VWN en FNV: Laat asielzoekers werken

Rob (R@b)
Het kabinet moet asielzoekers met en zonder verblijfsvergunning meer mogelijkheden geven om te werken. Dit stellen VluchtelingenWerk Nederland en de FNV maandag in een brief aan het kabinet.

Asielzoekers die een verblijfsvergunning in Nederland hebben gekregen, moeten door een immense papierwinkel heen voordat zij eventueel aan het werk kunnen gaan. Bovendien duurt het vervolgens weken voordat zij de benodigde documenten in handen hebben. Zo gaat een heel arsenaal aan arbeidskrachten verloren.

Het is ,,onbegrijpelijk'' dat het kabinet deze kans laat lopen, maar wel speciaal buitenlandse arbeidskrachten naar Nederland wil halen. Er zitten immers al heel veel hoog opgeleide vluchtelingen in Nederland.

Vermeend: ''Te weinig steun''

Ook asielzoekers van wie het asielverzoek nog in behandeling is, zouden meer ruimte moeten krijgen om te werken, vinden de organisaties. Nu kan er veel te weinig, stellen VluchtelingenWerk en de FNV. Asielzoekers zonder verblijfsvergunning mogen in Nederland namelijk geen langdurig betaald werk doen. Zij mogen twaalf weken per jaar werken. Minister Vermeend (Sociale Zaken) voelt er best voor om asielzoekers langduriger te laten werken, maar krijgt daarvoor te weinig steun in de Tweede Kamer.