Radio 3FM heel anders dan 538 of Yorin

Het muziekaanbod op Radio 3FM verschilt wezenlijk van dat op commerciële muziekzenders als Radio 538 en Yorin FM. Dat concludeert de dienst Kijk en Luisteronderzoek (KLO) van de NOS. Vaak wordt gedacht dat 3FM hetzelfde doet als commerciële stations.

Zendercoördinator Van der Lugt van 3FM heeft de resultaten vrijdag bekendgemaakt. ,,Dit onderzoek maakt, naar ik hoop, een einde aan een aantal hardnekkige misverstanden rondom Radio 3FM'', schrijft hij.

Uit het KLO-onderzoek blijkt dat 35 procent van de platen die te horen zijn op Radio 3 niet worden gedraaid op Radio 538 en Yorin FM. Ook draait het publieke radiostation significant meer nieuwe muziek (25 procent) die nog niet in de hitparades staat dan 538 (10 procent) en Yorin (minder dan 5). Ook krijgen 3FM-luisteraars gemiddeld meer 'oldies' voorgeschoteld, maar dat is vrijwel geheel te wijten aan het programma Arbeidsvitaminen. Op 538 (90 procent) en Yorin (95) wordt meer bekende muziek gedraaid dan op 3FM (75).

Van der Lugt benadrukt dat het gaat om muziek die tussen 07.00 en 18.00 uur op zijn zender te horen is. Na 18.00 uur is het aanbod nog meer onderscheidend, vindt hij. Bovendien is hij van mening dat zijn zender ook op andere fronten, als het uitzenden van live-muziek en het aparte 3FM-Nieuws, wezenlijk anders is dan de commerciëlen.