Keroppi studeert

Keroppi studeert

Vroeger was het allemaal zo makkelijk, op de middelbare school kon je met gemak een dag van te voren (de echte die-hards begonnen zelfs de ochtend van te voren pas) je proefwerken leren en nog steeds een redelijk cijfer halen.
Als ik nu ook terugkijk op mijn VWO-tijd heb ik nooit echt heel veel gedaan, ja voor mijn eindexamen Latijn, maar dat was het dan ook. Misschien voelde het toentertijd niet zo, maar als ik nu terugkijkt heb ik het echt op mijn slofjes gehaald.

En dat is nu wel even anders. Had ik in mijn eerste jaar maar maximaal 3 vakken per trimester EN een week vrij om te leren, die tijd is voorbij. Dit trimester heb ik 4 vakken (volgend trimester 6... ik vrees al grote vrezen) en geen enkele dag vrij van te voren.
Ja, dat lezen jullie goed. De ene dag heb je nog les, de volgende dag zit je al tentamen te maken. Vreselijk frustrerend, maar okee dat wist ik toen ik aan deze opleiding begon.

De kans is trouwens groot dat hier mensen meelezen die ook wel wat zien in het veterinaire beroep (vooral dames tegenwoordig), maar laat dit een waarschuwing zijn. Ging het je op het VWO al niet al te gemakkelijk af, vrees dan maar voor de opleiding tot dierenarts.

Maar goed, na dit intermezzo ga ik weer verder met waar ik gebleven was. Okee, geen vrij, dus je moet van te voren al leren. En het opbrengen van die discipline wil nog wel eens moeilijk zijn voor mij. Ik ben namelijk een fervente "sogger" (d.w.z. iemand die studie ontwijkend gedrag vertoont). Op het moment dat ik thuis zit met een boek voor mijn neus ben ik al snel geneigd om van alles te doen.
Behalve leren.

De trap boenen, het fornuis troepvrij maken, een afwas-achterstand wegwerken. Je kunt het zo gek niet verzinnen of ik ben ertoe in staat. En in het ergste geval ga ik de stad in. Niet zo zeer om dingen te kopen, het gat in mijn hand heb ik al redelijk weten te dichten, maar vooral voor de afleiding. Kijken, kijken, niet kopen.

Jullie begrijpen het al, dit gaat zo niet. Je krijgt geen enorme hoeveelheden lesstof verwerkt als je constant je tijd aan het verdoen bent met studie ontwijkend gedrag. Dus ik ging opzoek naar een oplossing. En die vond ik in de universiteitsbibliotheek (woord om te onthouden voor scrabble).
Wat blijkt namelijk, zet me in een onwijs saaie omgeving (omringd door kasten met dikke boeken) waar ik niks anders kan doen dan leren, en ik ga leren! Okee zo af en toe krijg ik een kwartiertje pauze van mezelf om even te computeren, maar daarna is het weer studeren geblazen. Ik ben zelfs van plan om naar de avondstudie te gaan. Want speciaal voor mensen zoals ik die alleen in staat zijn om in een ubersaaie omgeving ten werken stellen ze het gebouw nu tot 20.00 open.
Waar die ijzeren discipline opeens vandaan komt vraag ik me ook af. Waarschijnlijk toch het inzicht dat ik hard moet gaan werken om ook überhaupt maar wat te halen.

"Wil je dan stoppen met je studie" is een vraag die ik af en toe krijg als ik weer boos loop te klagen over de enorme studiebelasting en het gemak van al die andere flutstudies die in Nederland verkrijgbaar zijn.
Nee, nooit! Want daar is het dan stiekem toch veel te leuk voor. En die 3 weken per trimester die je in een soort van sociaal vacuüm doorbrengt, ach daar komen we ook wel weer bovenop!