Sletje van de WRR

'de Nederlander bestaat niet'

Dat onze opinio's dat al zo lang tegen elkaar zeggen bewijst het bestaan van tenminste één collectieve eigenschap: we zijn gemiddeld genomen te stom om door te hebben dat die bewering vette onzin is. 

De laatste oorlog draaide om nationalisme. Ram dat eruit bij de burgers, gooi de grenzen en je sociale stelsel open en iedereen wordt gelukkig. Heb je daar als burgerlul commentaar op dan wil je blijkbaar weer bezetting, genocide en vrijemarktwerking. Gelukkig weten de gestoorde enkelingen daar wel raad mee.

We snappen onderhand wat goed voor ons is, we zijn niet meer op een ontspannen manier trots op wie we zijn en waar we vandaan komen, laat staan dat we ons een beeld durven te vormen van waar we heen willen. Nederlanders zijn in de wereldgeschiedenis niet verder gekomen dan klompen, spruitjes en provincialen die te stom zijn om in de hoofdstad te kunnen winkelen. Hier en daar nog een schilder en wat uitvinders, maar vergelijk dat nou eens met de ontroerende eenvoud van een uit geitestront gekleid kunstgebit. Nederlanders hebben vooral veel verkeerde dingen gedaan. Geld verdiend, kruistochten gelopen, christelijk geloofd, fantasieloos gegeten.

Vraag aan een Nederlander wat een Nederlander is en je krijgt ter bevestiging een vaag antwoord, zeker als je van alle geinterviewden de stomste eruit kiest om die hakkelend op het NOSjournaal over je beeld te smeren. Maar vraag een Engelsman wat een Nederlander is en je krijgt een aantal rake, kernachtige en zelfs complimenteuze antwoorden.

Iedereen heeft een beknopt cultureel beeld van mensen uit andere landen, en een uitgebreid en divers beeld van de eigen cultuur. Wil je een synopsis van de Nederlandse cultuur, vraag het de buurlanden. Een landscultuur is door de onderlinge overeenkomsten met andere landen nooit uniek in totaliteit, het zijn de verschillen met andere volken die haar uniek maken. Nederlanders kunnen een verrijking zijn van de wereldcultuur. Als het aan de andere culturen ligt natuurlijk, zelf zullen we dat glimlachend doch stellig ontkennen.

Zo hypocriet zijn we wel, door ons expres weg te willen cijferen proberen we juist te verkopen hoe intimiderend we zijn. Wijken vol hormoonmocro's die alles en iedereen die hun een rothumeur bezorgt invalide willen slaan, ach, gun ze dat culturele stukje eigen ikje in deze hoogbegaafde rechtstaat. Maar een Witte Hard Werkende Nederlander die los gaat, die slacht natuurlijk de hele lokale derde wereld in een paar geautomatiseerde infrastructurele maanden af. En zo zijn we uiteindelijk toch nog racistisch. Positief racistisch, dat dan weer wel.

Het heeft geen enkele zin om onze volksidentiteit eruit te willen rammen, dat positief-dwangmatig gaan lopen ontkennen veroorzaakt nog meer problemen. De migranten kunnen immers van de Nederlanders leren hoe je inhaakt en meedoet, en als ze nieuwe oplossingen voor bestaande problemen aandragen zijn we natuurlijk hartstikke vrolijk.

Maar als ze nieuwe problemen meebrengen die ze zelf niet willen oplossen, en we mogen dat niet openlijk afkeuren wanneer het uit de hand loopt, dan krijg je onaangepaste migranten en gefrustreerde inboorlingen.

En hoe lossen we dat op? Door namens de regering een ingetrouwde Argentijnse golddigger te laten zeggen dat er geen migratieprobleem bestaat zolang er geen Nederlander bestaat.