FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 7 september 2001

Jongen schiet oudere broer dood

Het parket van Leuven heeft een gerechtelijk onderzoek geopend naar de schietpartij van vrijdagmorgen in een woning aan de Constant Cludtsstraat in Meerbeek (Kortenberg). Daar schoot de 24-jarige Joeri Vogelaers zijn nog slapende broer Nico (29) een kogel door het hoofd met een jachtgeweer. Nico was op slag dood. Joeri Vogelaers is aangehouden op beschuldiging van doodslag.

De schutter was nog maar een maand uit de psychiatrische instelling van de Broeders Alexianen in Tienen ontslagen. Daar had hij verscheidene maanden wegens psychische problemen verbleven. Het jachtwapen was van zijn vader, die een dakwerkersbedrijf heeft en als fervent jager meerdere jachtwapens in huis heeft. De schutter werd in de woning aan de ontbijttafel ingerekend door de politie.
Volgens de jongen zou zijn broer een gevaar zijn voor zijn ouders.
De ouders die aan het ontbijt zaten, toen het schot viel, hadden psychologische opvang nodig. De politie van Kortenberg voert het verdere onderzoek.

Kleuter doodgestoken met balpen

labman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In New York is woensdag een vierjarige kleuter met een balpen doodgestoken. De politie heeft twee jongens van acht en tien jaar opgepakt als verdachten. De enige getuige van de steekpartij was de vijfjarige zus van het slachtoffertje.
Het drama vond plaats in de New Yorkse armenbuurt de Bronx. De oudere jongens zouden de kleuter en zijn zus al maanden lastig vallen en plagen. Woensdag wachtten ze hen opnieuw op en begon ze de jongen en het meisje te slaan. Het tienjarige kind stak vervolgens een balpen in de nek van het slachtoffer.
De kleuter bloedde dood.

Milosevic erkent raadslieden niet

De voormalige Joegoslavische president Milosevic weigert elk contact met de drie raadslieden die het Joegoslavië-Tribunaal hem donderdag heeft toegewezen. Dat heeft een van zijn verdedigers in Belgrado laten weten.

Volgens deze Zdenko Tomanovic ,,erkent Milosevic de vrienden van het hof niet en weigert hij elk contact''. Bovendien noemt de ex-president de drie ,,medeplichtig aan een in scène gezet proces''. Al diverse malen heeft Milosevic laten weten het hof niet te erkennen omdat het niet door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in het leven is geroepen, maar door de Veiligheidsraad.

Het tribunaal had de oud-president donderdag drie raadslieden toegewezen: de Nederlander Mischa Wladimiroff, de Brit Steven Kay en de Joegoslaaf Branislav Tapuskovic. Zij moeten hem van advies dienen en bijstaan in het proces dat het tribunaal tegen hem voert wegens zijn vermeende verantwoordelijkheid voor oorlogsmisdaden.

Ridder op brommer raakt voertuig kwijt

Carnaval is nog niet in zicht, maar een 41-jarige Zwijndrechter had daar donderdag lak aan. Uitgedost als middeleeuwse ridder deed hij op een omgebouwde, gevaarlijk uitziende brommer in zijn woonplaats boodschappen.

De rijdende ridder droeg een aluminium harnas en helm met neusvizier, schouder- en handkappen, schoenen met kappen en autobanden als zool. De brommer was met zelfgemonteerde kappen en versieringen tot een soort stalen ros omgebouwd.

De politie nam het voertuig in beslag wegens het mogelijke gevaar voor de man zelf en andere weggebruikers. Waarom hij zo rondreed, is nog onduidelijk.

Belgische Sharon-onderzoek op de lange baan

De Belgische justitie heeft het geruchtmakende onderzoek tegen premier Sharon van Israel op de lange baan geschoven. Het parket van Brussel, dat de aanklacht wegens misdaden tegen de menselijkheid moet behandelen, wil eerst de rechtsgeldigheid ervan onderzoeken. Een uitspraak over die vraag wordt pas over enkele maanden verwacht.

Dit voorjaar klaagden enkele Arabische organisaties in Brussel Sharon aan voor zijn aandeel in de bloedbaden in twee Palestijnse kampen in 1982. Sharon was toen minister van Defensie. In Belgie kunnen buitenlanders wegens misdaden tegen de menselijkheid worden vervolgd.

Britse kinderen veroorzaken mini aardbeving

Een miljoen Britse schoolkinderen zijn er vrijdag volgens de organisatoren in geslaagd om een aardbeving te veroorzaken. De kinderen sprongen een minuut lang gelijktijdig op en neer. Duizenden scholen in het land deden mee aan het wetenschappelijke experiment.

De scholen moesten de kinderen om 12.00 uur naar buiten sturen waar ze op het schoolplein moesten springen. De organisatie van 'De Enorme Sprong' noemde de poging na afloop een succes. Zij wilde met het experiment het Britse Jaar van de Wetenschap onder de aandacht brengen.

Volgens de organisatie was op elke seismometer in het land een klein resultaat te meten. "We hebben een kracht veroorzaakt van ongeveer een honderdste van een redelijke aardbeving. Dat is niet veel energie, maar toch wel aanzienlijk", zei Nigel Pain van het Jaar van de Wetenschap. Omdat de kracht over het hele land verdeeld was, is er volgens Pain geen schade ontstaan. De komende twee weken worden alle gegevens berekend.

Kok teleurgesteld in anti-racisme conferentie

Premier Kok vindt het ,,heel erg treurig'' dat de conferentie van de Verenigde Naties over racisme ,,in politisering is verzand''.

Volgens Kok is de dreigende mislukking van de conferentie in het Zuid-Afrikaanse Durban te wijten aan ,,oneigenlijke elementen'' die in de conferentie zijn ingeslopen. De premier, die dit vrijdag zei na afloop van de ministerraad, doelde vooral op ,,het antisemitisme dat daar in een groot aantal statements is bedreven''.

Zelfs als de delegaties in Durban alsnog overeenstemming over een slotresolutie zouden kunnen bereiken is volgens Kok in de beeldvorming rond de conferentie ,,het kwaad al geschied''. ,,Ik vind het buitengewoon zorgwekkend. Dit is slecht voor het aanzien van de Verenigde Naties en slecht voor het thema antiracisme.''

Israël

Kok vindt het overigens wel goed dat Nederland en de andere leden van de Europese Unie op de conferentie zijn gebleven ,,om tot het uiterste te proberen er toch nog iets van te maken''. Eerder deze week trokken de Verenigde Staten en Israël hun delegaties terug uit protest tegen pogingen van met name de Arabische landen Israël als ,,een apartheidsstaat'' en ,,een pleger van genocide'' veroordeeld te krijgen.

Gekraakt Windows XP floreert op het net

Het duurt nog zeven weken voordat Windows XP officieel gelanceerd wordt, maar inmiddels circuleren al de nodige gekraakte kopieën. Dit meldde Ryser ons vandaag via de newssubmit.

De illegale kopieën van Microsofts nieuwste besturingssysteem zijn inmiddels al eenvoudig te vinden via nieuwsgroepen of de warez-kanalen op IRC. Windows XP trekt de laatste tijd de nodige aandacht bij het publiek en de media. Microsoft belooft dat Windows XP het eerste echt stabiele besturingssysteem voor de consument zal zijn. De kern van het besturingssysteem is gebaseerd op de stabiele kernel van Windows NT.

Heel veel aandacht gaat uit naar een nieuw onderdeel in XP: het activeringsproces van Microsoft dat de klant moet doorlopen voordat de software onbeperkt gebruikt kan worden. Als Windows XP niet via de officiële weg (telefoon, internet) geactiveerd wordt, betekent dat dat de software niet gebruikt kan worden. In het geval van de gekraakte versies gaat het om uitvoeringen waar een crack bij zit of de zogenoemde 'corporate versies', waarbij het gaat om specifieke Windows XP licenties voor grote bedrijven waarbij geen activatie nodig is.

Microsoft maakt zich wel enige zorgen over de illegale kopieën die nu al de ronde doen, temeer omdat de software nog niet officieel uitgebracht is. "We proberen de piraterij wel tegen te gaan, maar we moeten toegeven dat het niet eenvoudig is als dit soort kopieën door nieuwsgroepen zwerven", zegt Milo Schaap, product manager Windows bij Microsoft.

Parodie op Big Diet: eet zoveel mogelijk

DuchessX had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Wie in vier dagen tijd door veel eten de meeste kilo’s kan aankomen, is de winnaar. Dat is het motto van de eetwedstrijd voor het goede doel die van 13 tot en met 17 september tijdens het jaarlijkse dorpsfeest in het Noord-Hollandse Spaarndam wordt gehouden.

Het wordt een parodie op het televisieprogramma ‘Big Diet’, die de naam ‘Big Snaai-et’ heeft gekregen. De deelnemers aan deze dorpse reality-soap moeten proberen in vier dagen tijd zo veel mogelijk in gewicht te groeien. De extra ponden en kilo’s worden vertaald in klinkende munt voor goede doelen. Donderdag betrekken de zeven nog onbekende kandidaten gebouw ’De Waag’. Gedurende de week volgen verschillende weegrondes waarbij telkens kandidaten afvallen. Op zondag worden de Snaaiers tweemaal gewogen, waarna tijdens een afsluitende palingparty de winnaar wordt aangewezen. Deze krijgt een prijs van 1500 gulden.

Bono's eigen Band Aid

Jojogirl had ons via de newssubmit het volgende te melden:

U2-zanger Bono is druk bezig allerlei artiesten bij elkaar te krijgen om een cd op te nemen waarvan de opbrengst naar aidsslachtoffers gaat. Bono wil gaan concurreren met Band Aid, het concert tegen de honger in Afrika in 1985.

Het nummer dat de beroemdheden gaan 'coveren' is Marvin Gaye's What's Going On. Toezeggingen zijn, volgens het Britse showbizzpersbureau Wenn, al binnen van Britney Spears, 'N Sync, Jennifer Lopez en Destiny's Child. Bono is al begonnen met de opnames. Het nummer komt op Wereldaidsdag, 1 december, uit. De opbrengst gaat naar gezondheidsklinieken in Afrika.

De mop wetenschappelijk onderzocht

Een Brits wetenschapper speurt via het Internet naar de beste mop ter wereld, in een poging om de psychologie van de humor te ontrafelen.

Op de website www.laughlab.co.uk kan iedereen die dat wil een grap achterlaten. Met behulp van een 'lachmeter' kunnen de moppenliefhebbers ook de grappen van anderen beoordelen. "Het is een poging om te proberen te achterhalen waarom een mop grappig is", zegt Richard Wiseman. "Wordt er in een bepaald land altijd een zelfde soort grap gepost? En bestaat er zoiets als een grap waar iedereen op de wereld mee kan lachen? Dergelijke vragen hopen we met dit onderzoek te beantwoorden."

Dokter Wiseman onderzoekt aan de universiteit van Hertfordshire hoe humor verschilt naargelang de nationaliteit, geslacht en leeftijd. Er zit wel een beperking aan het onderzoek. "Vuile" en discriminerende moppen kunnen niet.

Dertig Duitsers dood door Viagra

Dertig mensen in Duitsland zijn sinds 1998 overleden na het slikken van Viagra, de potentieverhogende pil. In dat jaar kwam Viagra in Duitsland op de markt.

In totaal zou van 104 mensen medische klachten zijn gemeld. De dertig zouden, 'op enig moment na gebruik van Viagra', zijn overleden aan complicaties aan hart en bloedsomloop. De producent van Viagra, Pfizer, zei vrijdag dat als de dertig mensen de gebruiksaanwijzing goed hebben opgevolgd er geen verband kan bestaan tussen Viagra en het overlijden.

Radio 3FM heel anders dan 538 of Yorin

Het muziekaanbod op Radio 3FM verschilt wezenlijk van dat op commerciële muziekzenders als Radio 538 en Yorin FM. Dat concludeert de dienst Kijk en Luisteronderzoek (KLO) van de NOS. Vaak wordt gedacht dat 3FM hetzelfde doet als commerciële stations.

Zendercoördinator Van der Lugt van 3FM heeft de resultaten vrijdag bekendgemaakt. ,,Dit onderzoek maakt, naar ik hoop, een einde aan een aantal hardnekkige misverstanden rondom Radio 3FM'', schrijft hij.

Uit het KLO-onderzoek blijkt dat 35 procent van de platen die te horen zijn op Radio 3 niet worden gedraaid op Radio 538 en Yorin FM. Ook draait het publieke radiostation significant meer nieuwe muziek (25 procent) die nog niet in de hitparades staat dan 538 (10 procent) en Yorin (minder dan 5). Ook krijgen 3FM-luisteraars gemiddeld meer 'oldies' voorgeschoteld, maar dat is vrijwel geheel te wijten aan het programma Arbeidsvitaminen. Op 538 (90 procent) en Yorin (95) wordt meer bekende muziek gedraaid dan op 3FM (75).

Van der Lugt benadrukt dat het gaat om muziek die tussen 07.00 en 18.00 uur op zijn zender te horen is. Na 18.00 uur is het aanbod nog meer onderscheidend, vindt hij. Bovendien is hij van mening dat zijn zender ook op andere fronten, als het uitzenden van live-muziek en het aparte 3FM-Nieuws, wezenlijk anders is dan de commerciëlen.

Vrijpartij met bijna dodelijke afloop

Mark had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Amerikaanse arts die een spannende avond in gedachten had, kwam van een koude kermis thuis toen zijn vrouw hem probeerde te vermoorden omdat hij te opgewonden was van de dosis Viagra die hij had ingenomen.

De 55-jarige vrouw wordt vervolgd voor poging tot moord, aldus de Amerikaanse politie. Haar 72-jarige man vertelde de autoriteiten hoe zij zijn vurige avances afwees. Zijn echtgenote plaatste een kussen over zijn gezicht en ging boven op hem zitten tot hij niet meer kon ademen. Na een korte worsteling wist de man los te komen.

De volgende ochtend probeerde de man opnieuw te vrijen met zijn vrouw. Dit keer probeerde ze hem met haar blote handen te wurgen. De zaak komt deze week voor de rechter. Als de vrouw wordt veroordeeld, hangt haar een celstraf van 25 jaar boven het hoofd.

Nieuwe Magistr-virus laat sporen na

Twee dagen geleden ontdekten anti-virusexperts uit Moskou een nieuwe variant van het bekende Magistr-virus. De afgelopen twee dagen heeft de ziektekiem al diverse computers, met name in Europa en Zuid-Amerika, geïnfecteerd.

De maker van anti-virussoftware McAfee bestempelt het virus met de naam W32/Magistr.b@mm als gemiddeld risicovol. Het is een variant op het bekende Magistr.a dat dit jaar maart in omloop kwam en verschillende middelen gebruikte om zichzelf te kopiëren. Omdat de mails waarmee het virus zich verspreidde verschillende namen hadden, was het voor de ontvanger lastig te ontdekken.

Het nieuwe virus lijkt op z'n voorganger en heeft het eveneens gemunt op Windows-pc's, maar is iets complexer en heeft enkele nieuwe karakteristieken. Magistr.b wist bijvoorbeeld alle .NTZ-files van de harde schijf en schakelt de veelgebruikte ZoneAlarm-firewall uit. Ook het nieuwe virus komt als attachment binnen via e-mail, kopieert zichzelf en stuurt zichzelf naar de e-mailadressen die de ontvanger op de computer heeft staan.

Op de website van McAfee (http://www.mcafee.com) staat hoe het virus weer uit de computer is te verwijderen.

Muziek tegen zelfmoord?

In de metrostations in de Indiase stad Calcutta klinkt vanaf volgende week kalmerende klassieke muziek. Dat is onderdeel van een campagne die passagiers ervan moet weerhouden om voor de treinen te springen.

Sinds de metro in Calcutta in 1984 is gaan rijden, hebben al 59 mensen zelfmoord geprobeerd te plegen door zich voor de trein te gooien. Van hen overleefden 26 het niet

De zeventien metrostations draaien vanaf volgende week muziek die speciaal is gecomponeerd door een plaatselijke muzikant. Metrowoordvoerder Banerjee zei te hopen dat mensen die zelfmoord willen plegen, door de muziek en de bijbehorende posters op andere gedachten komen.

Vodafone: derde generatie GSM niet snel

XxPl0SiVe had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De komende netwerken voor mobiele telefonie zijn niet snel genoeg om de veelgeprezen mutimediale diensten te kunnen doorgeven. De waarschuwing is afkomstig van het Britse Vodafone, de grootste GSM-onderneming ter wereld.

De Britse zakenkrant Financial Times meldde vrijdag dat Vodafone de afgelopen dagen analisten ervan op de hoogte heeft gesteld dat de zogenoemde 3G-technologie te traag en te duur is om live beeld en geluid over te brengen. Het concern heeft ongeveer 14 miljard euro (f 31 miljard) gespendeerd om in Europa UMTS-vergunningen te krijgen voor de derde generatie mobiele telefonie.

Vodafone zegt alleen toegang tot het internet te kunnen garanderen tegen een snelheid die lager is dan de internationale standaard die voor de 3G-diensten is opgesteld. Die snelheid is ook lager dan de Britse regering als vereiste stelde bij de veiling van UMTS-vergunningen.

Het Britse telecomconcern hoopt uiteindelijk wel de nieuwe diensten ,,op volle snelheid'' te kunnen aanbieden, maar dat duurt nog wel enkele jaren. Sommige concerns beloofden al volgend jaar videobeelden van voetbalwedstrijden te kunnen doorgeven, maar de uitlatingen van Vodafone maken dat onzeker.

Toen Vodafone en andere telecomconcerns miljarden aan de vergunningen uitgaven, gingen ze ervan uit dat de opbrengst van de multimediadiensten de kosten voor vergunningen en de aanleg van nieuwe netwerken zouden dekken. Al met al ziet het er nu naar uit dat de financiële problemen die veel telecomconcerns hebben door de UMTS-vergunningen alleen maar groter worden.

Finale UEFA Cup in de Kuip

k00pa had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De finale van het toernooi om de UEFA-beker wordt komend jaar in de Kuip gespeeld. Het is de tiende keer dat de UEFA de eindstrijd van een Europese voetbalcompetitie aan het Rotterdamse stadion toewijst. Steden als Londen en Parijs staan nog op acht. De UEFA heeft de KNVB opgedragen de organisatie van de finale op zich te nemen.

Aan het bekertoernooi doen Ajax, FC Twente, FC Utrecht en Roda JC namens Nederland mee. De eindstrijd is op 8 mei 2002.

Darmverstopping bij cosmonauten ISS

Kayuk had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De twee Russische kosmonauten aan boord van het internationaal ruimtestation ISS lijden aan constipatie en hebben daarom vruchten besteld, zo heeft de Russische ruimtevaartmedicus Boris Afonin bekendgemaakt.

Volgende week neemt een vlucht van een bevoorradingsschip op verzoek van de kosmonauten Vladimir Dezhoerov en Mikhail Tjoerin pruimen, gedroogde abrikozen en noten mee om verstopping tegen te gaan.

Elk van de drie opvarenden van het ISS heeft een eigen dieetplan. Of ook de Amerikaanse gezagvoerder Frank Culbertson aan de kwaal lijdt is niet meegedeeld.

Vorige week maakte het Deense bedrijf Arla Foods bekend van de NASA opdracht te hebben gekregen om niet-windgevende melkproducten te ontwikkelen. Het betreft kaas, een op melk gebaseerd drankje en yoghurt met probiotica, micro-organismen die darmklachten moeten verminderen.

Culbertson, Dezhoerov en Tjoerin vormen sinds 12 augustus de derde hoofdbemanning van het ISS. Dezhoerov is een oudgediende van het vernietigde Russische ruimtestation Mir.

Vuurspuwer steekt bootje in brand

Jojogirl had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 37-jarige Duitser voer met zijn bootje in de wateren rond het eiland Rügen en wilde een stoere slok uit zijn veldfles nemen. Maar in plaats van schnapps had de zeebonk een bek vol super. Scheisse!

Tot overmaat van ramp spuwde de man de benzine vervolgens uit boven zijn brandende primusstelletje, dat daarop grif huizenhoge steekvlammen uitspoog. Binnen een mum van tijd stond z'n zeiljachtje in lichterlaaie. Hij kon het brandende bootje nog net een haven binnenloodsen,waar de brandweer erin slaagde de de vlammen te doven.

UPC vervangt topman

De 59-jarige Ier John Riordan volgt per direct directievoorzitter Marc Schneider op als nieuwe topman van het verliesgevende kabelbedrijf UPC. Riordan is afkomstig uit de Raad van Bestuur van UPC.

De accountant Riordan heeft een schat aan ervaring in deze branche. Hij maakt al enkele jaren deel uit van de top van het bedrijf. Eerder had hij een eigen bedrijf dat zich met dezelfde activiteiten bezig hield als UPC.

Schneider, bijgenaamd de cowboy uit Colorado, gaf in Europa vijf jaar leiding aan UPC. Deze grootste particuliere kabelmaatschappij van Europa gaat saneren om de kosten te drukken. Daarbij gaan duizend tot 1500 banen verloren. UPC boekte in het tweede kwartaal een nettoverlies van f 1,2 miljard.

Schneider gaat terug naar de VS en neemt daar zitting in de raad van commissarissen.

Vliegtuigstoelen te dicht op elkaar

De stoelen in passagiersvliegtuigen staan veel te dicht op elkaar. Om de veiligheid te vergroten moeten ze zeker 7,5 cm verder uiteen. Om de overwegend steeds langere reizigers tegemoet te komen zou de afstand zelfs met ruim 25 centimeter moeten worden vergroot.

Vooral bij chartervluchten en bij zogeheten budget-luchtvaartmaatschappijen is de onderlinge afstand vaak te gering. Dat meldt het Britse dagblad The Times vrijdag op basis van een rapport van luchtvaartdeskundigen. Als de aanbevelingen van de commissie worden overgenomen zouden luchtvaartmaatschappijen zo'n honderd stoelen uit een toestel moeten verwijderen, aldus de krant. Britse luchtvaartmaatschappijen denken dat de ticketprijs dan met een derde omhoog moet.

Volgens de experts is de afstand vaak te gering om een voorovergebogen houding te kunnen aannemen in geval van nood. Bij brand is het bovendien moeilijk het toestel snel te kunnen verlaten. Een niet nader genoemde luchtvaartmaatschappij denkt meer dan 530 miljoen gulden kwijt te zijn als de voorstellen worden aangenomen door de Britse luchtvaartautoriteiten.

De huidige minimale afstand tussen vliegtuigstoelen is 65 centimeter. De breedte van de stoelen is niet in regels vastgesteld. De experts vinden dat de breedte minimaal 48,5 centimeter moet zijn. Sommige maatschappijen hebben nu stoelen die zo'n decimeter smaller zijn. De voorstellen zouden inhouden dat er in sommige gevallen een hele rij stoelen uit het toestel gehaald moeten worden.

Ouders eisen recht op dragen hoofddoekje

Drie Islamitische ouders stappen naar de Commissie Gelijke Behandeling om af te dwingen dat hun dochters hoofddoekjes mogen dragen op de Vliegerschool in Den Haag. ,,Het grondrecht op godsdienst geldt overal in Nederland'', aldus hun advocaat H. Gelderloos.

De ouders willen dat de commissie een oordeel geeft over een regeling in de schoolgids, waarin is vastgelegd dat leerlingen geen hoofddeksels mogen dragen. De commissie heeft toegezegd dat zij de zaak in behandeling neemt.

Volgens advocaat Gelderloos hebben zijn cliënten veel kans om hun gelijk te halen, omdat de commissie al een keer eerder geoordeeld heeft over een dergelijke zaak. Hij verwijst naar een zaak uit 1999, waarbij de commissie een stagiaire aan een basisschool in het gelijk stelde, die in de school een hoofddoek wilde dragen.

Volgens secretaris A. Potmis van de Stichting Haags Islamitisch Platform (SHIP) wordt het initiatief breed gedragen onder de ouders op de school. ,,De school bestaat voor 99 procent uit allochtonen. De drie ouders die naar de Commissie Gelijke Behandeling gaan, treden op als woordvoerder van de rest.''

Een woordvoerder van de school laat weten dat de school opnieuw over de zaak gaat overleggen met de medezeggenschapsraad. Afhankelijk van dit overleg wordt de regel wel of niet uit de schoolgids geschrapt.

Alternatief voor webtrader op komst

Boze internetwinkeliers zijn bezig met een alternatief voor het Webtrader-logo van de Consumentenbond. Tot hun ongenoegen maakte de bond bekend per 1 januari te stoppen met het keurmerk en rest hen slechts een veel duurder alternatief.

Een e-mailactie leverde initiatiefnemer J. Janssen van www.handwerk.nl ruim veertig positieve reacties op. Het internetkeurmerk van de Consumentenbond was een gratis logo dat door goedgekeurde webwinkels gebruikt mocht worden. Nu de bond stopt, kunnen de winkels zich alleen nog aansluiten bij de brancheorganisatie thuiswinkel.org. Lidmaatschap van deze club kost voor bestaande winkels echter minimaal f 2000.

"Dat is voor veel winkeliers veel te duur", weet John Janssen. "Ik heb alle 208 aangesloten organisaties een e-mail gestuurd en toen bleken veel meer mensen ontevreden." Hij gaat nu onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor een alternatief keurmerk.

Van Lent serieuze optie voor Mannschaft

Het debuut van Arie van Lent in het Duitse elftal wordt steeds waarschijnlijker nu ook Rudi Völler zich positief heeft uitgelaten over de aanvaller van Borussia Mönchengladbach. ,,Van Lent is een serieuze optie, ik ga over hem nadenken'', zei de Duitse bondscoach.

Na de blamage tegen Engeland (1-5) is de roep om scorende spitsen in Duitsland groter dan ooit. Van Lent, Nederlander van geboorte maar inmiddels ook in het bezit van een Duits paspoort, voldoet aan het gevraagde profiel: hij scoorde al vier keer in vier competitiewedstrijden en voert de ranglijst van de topscorers aan, samen met de Braziliaan Amoroso van Borussia Dortmund.

Onder het oog van Völler speelt de 31-jarige Van Lent morgen met Mönchengladbach tegen Bayer Leverkusen. Hoewel hij de discussie over zijn mogelijke debuut in Die Mannschaft aanvankelijk afdeed als een `grote grap', is hij inmiddels een stuk serieuzer geworden. ,,Als Völler me belt, sta ik er.''

Eerste Euro's gestolen

In Duitsland zijn gisteren voor de eerste keer euro's geroofd. Bij de beroving van een geldtransportauto van Securicor in Hessen maakten de daders behalve vijf tot zes miljoen mark een onbekend bedrag aan euro's buit.

De diefstal is gepleegd door de chauffeur van de geldauto zelf, geholpen door een handlanger. De 35-jarige bestuurder sloeg zijn slag toen zijn bijrijder zich in de veiligheidssluis van de auto bevond.
Hij sloot zijn collega op en reed naar een bos, waar hij de geldvracht met zijn helper overlaadde in een personenauto. De bijrijder werd geboeid in de geldwagen achtergelaten.
De nieuwe bankbiljetten zijn volgens de politie voor de georganiseerde misdaad van enorme waarde. De onderwereld aast op het nieuwe geld om met het vervalsen ervan te kunnen beginnen.
De diefstal had plaats terwijl de geldauto een ronde deed langs enkele postkantoren.

Gordon krijgt schadevergoeding

Roddelweekblad Party moet zanger & presentator Gordon en zijn vriend 15.000 gulden betalen. Dat heeft de president van de rechtbank in Amsterdam donderdag besloten. De twee voelden zich in hun privacy aangetast door een verhaal in het roddelblad.

Het roddelblad publiceerde enige weken geleden een verhaal waarin onder meer stond dat de partner van Gordon een afdankertje was vanwege eerdere relaties met bekende Nederlanders als Carlo Boszhard en Eddy Keur.

De rechtbank oordeelde dat het woord 'afdankertje' onnodig grievend was en dat het verhaal onvoldoende werd onderbouwd.

Kunstwerk van negen meter geroofd

Begin deze week stond een negen meter lang kunstwerk van de Roosendaalse kunstenares Maas nog in een weiland aan de Oudlandweg in Oudenbosch, als onderdeel van het Weideproject van de Kunstmanifestatie West-Brabant 2001. Woensdag ontdekten kunstliefhebbers dat het weiland leeg was.
De kunstenares exposeert haar werk momenteel op vier weilanden in West-Brabant: 'Kronkels' in Zevenbergen, 'Dansende Paarden' bij Helwijk, 'Dancing Gravity' in een weitje bij Willemstad en 'La Ligne' was te vinden bij Oudenbosch in het weiland van J. Korsmit.
"Van de week kwamen mensen vragen waar het nu precies stond. Er was niets meer te zien. Verdwenen", aldus Korsmit. Wanneer dat gebeurd is, weet hij niet. De kunstenares reageert rustig. "Maar natuurlijk doet het je wat. Het is toch iets dat je zelf gemaakt hebt en in dit geval zelfs speciaal voor het Weideproject", zegt Maas.
Degenen die 'La Ligne' hebben weggehaald, moeten gereedschap bij zich hebben gehad. "Het is gemaakt van oude uitlaten, deels gelast en deels met moeren en bouten vastgezet. En het is een meter of negen lang. Een hele klus dus", aldus de Roosendaalse.

Jacksons terug de studio in

De reunie van de gebroeders Jackson uit zich niet alleen in een gezamenlijk optreden dit weekeinde, Michael Jackson en zijn broers gaan ook weer een album opnemen. En wellicht volgt nog een tournee.

Jermaine Jackson zei dat de mannen er weer zin in kregen toen ze bezig waren met de voorbereiding van hun optreden, zo meldt het Britse showbizzpersbureau Wenn vandaag. Michael viert met het concert 30-jarige loopbaan als soloartiest. Jermaine: "Ik zag gisteren een ongelooflijke glimlach op het gezicht van Michael, omdat hij voelde wat we allemaal voelen: we zijn er weer klaar voor.""

Het is niet duidelijk of alle Jackson-broers bij het optreden in New York zijn. Michael en Jermaine kunnen het niet zo goed vinden met elkaar. Randy Jackson was geen lid van de beroemde Jackson Five. Jermaine verliet de groep toen die wegging bij platenmaatschappij Motown. Randy nam de plaats van Jermaine in en de naam werd veranderd in The Jacksons. Sinds 1984 traden ze niet meer met z'n allen op.

Bakker slaapt binnenkort 3 uur langer

DaFunLovinCrimin@L had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Koopmans Meelfabrieken uit Leeuwarden heeft een nieuw soort bakmeel ontwikkeld waardoor bakkers 's ochtends drie uur langer in bed kunnen blijven pitten. Het nieuwe deeg kan namelijk al de middag ervoor gerezen de koelkast in. De volgende morgen is het brood dan na een half uurtje al klaar.
Bakkers moeten nu nog vroeg opstaan omdat het deeg eerst zo’n 3 uur moet rijzen voordat het de oven in kan.

Met 'gekoeld gerezen' kunnen ze op elk moment van de dag het meel laten rijzen en daarna in de koeling leggen. Het bakkersvak wordt hierdoor aantrekkelijker. Volgens een woordvoerder van de fabriek is het momenteel moeilijk om nieuwe bakkers te vinden. Het vroege opstaan zou vele jongeren immers afschrikken. De ontwikkeling van het nieuwe bakmeel nam een jaar in beslag. Volgende week presenteert Koopmans en het Nederlands Bakkerij Centrum het product op een landelijk bakkerscongres.

"En opeens weet je het, je wordt bakker."

PCM bezuinigt: nieuws- en krantensites dicht

Uitgeverij PCM gaat fors bezuinigen op de internetactviteiten. Dat geldt zowel voor de krantensites, waaronder NRC Handelsblad en de Volkskrant, als voor de andere online-uitgaven van PIM, de interactieve poot van PCM. Naast de krantensites vallen onder PIM de nieuwssite EN.nl, de consumentensite Consuweb, de vacaturesite Clickwork, en de reissite Bekpek. Factlane, dat artikelen uit PCM-kranten en andere media verkoopt op de zakelijke markt, wordt voortgezet.

In totaal werken er ruim 100 mensen bij PIM. Deze werden donderdagmiddag ingelicht. Het mediaconcern wil alleen nog internetuitgaven financieren die volgend jaar geen verlies draaien. Dat is een de belangrijkste redenen waarom ook de eind juni gelanceerde nieuwssite En.nl niet ontsnapt aan de bezuinigingsronde. Hier werken 10 redacteuren.

De sites van de kranten blijven bestaan, maar gaan zich vooral concentreren op service-verlening. In de komende weken wordt onderzocht welke actviteiten kunnen worden voortgezet. Ook zal gekeken worden of onderdelen van En.nl overeind kunnen worden gehouden.

De maatregelen zijn een gevolg van de verslechterende inkomenspositie van PCM. Het concern zag zijn nettowinst dalen van 75 miljoen gulden in 1999 naar 56,4 miljoen gulden. Topman C. Smaling kondigde in maart van dit jaar al een reorganisatie aan. Toen werd nog gesproken over het schrappen van ruim honderd banen en een jaarlijkse besparing van 40 miljoen gulden. De bezuinigingen hebben tot doel de positie van de dagbladen te waarborgen.

Banken doen elektronisch aangifte

Een aantal financiële instellingen, zoals banken en verzekeraars, gaan vanaf maandag bij wijze van proef elektronisch aangifte doen. Het moet dan gaan om delicten zoals diefstal, verduistering, vernieling en valsheid in geschrifte. De bedrijven doen dat bij de politie Noord-Holland Noord. De proef loopt in het district Hoorn.

Elektronisch aangifte doen, spaart een hoop tijd. Bovendien krijgen politie en justitie zo een beter beeld van de criminaliteit. Dit heeft het ministerie van Justitie laten weten.

Fatboy Slim wint zes MTV Video Music Awards

De Britse dj Fatboy Slim heeft tijdens de uitreiking van de MTV Video Music Awards in New York zes prijzen in de wacht gesleept. Hij was met zijn video Weapon of Choice genomineerd voor negen awards.

Hij kreeg de onderscheidingen uiteindelijk voor onder meer beste regie en beste choreografie. Videoclip van het jaar werd Lady Marmalade van Christine Aguilera, Eve, Mya en Pink.

In de gelauwerde clip van Fatboy Slim is de Brit overigens niet te zien. De hoofdrol is weggelegd voor de acteur Christopher Walken, die zich al dansend en zwevend door een hotel begeeft. In de video van Lady Marmalade zijn strippende zangeressen te zien die de oude hit van Labelle (1974) nieuw leven inblazen voor de film Moulin Rouge.

Belangrijke andere prijzen gingen naar Outkast (beste hiphopvideo met Ms Jackson), NSYNC (beste dance en pop video met Pop) en Destiny's Child (beste r&b video met Survivor).

Britse kinderen willen aardbeving veroorzaken

Schoolkinderen in Groot-Brittannië willen vrijdag om 12.00 uur een meetbare aardbeving in hun land veroorzaken door gedurende een minuut gelijktijdig op en neer te springen. Duizenden scholen in het land zijn aangeschreven en mogelijk een miljoen kinderen doet mee. De organisatie van 'De Enorme Sprong' wil met het experiment het Britse Jaar van de Wetenschap onder de aandacht brengen.

Wetenschappers denken dat als een miljoen kinderen met een gemiddeld gewicht van vijftig kilo gelijktijdig twintig sprongen maakt gedurende een minuut, er een aardbeving kan ontstaan met een kracht van drie op de schaal van Richter. Groot-Brittannië is geregeld door dergelijke bevingen getroffen, maar vrijwel altijd zonder dat iemand dat merkte.

Als de opzet slaagt, kunnen de kinderen het record op hun naam schrijven van grootste wetenschappelijke experiment ooit.

Minister wilde zaak-fotorolletje intern houden

Minister De Grave (Defensie) wilde half september 1998 het verdonkeremanen van bewijsmateriaal uit Srebrenica met een intern, `huishoudelijk' onderzoek afhandelen. Dit blijkt uit vertrouwelijke correspondentie tussen het departement en de Koninklijke Landmacht.

Het ministerie van Defensie stelt dat De Grave juist 'volstrekte openheid' wilde en opdracht gaf de 'onderste steen' boven te halen.

Het bewijsmateriaal betrof een fotorolletje met opnames van vermoorde moslims. Mogelijk was de beruchte moslimleider Oric betrokken bij de moordpartij. Het rolletje had als bewijsmateriaal kunnen dienen voor het Joegoslavië-Tribunaal. De fotograaf, adjudant Stinis, moest het rolletje op het hoofdkwartier in de enclave van Dutchbat inleveren bij zijn superieur majoor Van Dijk, hoofd personeelszaken. Sindsdien is het rolletje spoorloos.

Plaatsvervangend secretaris-generaal Hulshof van Defensie scherpt in een brief van 18 september aan landmachtbevelhebber M. Schouten de wens van De Grave aan. Het ‘huishoudelijk onderzoek naar het fotorolletje' moet wat Hulshof betreft niet door de landmacht zelf, maar door de Koninklijke Marechaussee worden gedaan. Ook moeten er nog drie buitenlandse politiemensen van de Verenigde Naties worden gehoord, schrijft hij. Enkele weken daarvoor had Dutchbat 2-commandant kolonel P. Everts, destijds de baas van Van Dijk en Stinis, al een intern onderzoek afgerond. Hij kon geen bewijs vinden dat Stinis ooit foto's had genomen.

Uit vertrouwelijke brieven tussen de marechaussee, het openbaar ministerie en het departement van Defensie blijkt dat de opsporingsinstanties vervolgens niet akkoord zijn gegaan met een intern onderzoek. Toenmalig bevelhebber van de marechaussee generaal-majoor Fabius vraagt op 25 september 1998 aan de Arnhemse officier van justitie Weerkamp hem te laten weten of er een 'strafrechtelijk onderzoek' moet komen of dat een 'onderzoek in de huishoudelijke sfeer', zoals de minister wil, volstaat.

Na overleg met zijn hoofdofficier antwoordt Weerkamp nog dezelfde dag: "Wij hebben besloten dat er een strafrechtelijk onderzoek dient te volgen." Volgens het ministerie was het niet de taak van De Grave om aan te geven of er een strafrechtelijk onderzoek moest komen: 'omdat het contact met de justitiële autoriteiten niet op zijn weg ligt'. Het gesteggel over het verdwenen rolletje speelt zich af in een periode dat er veel ophef is over Srebrenica.

Zo komt eind september de commissie-Van Kemenade met haar rapport over de rol van Dutchbat. En in de weken voorafgaand is er gedoe over een ander Srebrenica-rolletje: het mislukte fotorolletje dat Dutchbatter Rutten volschoot na de val van de enclave in juli 1995. Journalist D. Berts eiste deze week voor de rechter dat justitie de naam van de militair die het rolletje had laten verdwijnen, bekend zou maken. Hij vermoedde dat het om de voormalig Dutchbat-commandant Karremans ging. Justitie wilde niet zeggen dat het om majoor Van Dijk ging.

'Harmen Siezen is beste nieuwslezer'

Harmen Siezen wordt door 13 procent van de Nederlanders beschouwd als beste nieuwslezer. Op grote afstand wordt hij gevolgd door Henny Stoel (6 procent) en Jan de Hoop en Philip Freriks (allen 5 procent). Dat heeft onderzoeksbureau Lagendijk op eigen initiatief onderzocht.

Het instituut heeft achthonderd Nederlanders ondervraagd. Uit hetzelfde onderzoek komt naar voren dat het NOS Journaal en RTL Nieuws als de twee beste nieuwsrubrieken van Nederland worden gezien. Dat resultaat is opmerkelijk, omdat eind juni de NOS een eigen onderzoek publiceerde waaruit bleek dat het Journaal als de meest betrouwbare nieuwsbron wordt bestempeld.

Het verschil kan volgens de onderzoeker wellicht worden verklaard door de onderzoeksmethode. Lagendijk vroeg niet naar de meest betrouwbare nieuwsbron van Nederland, maar vroeg simpelweg een rapportcijfer te geven aan de diverse nieuwsrubrieken.

Moderne schandpaal

Met een zonnebril op haar gebogen hoofd draagt Leslie Thompson (48) voor een winkel in Hot Springs, in de Amerikaanse staat Arkansas, het sandwichbord 'Ik ben een veroordeelde winkeldievegge'. Thompson was voor de tweede keer betrapt en kreeg van de rechter de keuze tussen drie dagen gevangenisstraf of drie uur openbare boetedoening. Thompson koos voor de moderne schandpaal en moet daarnaast 675 gulden en de proceskosten betalen.

Snelwegmaffia actief op A1

Twee bestuurders van bedrijfswagens zijn op een parkeerplaats langs de snelweg A1 ter hoogte van het Twentse Holten op hondsbrutale wijze beroofd.

Terwijl een 52-jarige chauffeur uit het Duitse Strassfurt op de achterbank van zijn bestelwagen lag te slapen, sneden de daders een rubber kapot en haalden een ruitje eruit. Vervolgens werd het slachtoffer beroofd van zijn portemonnee met daarin 1300 mark.

Een 42-jarige chauffeuse en haar passagier uit het Litouwse Riga werden op identieke wijze bestolen. De twee lagen achterin hun gesloten bestelbus te slapen toen de rovers een ruitje uit de sponning sneden en aan de haal gingen met ruim twaalf mille aan contanten en een paspoort.

Enkele jaren geleden hebben zich langs de snelweg A1 meerdere roofovervallen voorgedaan, waarbij de slachtoffers indertijd telkens werden bedwelmd.

Britney Spears ontroostbaar

En speciaal voor alle Britney Spears fans op Fok! :

Britney Spears is ontroostbaar. Ze heeft zolang uitgekeken naar het optreden met The King of Pop Michael Jackson. En nu mag ze van een aantal Amerikaanse televisiebazen niet meewerken aan het concert voor het feest rond het dertigjarige jubileum van Jackson.

Aankomend weekend vindt het festijn plaats in New York en Spears was hard aan het repeteren voor het duet 'The Way you Make me Feel', totdat de bazen van het tv-kanaal HBO haar verboden het podium op te gaan, zo meldt het Britse blad The Sun.

Spears heeft namelijk een miljoenencontract met het kanaal waarin een clausule is opgenomen dat haar verbiedt op te treden voor elke andere omroep in Amerika. Nu bepaalt het lot dat het concert wordt uitgezonden door concurrent CBS. Advocaten van HBO hebben de managers van Spears gewaarschuwd dat als zij toch meewerkt aan het optreden er een flinke schadeclaim zal volgen. Een woordvoerster van Spears heeft inmiddels aangekondigd dat de zangeres zich inderdaad terugtrekt.

Jackson huilt
Volgens een mederwerker van Jackson was ook hij zeer ondersteboven van het trieste nieuws. "Michael zat gewoon te huilen aan de telefoon. Toen hij ophing, veegde hij zijn tranen weg en vroeg aan iedereen of iemand het nummer van Britney had."

Voor Spears is het een extra bittere pil, omdat haar verloofde Justin Timberlake wél op zal treden met zijn band *NSync. Een vriend van Spears: "Ze wilde dit zo graag en nu vertellen een paar mannen in pak haar grofweg dat ze het kan vergeten".

Spears vertelde vorige maand nog hoe zeer ze Jackson waardeerde. "Ik vind hem geweldig omdat hij niet alleen fantastisch kan zingen, maar ook nog eens prachtige optredens geeft", aldus een toen nog blije Spears.

'Stuur lastige jeugd terug naar Sahara'

Het VVD-Kamerlid Oussama Cherribi wil de Marokkaanse jongeren die de zwembaden in ons land, waaronder het verbouwde Sloterparkbad in Amsterdam, terroriseren, voor straf de Marokkaanse woestijn in sturen.

"De harde kern van de Marokkaanse jongeren die in de fout gaat, moeten we naar de Sahara in Marokko sturen en daar moeten ze zich leren te gedragen. Je moet ze keihard aanpakken. Laat ze maar 3000 kilometer lopen om een glas water te drinken. We moeten geen genade hebben voor deze types. Een keer in de fout en dan gelijk terug", aldus Cherribi, die zelf ook van Marokkaanse afkomst is, in een reactie op de onveilige situaties bij de zwembaden.

De nogal onorthodoxe aanpak die Cherribi voorstaat, moet ervoor zorgen dat de Marokkaanse jongeren "geconfronteerd" worden met hun eigen gedrag. "Een fout maken betekent wegwezen", zegt Cherribi zonder pardon. "Als je ziet dat Marokkanen hun leven in de waagschaal stellen en op zee zelfs willen sterven om naar West-Europa te komen, dan moet het toch mogelijk zijn dat de Marokkaanse jongeren in ons land 'ingepolderd' worden. Ze móéten zich gedragen! Zonder genade moeten degenen die zwembadbezoekers lastigvallen, terug naar de Sahara."

Gareel
De Marokkaanse VVD'er, die verwacht dat hij bij de volgende verkiezingen weer op de kandidatenlijst van de liberalen staat, vindt dat de ouders van de Marokkaanse jongeren ook met de neus op de feiten moeten worden gedrukt. Cherribi pleit voor een 'deltaplan' om een deel van de Marokkaanse jongeren die zich misdragen, in het gareel te krijgen. "We kunnen het gewoonweg niet tolereren dat onze voorzieningen 'gekidnapt' worden door deze straatschoffies. Er zijn zoveel welzijnswerkers die de jongeren moeten begeleiden", meent de liberaal, die vanaf 1994 in de Kamer zit.

Verder ziet hij een rol weggelegd voor Marokkaanse kickboksers bij de politie. Zij kunnen volgens hem gezag afdwingen bij de Marokkaanse jongeren. "Marokkanen zijn heel goed in het kickboksen. Overal zie je Marokkaanse kampioenen. Waarom gaan zij niet aan de slag bij de politie? Voor hen hebben de jongeren respect."

Cherribi verwijst naar de aanpak in Frankrijk, waar allochtonen worden ingezet als toezichthouders op de metrostations. Ook wil hij dat de huidige Miss Holland, die van Marokkaanse komaf is, vaker wordt ingezet.

"Arafat schuldig aan geweld"

De Nederlandse regering houdt Yasser Arafat verantwoordelijk voor al het Palestijnse geweld tegen Israël. Arafat blijft steken in zijn rol als verzetsleider en "kan of wil het geweld niet onder controle krijgen", zei minister Van Aartsen van Buitenlandse Zaken gisteren in de Tweede Kamer. De kritiek aan het adres van de Palestijnse leider is –voor het eerst– ongemeen scherp.

Ook de Israëlische regering onder leiding van Ariël Sharon kan rekenen op kritiek. Het doel om de veiligheid van alle Israëlische burgers te garanderen, heiligt niet het buitenproportionele geweld waarvan de regering-Sharon zich bedient, aldus Van Aartsen.

Maar uiteindelijk is het Sharon erom te doen door toenemende druk de Palestijnse Autoriteit in beweging te krijgen. En dat wil maar niet lukken. Van Aartsen rekent het Arafat zwaar aan dat hij onvoldoende communiceert met zijn volksgenoten. "Hij zou zijn morele gezag in de schaal kunnen werpen en via de staatstelevisie laten weten dat terroristische acties onaanvaardbaar zijn. Maar dat heeft hij niet gedaan."

Van Aartsen schilderde Arafat af als een desperate man die "over ijsschotsen springt in de hoop de overkant te bereiken." Het zou de Palestijnse leider ontbreken aan toekomstvisie. "Zijn beleid is er momenteel op gericht te overleven. Hij improviseert. Dat is zwak leiderschap, juist in een periode die vraagt om krachtig leiderschap."

Van Aartsen is zich bewust dat de kritiek op Arafat ongemeen scherp is. Toch is hij van mening dat de Nederlandse regering er niet als enige zo over denkt. "Ik hoor een dergelijke analyse in toenemende mate ook in andere Europese landen klinken."

Schoolboeken
In reactie op vragen van de kamerleden Verhagen (CDA) en Van den Berg (SGP) zegde Van Aartsen de Tweede Kamer gisteren toe dat zijn ministerie een aantal schoolboeken voor basisscholieren in het Midden-Oosten gaat onderzoeken op anti-Israëlische sentimenten. De boeken zijn uitgegeven met steun van het Nederlandse ministerie voor Ontwikkelingssamenwerking.

Verhagen en Van den Berg hadden vernomen dat de schoolboeken een anti-Israëlische strekking zouden hebben. Zij wezen erop dat zoiets voor de Nederlandse overheid onverteerbaar moet zijn. Van Aartsen zegde onmiddellijk een onderzoek toe en beloofde ook naar het materiaal voor de opleiding van docenten te zullen kijken.

Aanklachten
Van Aartsen laat verder onderzoeken of de Vierde Geneefse Conventie van toepassing is op de situatie in het Midden-Oosten. In die conventie staan regels waaraan een bezettingsmacht zich heeft te houden.

Is de conventie ook van toepassing op de Israëlische bezetting van Palestijnse gebieden, dan valt de Israëlische premier Sharon buiten zijn land te vervolgen voor de executie van Palestijnen door Israël. Volgens Van Middelkoop (CU) is dat echter onzeker. Op zijn verzoek legt Van Aartsen deze vraag voor aan de Commissie van Advies voor Volkenrechtelijke Vraagstukken.

Europol: valse euro's in omloop

Europol heeft harde aanwijzingen dat professionele vervalsers voorbereidingen treffen om valse euro's te produceren. De afgelopen maanden zijn in Frankrijk, Duitsland en Italië al amateuristische vervalsingen opgedoken.

Dit bevestigt W. Bruggeman, adjunct-directeur van Europol, de Europese politiedienst die is gevestigd in Den Haag. Vorige week donderdag werden in Frankfurt de veiligheidskenmerken van de eurobiljetten openbaar gemaakt en afgelopen maandag zijn in Lelystad de euro's voor het eerst in Nederland aan het publiek getoond. Op 1 januari 2002 komen de eurobankbiljetten in omloop.

Volgens Bruggeman heeft Europol "signalen gekregen dat er wat roert" in kringen van professionele vervalsers. "We hebben aanwijzingen dat vervalsingen op de markt gaan komen."

Oplichters hebben deze zomer in verscheidene Europese landen toegeslagen, onder meer in Noord-Frankrijk. Ze gingen daar langs bij bejaardenhuizen waar ze goedgelovige bewoners aanboden om hun francs om te wisselen in euro's. Hiervoor boden ze zelfontworpen biljetten van duizend euro aan. Dat was dubbele oplichterij: de bankbiljetten waren nep en de hoogste waarde van de eurobiljetten bedraagt in werkelijkheid vijfhonderd euro.

In Zuid-Duitsland zijn onlangs slecht gemaakte kleurenkopieën van euro's onderschept. Vermoedelijk waren de beelden van de internetsite van de Europese Centrale Bank gehaald. Ook in Italië zijn nagemaakte biljetten opgedoken.

Afgelopen maandag liet procureur-generaal Steenhuis van het openbaar ministerie zich bij het begin van de distributie van de euro in Nederland, in Lelystad, ontvallen dat "de eerste falsificaten al in omloop zijn". Desgevraagd vulde hoofdcommissaris van politie Beuving aan dat tot nu toe in Nederland geen vervalsingen bekend zijn.

Europol mag zich sinds twee jaar bezighouden met vervalsingen, maar deze activiteit beperkt zich tot uitwisseling van informatie tussen nationale politiediensten. Uitbreiding van het mandaat van Europol tot samenwerking bij opsporing laat op zich wachten.

Irak beschuldigt VN-ers van spionage

Irak beschuldigt de vijf VN-medewerkers die door Bagdad werden uitgewezen van spionage voor de Verenigde Staten en Israël. Dat heeft de Iraakse ambassadeur bij de Verenigde Naties in New York donderdag gezegd.

Woensdag werd ook een Nederlander door het Iraakse regime uitgewezen omdat hij foto's in het openbaar nam. Volgens VN-functionarissen werkte de man voor het Zwitserse bedrijf Cotecna. Hij inspecteerde in opdracht van de volkerenorganisatie goederen bij Iraakse grensovergangen.

De vijf van spionage beschuldigde VN-medewerkers hebben de Nigeriaanse en Bosnische nationaliteit. Zij werkten voor het olie-voor-voedselprogramma van de VN. Bagdad zegt bewijzen te hebben voor de beschuldigingen maar heeft nog niets concreets overlegd.

Verdwijnen Melkertbanen 'schadelijk' voor samenleving

Een kwart van de mensen met een Melkertbaan in de sociale sector zal moeten terugvallen op een uitkering als gesubsidieerde arbeid aan banden wordt gelegd. Het wegvallen van Melkertbanen als groepshulpen op crèches, conciërges, pleinwachten en jongerenwerkers zal grote consequenties hebben voor de maatschappij.

Dit schrijft de Ondernemerskring Sociale sector Amsterdam (OSA) in de nota Gesubsidieerde arbeid in de welzijnssector, consequenties door veranderingen in de regelgeving.

De nota is op verzoek van wethouder Bea Irik geschreven en geeft inzicht in het aandeel Melkertbanen in de sociale sector van Amsterdam. Vorige maand lekte een rapport uit dat ambtenaren van de ministeries van Sociale Zaken, Financiën en Economische Zaken hadden opgesteld over gesubsidieerde arbeid. Daarin kwam de Melkertbaan er niet best af.

Op dit moment hebben in Amsterdam zesduizend mensen een Melkertbaan. Zij werken in de groenvoorzieningen, onderwijs- en sociale sector, bij projectbureaus en het Gemeentevervoerbedrijf. In de sociale sector werken in totaal tweeduizend mensen. "De regeling aanscherpen betekent uitstroom van personeel. Het sociaal cultureel werk en de maatschappelijke dienstverlening moeten in hun openingstijden drastisch schrappen."

In de kinderopvang ontstaat volgens de OSA een groot probleem omdat er landelijk besloten is tot een grote uitbreiding van het aantal kindplaatsen in Amsterdam.

Antoinette Kat van de OSA: "Als de subsidieregeling verandert, wordt vooral de sociale sector getroffen. Het welzijnswerk verschraalt. Een groepshulp op een crèche zal er dan niet meer zijn. Leidsters zullen een aantal huishoudelijke taken - zoals eten koken en afwassen - die nu door de groepshulp wordt gedaan, weer op zich moeten nemen. Dat betekent een enorme verzwaring van het werk. En voor de kinderen is het ook niet leuk. De leidsters kunnen hun dan niet de aandacht geven die ze willen."

Maar ook het wegvallen van ouderenconciërges heeft volgens Kat grote gevolgen. "Ouderenconciërges zoeken eenzame ouderen thuis op. Dat verlicht de familie, die ook wel eens even rust wil. Als zij er niet meer zijn, komt alles weer neer op de familie van deze ouderen. Dit soort functies zijn essentieel en moeten blijven."

Netelenbos legt lat lager voor Spoorwegen

De NS hoeft van minister Netelenbos (Verkeer) minder treinen op tijd te laten rijden. De minister neemt vanaf volgend jaar genoegen met 80 procent. In het huidige contract staat dat 88 procent van de treinen volgens de dienstregeling moet rijden.

Dat hebben bronnen in Den Haag bevestigd. Netelenbos maakt vandaag de nieuwe punctualiteitsnormen bekend. Het aantal treinen dat op tijd rijdt, moet de komende jaren wel weer oplopen tot 89 procent. Volgens het huidige contract zou dat in 2005 92 procent moeten zijn.

De NS bleef de afgelopen zes maanden al meer dan 3 procent onder het gewenste percentage. Personeels- en materieelgebrek zijn daar volgens de Spoorwegen de oorzaken van. Ook de invoering van het fel omstreden plan Bestemming Klant (het rondje om de kerk) heeft de prestaties niet verbeterd. De NS heeft de afgelopen maanden noodgedwongen honderden treinen geschrapt om een betrouwbaardere dienstregeling te kunnen maken.

In het huidige prestatiecontract staat dat het concern maximaal 25 miljoen gulden boete moet betalen als het de punctualiteitsnorm niet haalt. Reizigersorganisaties en Tweede-Kamerleden vinden dat niet genoeg, omdat de NS er niet echt door wordt geprikkeld. Des te opmerkelijker is het dat de minister nu meer vertragingen toestaat. De afgelopen jaren is het aantal treinen dat minder dan drie minuten vertraging had altijd boven de 80 procent geweest.

De minister maakt vandaag ook bekend dat ze akkoord gaat met het verbeterplan van de Spoorwegen. Eerder liet ze weten de voorstellen die de kwaliteit moeten verhogen onvoldoende te vinden. De NS wil de vertragingen aanpakken met betere afstemming tussen de bedrijfsonderdelen, door het aantal kapotte treinstellen te reduceren en door snel meer personeel beschikbaar te hebben. De NS mikt niet alleen op een wervingscampagne, maar wil ook de opleidingen van machinisten en conducteurs inkorten zodat ze sneller de trein op kunnen. Het prestatiecontract schrijft ook voor dat de Spoorwegen een verbeterplan moeten maken als de punctualiteitscijfers meer dan 3 procent achterblijven bij de norm. Met de nieuwe norm zal dat niet snel meer nodig zijn.
Laatste reviews en specials
review
Doctor Who: Kritisch denken is optioneel in Dot and Bubble
special
VrijMiBabes #212 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1292
special
Random Pics van de Dag #1291
special
Random Pics van de Dag #1290
special
Random Pics van de Dag #1289
©FOK.nl e.a.