Respect en Tolerantie

Het is soms ver te zoeken, respect voor anderen. De verhalen op het nieuws en in de krant wijzen het uit, steeds maar weer. Men wil 28 September uitroepen als dag van de Respect, maar het animo is laag, alweer een dag waarbij aandacht besteed moet worden aan dingen die ver weg staan van je veilige beperkte leventje. Staat het echt zo ver weg?

Vandaag, in de Volkskrant, een kleine column over mensen die weggepest zijn uit hun buurt. Nou ken ik natuurlijk niet het hele verhaal, maar de reden is ongetwijfeld dat respect ver te zoeken was tussen de betrokken partijen. Hoe kun je iemand nou zo haten dat je die mensen met een oprecht hart wegpest uit hun huis? Een hersenloos haten, een zinloos en ongegrond gevoel.

Dit doet me overigens denken aan de extreme versie van burenruzies die ik ongeveer een jaar geleden eens op televisie zag. De documentaire verhaalde over een stel buren waarbij de ene buurman de andere door zijn hoofd geschoten had, waarna hij overleed. Dit om een reden die zo onbeduidend was dat ik die alweer vergeten ben, en hoogstwaarschijnlijk in het niet valt tegen het leed dat eruit voortkwam. Het ging tussen die twee buren zelfs zo ver dat men besloot de heg met een vlammenwerper in te korten terwijl de andere buur achter de heg zat, hoe toevallig. De vrouw van de buurman die uiteindelijk wegens moord achter de tralies verdween, commentaarde dat ze het goed vond voor die bitch, dat haar vent dood was.

Het andere geval wat in dezelfde documentaire behandelt werd verhaalde over twee boerse buren, kun je nagaan, vrijstaand huis en toch nog burenruzies. Een van beiden was een barse buur die geregeld de kinderen van het andere boerengezin van de fietsen trapte. Uiteindelijk ging het zo dat de barse buurman de vrouw van de buren op haar fiets over een landweggetje zag langsfietsen. Hij besloot daarop haar met zijn traktor te achtervolgen en verpletterde haar onder zijn wielen en reed door. De vrouw en haar man waren al 25 jaar gelukkig getrouwd, de man was ontroostbaar. De barse buurman onthield zich van ieder commentaar.

Dit gebeurde dus in Nederland. Hoe kunnen mensen anderen nou zo haten dat ze hen dit aandoen? Want haat was het, de enige drijfveer voor leed en lijden als dit. Hersenloze haat, zulke haat gebaseerd op een gebrek. Alleen maar omdat ze naast elkaar wonen, elkaar ergeren, druppel na druppel, jarenlange frictie en wrijving door een gebrek aan respect en tolerantie.

Men wil voor de zoveelste keer iets gaan doen aan discriminatie tussen kinderen, ook wel pesten genoemd. Ook discriminatie is een gebrek aan respect en tolerantie en kinderen zijn er heel goed in. 'Hehe, pietje heeft flaporen, wat een rare snuiter'. Is dit gebrek aan respect voor anderen tussen kinderen te wijten aan het feit dat kinderen zich sterker willen voelen tegenover anderen door ze te pesten? Of is dit te wijten aan vooroordelen die door ouders opgelegd worden aan kinderen? 'Mensen met flaporen zijn niet te vertrouwen'. Vooroordelen die voortkomen uit gebrek aan tolerantie en respect voor mensen die anders zijn bij de ouders. Kun je kinderen leren wat respect en tolerantie betekenen?

Pijnlijk, dat in een land als Nederland respect en tolerantie toch vaak ver te zoeken zijn. Zinloos geweld is een steeds frequenter onderwerp in het nieuws. Je bent dronken, je ziet iemand wiens flaporen je niet aanstaan, tot overmaat van ramp staat ie nou net in hetzelfde bushokje als jij, godver. In elkaar slaan die hap. Het doet pijn, het niet begrijpen waarom. Het niet bevatten van waarom zij, waarom hij, waarom gebeurt het nog steeds? Iedereen voelt zich betrokken maar waarom zijn er dan nog altijd teveel mensen die niet begrijpen wat respect en tolerantie betekent?