De tien Verkeersgeboden

Het Vaticaan heeft afgelopen dinsdag haar Tien Verkeersgeboden gepubliceerd. Het klinkt als een grap, maar ze zijn bloedserieus.De Tien Verkeersgeboden zijn:
  1. Gij zult niet doden.
  2. De weg zal voor u een middel voor de verbondenheid van mensen zijn, niet voor dodelijk letsel.
  3. Hoffelijkheid, oprechtheid, en voorzichtigheid zullen u helpen om om te gaan met onvoorziene gebeurtenissen.
  4. Wees barmhartig en help uw naaste in nood, in het bijzonder slachtoffers van ongevallen.
  5. Auto's zullen voor u geen uiting zijn van macht en overheersing, en geen aanleiding geven tot zonde.
  6. Overtuig jonge en minder jonge automobilisten op een vriendelijke manier dat zij niet moeten rijden als zij daarvoor niet in een gepaste toestand verkeren.
  7. Bied steun aan de families van verkeersslachtoffers.
  8. Breng schuldige bestuurders en hun slachtoffers samen, op het geschikte moment, zodat ze de bevrijdende ervaring van de vergiffenis kunnen ondergaan.
  9. Bescherm de kwetsbare partij op de weg.
  10. Voel verantwoordelijkheid jegens anderen.

In het uitzonderlijke document waarschuwt het Bureau voor migranten en reizigers, een afdeling van het Vaticaan, dat het besturen van een auto 'primitief gedrag' kan oproepen bij de chauffeur, zoals onbeleefdheid, het maken van obscene gebaren, vloeken, godslastering, verlies van verantwoordelijkheidsgevoel en opzettelijke overtreding van de verkeersregels. Volgens het Vaticaan moeten automobilisten zich achter het stuur aan de regels houden, blijk geven van moreel besef en bovendien bidden.

Op een persconferentie maakte het hoofd van het bureau, kardinaal Renato Martino, de vergelijking met de bijbel. Hij zei dat zijn afdeling de verantwoordelijkheid op zich heeft genomen voor alle reizenden, onder wie vluchtelingen, prostituees, vrachtwagenchauffeurs en daklozen. Omdat het autorijden zo’n belangrijke rol speelt in het dagelijks leven, is het Vaticaan genoodzaakt om zijn herderlijke plicht ook op dat terrein te vervullen, aldus de kardinaal.

Blabla. Nu ook maar meteen nog wat geblaat over Christian Driving in Top Gear: