Het nutteloze feitje van de dag: Vals spel voor een miljoen

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Enige tijd geleden hadden we het in deze rubriek al over het bijzondere eerste gewonnen miljoen bij de Amerikaanse versie van de TV-quiz VriendenLoterij Miljonairs/(Lotto) Weekend Miljonairs/BankGiro Miljonairs. Maar waar een miljoen te winnen is, liggen valsspelers op de loer natuurlijk. Wist je dat in Engeland iemand zich naar het miljoen fraudeerde maar al snel ontmaskerd werd? In 2001 nam Charles Ingram plaats in de stoel als kandidaat bij Who Wants to Be a Millionaire? en het ging al snel erg moeizaam. Aan het eind van de uitzending beantwoorde Ingram de zevende vraag goed en stond zo op £4,000. Bij die eerste zeven vragen verbruikte bij al wel twee hulplijnen en hij maakte een alles behalve zekere indruk.

Een dag later ging de show verder en zagen we een nieuwe Charles Ingram. Met slechts de hulp van nog één hulplijn wist de majoor in het Britse leger de resterende vragen goed te beantwoorden en zo won hij één miljoen pond. Maar de vreugde was van korte duur want al snel viel de programmaleiding iets op, bij elke vraag werd er opvallend gekucht, steeds als Ingram het niet wist of bevestiging zocht. Wat bleek? Hij had een dealtje gemaakt met medekandidaat Tecwen Whittock die hem hielp bij de beantwoording van de vragen via een 'hoest signaal'. Toen Whittock het zelf ook een keer niet wist, sprong Ingram zijn vrouw bij met een kuchje voor het goede antwoord. Even dachten ze een miljoen te kunnen verdelen, maar de rechter oordeelde anders.