Vliegtuigstoelen te dicht op elkaar

De stoelen in passagiersvliegtuigen staan veel te dicht op elkaar. Om de veiligheid te vergroten moeten ze zeker 7,5 cm verder uiteen. Om de overwegend steeds langere reizigers tegemoet te komen zou de afstand zelfs met ruim 25 centimeter moeten worden vergroot.

Vooral bij chartervluchten en bij zogeheten budget-luchtvaartmaatschappijen is de onderlinge afstand vaak te gering. Dat meldt het Britse dagblad The Times vrijdag op basis van een rapport van luchtvaartdeskundigen. Als de aanbevelingen van de commissie worden overgenomen zouden luchtvaartmaatschappijen zo'n honderd stoelen uit een toestel moeten verwijderen, aldus de krant. Britse luchtvaartmaatschappijen denken dat de ticketprijs dan met een derde omhoog moet.

Volgens de experts is de afstand vaak te gering om een voorovergebogen houding te kunnen aannemen in geval van nood. Bij brand is het bovendien moeilijk het toestel snel te kunnen verlaten. Een niet nader genoemde luchtvaartmaatschappij denkt meer dan 530 miljoen gulden kwijt te zijn als de voorstellen worden aangenomen door de Britse luchtvaartautoriteiten.

De huidige minimale afstand tussen vliegtuigstoelen is 65 centimeter. De breedte van de stoelen is niet in regels vastgesteld. De experts vinden dat de breedte minimaal 48,5 centimeter moet zijn. Sommige maatschappijen hebben nu stoelen die zo'n decimeter smaller zijn. De voorstellen zouden inhouden dat er in sommige gevallen een hele rij stoelen uit het toestel gehaald moeten worden.