Kabinet-Balkenende II valt

Vandaag is bekend gemaakt dat Kabinet-Balkenende II zijn ontslag indient. Eerder vandaag meldde Balkenende dat zijn kabinet nog zou aanblijven. Later op de avond meldde Van der Laan dat de fractie van D66 het vetrouwen opzegde in het kabinet, enkele uren later volgde ook de ministers van D66 waarna Balkenende meldde dat hij morgen zijn ontslag zou indienen bij de Koningin.

Kabinet-Balkenende II is beëdigd op 27 mei 2003 na de verkiezingen van 22 januari 2003. De formatie liep moeizaam en duurde maar liefst 125 dagen, de op twee na langste formatie van een Nederlands kabinet. Ondanks dat de PvdA de grootste winnaar bleek te zijn kwam deze niet in het kabinet, omdat het CDA en de PvdA het over meedere onderwerpen niet eens konden worden. Het CDA kon wel een meerderheid vormen met D66 en VVD. Er werd schande gesproken van de wijze waarop het CDA deze uitslag teweeg zou hebben gebracht, via achterkamertjes politiek wat nu juist taboe was geworden.

Deze crisis was niet de eerste van Kabinet-Balkenende II. Op 22 maart 2005 ontstond er een crisis over de gekozen burgermeester, het stokpaardje van D66. Het voorstel om de burgermeestersbenoeming uit de Grondwet te halen kreeg geen tweederde meerderheid, Thom de Graaf voelde zich hierdoor genoodzaakt af te treden vanwege de nederlaag en het gebrek van vertrouwen in zijn ideeën. Alexander Pechtold werd de opvolger van De Graaf. Op 2 april was de crisis opgelost doordat D66 toezegging deed in het zogenaamde "paasakkoord".

Er waren meer wisselingen en vertrekken binnen het kabinet. Zo verliet minister van Buitenlandse Zaken, Jaap de Hoop Scheffer, het kabinet voor de NAVO. Hij werd opgevolgd door Ben Bot.
Staatssecretaris Nijs van Onderwijs ttrad af toen bleek dat de verhoudingen tussen Nijs en minister Van der Hoeven bijzonder slecht waren. Dit kwam uit na een interview van mevrouw Nijs in het blad Nieuwe Revu. Haar opvolger werd de toenmalige staatssecretaris van Sociale Zaken Mark Rutte. Zijn plek bij Sociale Zaken werd gevuld door Henk van Hoof.

Het gesloten regeerakkoord tussen CDA, VVD en D66 is hier te lezen.