'Stuur lastige jeugd terug naar Sahara'

Het VVD-Kamerlid Oussama Cherribi wil de Marokkaanse jongeren die de zwembaden in ons land, waaronder het verbouwde Sloterparkbad in Amsterdam, terroriseren, voor straf de Marokkaanse woestijn in sturen.

"De harde kern van de Marokkaanse jongeren die in de fout gaat, moeten we naar de Sahara in Marokko sturen en daar moeten ze zich leren te gedragen. Je moet ze keihard aanpakken. Laat ze maar 3000 kilometer lopen om een glas water te drinken. We moeten geen genade hebben voor deze types. Een keer in de fout en dan gelijk terug", aldus Cherribi, die zelf ook van Marokkaanse afkomst is, in een reactie op de onveilige situaties bij de zwembaden.

De nogal onorthodoxe aanpak die Cherribi voorstaat, moet ervoor zorgen dat de Marokkaanse jongeren "geconfronteerd" worden met hun eigen gedrag. "Een fout maken betekent wegwezen", zegt Cherribi zonder pardon. "Als je ziet dat Marokkanen hun leven in de waagschaal stellen en op zee zelfs willen sterven om naar West-Europa te komen, dan moet het toch mogelijk zijn dat de Marokkaanse jongeren in ons land 'ingepolderd' worden. Ze móéten zich gedragen! Zonder genade moeten degenen die zwembadbezoekers lastigvallen, terug naar de Sahara."

Gareel
De Marokkaanse VVD'er, die verwacht dat hij bij de volgende verkiezingen weer op de kandidatenlijst van de liberalen staat, vindt dat de ouders van de Marokkaanse jongeren ook met de neus op de feiten moeten worden gedrukt. Cherribi pleit voor een 'deltaplan' om een deel van de Marokkaanse jongeren die zich misdragen, in het gareel te krijgen. "We kunnen het gewoonweg niet tolereren dat onze voorzieningen 'gekidnapt' worden door deze straatschoffies. Er zijn zoveel welzijnswerkers die de jongeren moeten begeleiden", meent de liberaal, die vanaf 1994 in de Kamer zit.

Verder ziet hij een rol weggelegd voor Marokkaanse kickboksers bij de politie. Zij kunnen volgens hem gezag afdwingen bij de Marokkaanse jongeren. "Marokkanen zijn heel goed in het kickboksen. Overal zie je Marokkaanse kampioenen. Waarom gaan zij niet aan de slag bij de politie? Voor hen hebben de jongeren respect."

Cherribi verwijst naar de aanpak in Frankrijk, waar allochtonen worden ingezet als toezichthouders op de metrostations. Ook wil hij dat de huidige Miss Holland, die van Marokkaanse komaf is, vaker wordt ingezet.