Nieuwe Magistr-virus laat sporen na

Twee dagen geleden ontdekten anti-virusexperts uit Moskou een nieuwe variant van het bekende Magistr-virus. De afgelopen twee dagen heeft de ziektekiem al diverse computers, met name in Europa en Zuid-Amerika, geïnfecteerd.

De maker van anti-virussoftware McAfee bestempelt het virus met de naam W32/Magistr.b@mm als gemiddeld risicovol. Het is een variant op het bekende Magistr.a dat dit jaar maart in omloop kwam en verschillende middelen gebruikte om zichzelf te kopiëren. Omdat de mails waarmee het virus zich verspreidde verschillende namen hadden, was het voor de ontvanger lastig te ontdekken.

Het nieuwe virus lijkt op z'n voorganger en heeft het eveneens gemunt op Windows-pc's, maar is iets complexer en heeft enkele nieuwe karakteristieken. Magistr.b wist bijvoorbeeld alle .NTZ-files van de harde schijf en schakelt de veelgebruikte ZoneAlarm-firewall uit. Ook het nieuwe virus komt als attachment binnen via e-mail, kopieert zichzelf en stuurt zichzelf naar de e-mailadressen die de ontvanger op de computer heeft staan.

Op de website van McAfee (http://www.mcafee.com) staat hoe het virus weer uit de computer is te verwijderen.