Opnieuw Turkse hongerstaker overleden

De hongerstaking van meer dan tweehonderd Turkse gevangenen en familieleden van gedetineerden heeft opnieuw een leven geëist. Met het overlijden van een 32-jarige ex-gevangene in Istanbul is het aantal overledenen op 34 gekomen, aldus het Turkse persbureau Anadolu.

Het slachtoffer was kortgeleden om gezondheidsredenen vrijgelaten. Hij had voor zijn overlijden 330 dagen niet gegeten. De overwegend extreemlinkse hongerstakers ageren met hun actie sinds oktober tegen de hervormingen van het gevangenissysteem in Turkije. Ze zijn bang dat ze door de komst van kleinere cellen overgeleverd zijn aan mishandelingen door cipiers.

De politie greep zaterdag in toen de begrafenisplechtigheid van de overleden man uitliep op een betoging tegen de plannen van de regering. De politie gebruikte wapenstok en traangas tegen de begrafenisgasten. Zij nam ongeveer 150 personen in hechtenis.

Begin van de week pleegde een aanhangster van de hongerstakers een zelfmoordaanslag op een politiepost in Istanbul. Daardoor kwamen twee politiemensen, een burger en de dader om het leven.