VS nog niet eensgezind over timing acties

Binnen de Amerikaanse regering bestaat geen eensgezindheid over de timing van een aanval op de vermoedelijke daders van de vliegtuigaanslagen in New York en Washington.

Een functionaris van het Witte Huis heeft gezegd dat de regering pas tot vergelding wil overgegaan na de internationale gemeenschap te hebben gemobiliseerd voor een grootscheepse antiterreurcampagne. Dat kan weken of zelfs maanden gaan duren.

Minister van defensie Donald Rumsfeld wil de daders volgens een goed ingevoerde bron echter straffen zodra hun identiteit is vastgesteld, ongeacht de steun die de VS daarbij krijgen uit de rest van de wereld. Vrijdag werden de ambassadeurs van vrijwel alle buitenlandse missies in de VS ontboden bij het ministerie van buitenlandse zaken in Washington, waar ze te horen kregen dat hun landen in een isolement zullen worden gebracht, als ze niet meewerken aan de strijd tegen terreur.

Volgens minister van buitenlandse zaken Colin Powell verloopt de opbouw van een internationale antiterreurcoalitie voorspoedig.