Vive De Villepin!

Frankrijk is de laatste dagen het toneel van demonstraties. Studentendemonstraties. In essentie draaien deze demonstraties om een nieuw arbeidscontract voor jongeren. Dit nieuwe contract stelt werknemers in staat om jongeren onder de 26 jaar in de eerste twee jaar van hun dienstverband zonder opgaaf van reden te ontslaan. De studenten staan niet alleen in hun protest. Ook werknemers en scholieren liepen mee tijdens de massale demonstratie van zaterdagmiddag.

De Villepin, de premier van Frankrijk, probeert intussen de dialoog in stand te houden. Gisteren had hij een overleg met zowel ondernemers als studenten. De ondernemers kwamen met twee oplossingen op de proppen: het ontslag moet wél worden gemotiveerd en de "proeftijd" moet worden verkort tot een jaar i.p.v. twee. Volgens Nicolas Sarkozy, minister van Binnenlandse Zaken, is het woord aan De Villepin, hij kan het besluit intrekken.

Het is maar zeer de vraag of De Villepin dit ook gaat doen. En eerlijk gezegd zie ik ook niet echt in waarom hij dit zou doen. Zo slecht is deze wet namelijk niet. Natuurlijk leidt dit nieuwe arbeidscontract tot een meer flexibele en minder zekere arbeidsmarkt voor jongeren. Maar het creeërt ook een hoop nieuwe banen. Werkgevers zijn namelijk vaak, in het geval van ziekte of tijdelijke extra werkzaamheden, bevreesd om nieuwe mensen aan te nemen. Dit komt door allerlei werknemer beschermende maatregelen die het voor een werkgever zeer lastig maken om deze persoon makkelijk weer op straat te zetten. Dus wordt er dan geregeld een oplossing intern gezocht.

De nieuwe wet vergt veel aanpassingsvermogen van de jongeren in Frankrijk en maakt een einde aan de zekerheid van een vaste baan. Maar het is dat of door blijven gaan in een stugge en krappe arbeidsmarkt.