Het nutteloze feitje van de dag: Racen door de straten van Zandvoort

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Dit weekend wordt de Grand Prix van Nederland op het circuit van Zandvoort verreden. Het circuit in de duinen aan de Noordzee is wereldberoemd, maar wist je dat er eerst door de straten van Zandvoort geracet werd nog voor er een circuit bestond in de badplaats? In 1939 was naar idee van de burgemeester de eerste autorace in Zandvoort en daarvoor werden de wegen gebruikt bij het dorp waar een nieuwe wijk zou moeten verrijzen.

Speciaal voor die race werd maandenlang gewerkt aan de voorbereidingen en op 3 juni 1939 was het dan zover. Voor de ogen van 50.000 bezoekers racete een veld van normale straatauto's, want het werd te gevaarlijk geacht om met echte raceauto's te rijden. Dankzij het succes van de race werd er na de oorlog besloten een permanent circuit bij de badplaats aan te leggen. Meer weten over die eerste race in Zandvoort? Klik dan hier.