Het nutteloze feitje van de dag: gebied dat geen land wil

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Als je de wereldkaart bekijkt lijkt het alsof de hele wereld al is verdeeld, maar dat is niet zo. Dus is er hoop voor mensen als Thierry Baudet die graag een eigen land willen. Want wist je dat tussen Egypte en Soedan een gebied van 2060 km² ligt dat door geen enkel land opgeëist wordt? Hoe kan dat, zul je je afvragen. Bir Tawil, zoals het stuk woestijn heet, is onderdeel van een groter grensconflict waarbij beide landen aanspraak maken op de nabijgelegen en veel grotere Hala'ib-driehoek.

Door geklungel van de Engelsen in de koloniale tijd is er al lang ruzie tussen Soedan en Egypte over aan wie de Hala'ib-driehoek toebehoort. En aangezien het stuk land aan de Rode Zee ligt en er olie onder de grond zit, willen beiden dat stuk land graag hebben. Onderdeel van het grensconflict is dat als de grens wordt geaccepteerd, dat de Hala'ib-driehoek aan de één toebehoort, en het waardeloze stukje ontoegankelijke stuk woestijn van Bir Tawil aan de ander toevalt. Maar andersom geldt dus dat als iemand het waardeloze stukje woestijn claimt hij automatisch de claim op het veel meer interessante stuk land langs de zee verliest.

Dus zowel Soedan als Egypte bedenkt zich wel twee keer alvorens ze het stukje nutteloos niemandsland willen claimen. Tal van particulieren dachten sindsdien slim te zijn en Bir Tawil te claimen om een eigen land te starten, geen van alle slaagde erin om een daadwerkelijk een eigen land van de grond te krijgen. Misschien kan Baudet het dan nog proberen met zijn Forumland.