in hechtenis.

Begin van de week pleegde een aanhangster van de hongerstakers een zelfmoordaanslag op een politiepost in Istanbul. Daardoor kwamen twee politiemensen, een burger en de dader om het leven.

Doden bij gevechten op Java

Bij gevechten tussen politie- en legereenheden in de provincie Oost-Java op Indonesië zijn zondag twee burgers om het leven gekomen. Zeker tien mensen raakten gewond en verscheidene politiebureaus werden beschadigd in de stad Madiun.

In de stad zou het kantoor van de militaire politie, enkele politiebureaus en de eerstehulppost van het politieziekenhuis zijn beschadigd. Verder werden vier motoren en een auto van de politie in brand gestoken.

De gevechten begonnen toen de politie een ruzie tussen een marineofficier en leden van de infanterie probeerde te beëindigen bij een tankstation. Eenheden van de infanterie trokken later door de stad en vielen politiebureaus aan. Daarbij kwam het op verschillende plaatsen tot schietpartijen, waarbij de burgers het leven verloren.

Het incident is het laatste van een aantal gewelddadige confrontaties tussen militairen en de politie. De laatste stond voorheen onder het bevel van het leger, maar valt nu onder de autoriteit van de president.

Noodweer in Italië eist levens

Door noodweer in Italië zijn zeker twee mensen om het leven gekomen. Vier anderen worden nog vermist. De slachtoffers kwamen om in Napels, in het zuiden van Italië. Door hevige regenval steeg het waterpeil in delen van de stad tot grote hoogten. Een van de slachtoffers, een bejaarde man, verdronk in zijn woning. Daar steeg het water tot twee meter hoog.

Vier van de vermisten zijn buurtgenoten van het slachtoffer. Bovendien veroorzaakte de regen grote materiële schade, onder meer aan een ziekenhuis. Zowel in de buitenwijken als in het centrum stortten gebouwen in. Het is niet bekend hoe groot de schade precies is.

Tamil tijgers vallen militair schip aan

Tamil Tijgers hebben een Srilankaans militair transportschip aangevallen. Volgens militaire functionarissen in Colombo vervoert het schip ongeveer 1200 soldaten. 'The Pride of the South' werd door ten minste twintig bootjes van de separatistische Tamil Tijgers omsingeld. Zes rebellen kwamen bij de gevechten om, veertig anderen werden gewond.

Sommige bootjes zouden explosieven aan boord hebben. Het incident had plaats ongeveer 40 kilometer ten noorden van de noordelijke havenstad Point Pedro. Marineschepen en gevechtshelikopters zijn het transportschip te hulp geschoten. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Defensie zijn tijdens zware gevechten twee boten van de rebellen vernietigd.

Tamil Tijgers vechten sinds 1983 voor een onafhankelijke staat in het noordoosten van Sri Lanka. De burgeroorlog heeft al aan meer dan 60.000 mensen het leven gekost.

Anti-Taliban leider overleden

De Afghaanse leider van de gewapende oppositie tegen het Talibanregime, Massoud, is overleden. Dat heeft het Pakistaanse persbureau AIP gemeld. Massoud raakte enkele dagen geleden gewond door een aanslag. Een woordvoerder van de Afghaanse oppositie in Douchanbé heeft zijn dood bevestigd.

Massoud was de belangrijkste verzetsleider in Afghanistan. Met financiële en militaire steun van Rusland vocht Massoud tegen het regime van de Taliban. Hij was het bindende element tussen de verschillende Afghaanse verzetsbewegingen.

Afghanistan-watchers vinden het erg toevallig dat de aanslag op Massoud plaatshad op 10 september, een dag voor de gruwelijke aanslagen op de VS.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.