Vodafone: derde generatie GSM niet snel

XxPl0SiVe had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De komende netwerken voor mobiele telefonie zijn niet snel genoeg om de veelgeprezen mutimediale diensten te kunnen doorgeven. De waarschuwing is afkomstig van het Britse Vodafone, de grootste GSM-onderneming ter wereld.

De Britse zakenkrant Financial Times meldde vrijdag dat Vodafone de afgelopen dagen analisten ervan op de hoogte heeft gesteld dat de zogenoemde 3G-technologie te traag en te duur is om live beeld en geluid over te brengen. Het concern heeft ongeveer 14 miljard euro (f 31 miljard) gespendeerd om in Europa UMTS-vergunningen te krijgen voor de derde generatie mobiele telefonie.

Vodafone zegt alleen toegang tot het internet te kunnen garanderen tegen een snelheid die lager is dan de internationale standaard die voor de 3G-diensten is opgesteld. Die snelheid is ook lager dan de Britse regering als vereiste stelde bij de veiling van UMTS-vergunningen.

Het Britse telecomconcern hoopt uiteindelijk wel de nieuwe diensten ,,op volle snelheid'' te kunnen aanbieden, maar dat duurt nog wel enkele jaren. Sommige concerns beloofden al volgend jaar videobeelden van voetbalwedstrijden te kunnen doorgeven, maar de uitlatingen van Vodafone maken dat onzeker.

Toen Vodafone en andere telecomconcerns miljarden aan de vergunningen uitgaven, gingen ze ervan uit dat de opbrengst van de multimediadiensten de kosten voor vergunningen en de aanleg van nieuwe netwerken zouden dekken. Al met al ziet het er nu naar uit dat de financiële problemen die veel telecomconcerns hebben door de UMTS-vergunningen alleen maar groter worden.