Gekraakt Windows XP floreert op het net

Het duurt nog zeven weken voordat Windows XP officieel gelanceerd wordt, maar inmiddels circuleren al de nodige gekraakte kopieën. Dit meldde Ryser ons vandaag via de newssubmit.

De illegale kopieën van Microsofts nieuwste besturingssysteem zijn inmiddels al eenvoudig te vinden via nieuwsgroepen of de warez-kanalen op IRC. Windows XP trekt de laatste tijd de nodige aandacht bij het publiek en de media. Microsoft belooft dat Windows XP het eerste echt stabiele besturingssysteem voor de consument zal zijn. De kern van het besturingssysteem is gebaseerd op de stabiele kernel van Windows NT.

Heel veel aandacht gaat uit naar een nieuw onderdeel in XP: het activeringsproces van Microsoft dat de klant moet doorlopen voordat de software onbeperkt gebruikt kan worden. Als Windows XP niet via de officiële weg (telefoon, internet) geactiveerd wordt, betekent dat dat de software niet gebruikt kan worden. In het geval van de gekraakte versies gaat het om uitvoeringen waar een crack bij zit of de zogenoemde 'corporate versies', waarbij het gaat om specifieke Windows XP licenties voor grote bedrijven waarbij geen activatie nodig is.

Microsoft maakt zich wel enige zorgen over de illegale kopieën die nu al de ronde doen, temeer omdat de software nog niet officieel uitgebracht is. "We proberen de piraterij wel tegen te gaan, maar we moeten toegeven dat het niet eenvoudig is als dit soort kopieën door nieuwsgroepen zwerven", zegt Milo Schaap, product manager Windows bij Microsoft.