FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 24 november 2003

Debuterende Wapenaar verliest

Ex-FC Utrecht keeper Harald Wapenaar had zich zijn debuut in de Engelse Premiership anders voorgesteld.

Harald Wapenaar, sinds afgelopen zomer tweede keeper van Portsmouth, heeft bij zijn debuut het doel niet schoon weten te houden. Tegen Fulham, de club van Oranje doelman Edwin van der Sar, verloor Portsmouth met 2-0.

Wapenaar kreeg zijn eerste speeltijd in de Premiership doordat eerste keeper Shaka Hislop vanwege een hernia en een mogelijke operatie daaraan momenteel uitgeschakeld is.

Fulham kwelgeest Louis Saha schoot binnen drie minuten Wapenaar twee maal voorbij en bezegelde daarmee het lot van de 33-jarige Nederlandse sluitpost.

UPD:Lazovic blesseert knieband

Danko Lazovic heeft in de wedstrijd Feyenoord-Jong Excelsior het veld moeten verlaten met een knieblessure.

De ernst van de kwetsuur is voorlopig onduidelijk. De binnenband van zijn knie heeft schade opgelopen, alleen moet in het ziekenhuis nog worden vastgesteld of deze alleen verrekt is, of dat hij is gescheurd.

Ingeval van een scheur in de binnenband zou de Serviër voor de winterstop zeker niet meer kunnen spelen. Is de band alleen verrekt dan staat er minimaal vier weken voor het herstel.

25/11/2003 10:15
Feyenoord.nl meldt dat Lazovic zeker twee maanden is uitgeschakeld. De binnenband van zijn linkerknie is ingescheurd. Voor de komende week is Lazovic volledige rust voorgeschreven.

Donner: twee televisies op één cel

In de eerste zes weken heeft de proef met meermanscellen in de Tilburgse gevangenis niet tot grote problemen geleid. Dat meldde minister Donner (Justitie) vandaag in de Tweede Kamer.

Wel ontstonden enkele ruzies over het tijdstip dat het licht uitging en welke zender op de televisie werd gekozen. Om dat laatste op te lossen stelt Donner voor om twee televisies in één cel te plaatsen.

Bij de proef met meermanscellen delen gevangenen vrijwillig één cel. In een wetswijziging die is ingediend, wordt gesproken over dwang. Door het plaatsen van meer gevangenen in één cel moet het cellentekort afnemen. Volgend jaar zou een tekort van 1.500 cellen ontstaan als op dit moment geen actie wordt ondernomen.

Dader Lockerbie krijgt 27 jaar opgelegd

Beetle gaf ons via de newssubmit het volgende vertaalde bericht door:

De man die in 2001 werd veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf wegens de bomaanslag op een Boeing 747 van Pan Am airlines, het Lockerbie-incident, heeft vandaag te horen gekregen dat hij voor tenminste 27 jaar achter slot en grendel gaat.

Abdelbaset ali Mohmed al-Megrahi kreeg bij zijn veroordeling in 1999 van de rechters de niet-bindende aanbeveling mee dat hij tenminste twintig jaar zou moeten zitten. Wegens een verandering in het Schotse recht moest de precieze duur van zijn gevangenisstraf echter opnieuw bepaald worden. De duur van de gevangenisstraf gaat met terugwerkende kracht vanaf zijn voorarrest in 1999 in.

Pan Am vlucht 103 explodeerde op 21 december 1988 boven de Schotse stad Lockerbie, waardoor 270 mensen de dood vonden. Het oorspronkelijke proces vond plaats in Zeist, maar met toepassing van Schots recht.

Zwarte Piet krijgt duur cadeautje

bordewolf had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Hoewel Zwarte Piet als de hulp van Sinterklaas normaliter alleen cadeautjes uitdeelt, heeft hij zondag in Hoofddorp ook wat gekregen. Tijdens een sinterklaasfeest bij een bedrijf aan de IJweg stopte een kindje hem een ring toe.

Later bleek dat de ring uit 18-karaats goud bestond en was ingelegd met een edelsteentje. Aangezien het kind niet meer te vinden was, heeft de Piet de gift bij de politie gemeld.

Ernest Faber start tegen Monaco

Ernest Faber zal waarschijnlijk in de basis starten in de Champions League wedstrijd dinsdag tegen AS Monaco.

De door blessures achtervolgde routinier Ernest Faber is door trainer Guus Hiddink aangewezen als de vervanger voor André Ooijer. Samen met Wilfred Bouma zal Faber het centrale duo vormen dat de spitsen van AS Monaco moet afstoppen.

Met name Monaco aanvaller Prso maakte indruk in de wedstrijd tegen Deportivo La Coruña. De Kroaat scoorde vier maal en dat zal ook in Eindhoven niet onopgemerkt zijn gebleven.

Faber mist uiteraard wedstrijdritme, maar dat weerhoudt Hiddink er niet van hem op te stellen: "Faber is fit, volledig van zijn blessures af. Conditioneel is hij natuurlijk nog niet zo sterk, maar hij staat te trappelen om er weer in te gaan. Daarin krijgt hij dan ook alle vertrouwen van mij."

Judoka te zwaar: bh en string uit

Regenworm had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het grote judotalent Edith Bosch uit Vlaardingen is voor de vijfde keer Nederlands kampioen judo geworden. Haar deelname aan het toernooi hing echter aan een zijden draadje, omdat ze 's ochtends bij de weging 15 gram te zwaar bleek.

Om 15 gram lichter te worden, trok ze ter plekke haar bh en string uit en ging ze naakt op de weegschaal staan. Dit scheelde echter maar 5 gram, en nog altijd was ze dus 10 gram te zwaar. "Eigenlijk wel logisch, want die dingen bevatten niet zo veel stof", aldus Bosch lachend.

Uiteindelijk kon ze toch meedoen nadat ze even wat had hardgelopen. Een kwartier later bleek ze tien gram lichter te zijn en kon ze aan het toernooi beginnen.



Foto: edith-bosch.nl

Prinses Annette in verwachting

Beetle, fifi en ChatGirl hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Prinses Annette is zwanger van haar tweede kind. Samen met prins Bernhard jr., de zoon van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven, heeft zij al een kind van 1,5 jaar: Isabella.

Het paar is op dit moment nog lid van het Koninklijk Huis, maar dat lidmaatschap komt te vervallen als Willem-Alexander koning van ons land wordt. Het paar vervult overigens nauwelijks publieke taken, maar geeft er de voorkeur aan een eigen leven te leiden.

Voor Margriet en Pieter wordt dit hun vierde kleinkind. Hun zoon Maurits en zijn vrouw Marilène waren al de gelukkige ouders van Anna en Lucas. Het kind van Annette en Bernard dat geboren zal worden zal overigens geen titel krijgen, maar gaat gewoon Van Vollenhoven heten.

Er zijn nu drie prinsessen in verwachting. Naast prinses Annette zijn prinses Laurentien (haar baby komt in april) en prinses Máxima (haar kind wordt binnenkort verwacht) ook zwanger.

Jury geeft sluipschutter VS de doodstraf

Beetle vertaalde het volgende bericht voor ons, en ook ploegercr, Niek en Xurex submitten het volgende bericht:

Een jury in de Verenigde Staten heeft bepaald dat de sluipschutter die in oktober 2002 wekenlang Washington in zijn greep hield, de doodstraf moet krijgen. De sluipschutter, John Allen Muhammad, was al eerder schuldig bevonden. De 42-jarige legerveteraan werd veroordeeld voor tien moorden.

De rechter kan het vonnis op 12 februari nog omzetten in levenslang, maar het is onwaarschijnlijk dat dat zal gebeuren. De jury meent dat de sluipschutter de doodstraf moet krijgen, omdat de kans op herhaling aanwezig is en vanwege het brute en willekeurige karakter van de gepleegde moorden.

De rechtszaak tegen zijn vermoedelijke mededader, zijn 18-jarige stiefzoon Lee Boyd Malvo, is vorige week begonnen en loopt nog.

RBC-er Molenaar geblesseerd

Robert Molenaar heeft zichzelf en met name zijn hamstring afgelopen weekend geen goede dienst bewezen.

De verdediger van RBC Roosendaal had al last van zijn hamstring, maar besloot gisteren toch te spelen tegen FC Utrecht. Nu blijkt dat geen verstandige beslissing te zijn geweest, zijn blessure is verergerd.

Molenaar mist nu in ieder geval het competitieduel tegen FC Groningen aanstaande vrijdag. Hoe lang het volledige herstel zal gaan duren is nog niet te zeggen.

Vrijdag zal Oliseh eveneens niet in actie komen. Hij liep zondag voor de vierde maal tegen geel op en is geschorst.

[update] Vanavond in FOK! Radio!

Fok! Radioupdate 22:41 uur:
FOK! Radio had was vanavond alweer voor de vijfde keer te horen. Voor iedereen die het niet gehoord heeft of het nog wil naluisteren is er nu een stream beschikbaar.

Klik hier om te luisteren

Originele bericht

Het is weer maandag en dat betekent dat vanavond de vijfde editie van FOK! Radio wordt uitgezonden. Om 20:00 uur beginnen we aan een gloednieuwe aflevering. Nolius en SunChaser presenteren weer een vol programma.

In de uitzending van vanavond is alles te horen over Tijn. In het muziekforum is hij niet alleen bekend als poster, maar ook als muzikant. In de uitzending van vorige week kon je al even met zijn talenten kennismaken en vandaag voelen we hem live aan de tand. Een andere user die je hoort is Dirk. Voorheen was hij bekend als Gellarboy, maar die heeft hij begraven. Maar Dirk is ook de oprichter van Forumhoeren.nl. Over die site ging het vorige week al eventjes. Daarop ontvingen wij meteen een mail van hem. Tijd dus voor een uitleg, live in de uitzending!

Wil je overigens ook je vijf minuten aan eeuwige roem op de radio? Mail dan ff je naam en usernaam naar radio@fok.nl.

Meer over het forum hoor je van Knut. Hij neemt de afgelopen week op het forum op geheel eigen manier met je door. Daarnaast beleeft Yvonne's Roddelrubriek vanavond eindelijk de première. Yvonne was even kwijt, maar inmiddels hebben we haar kunnen traceren. Waar ze was, maar natuurlijk ook de laatste roddels van de FOK! users komt ze in FOK! Radio vertellen. Maar daarmee stopt het niet. We geven je ook een kijkje in de crew. Maar liefst twee mensen uit de frontpage-crew zijn vanavond te gast. Allereerst hebben we contact met MrSubtle. Hij is eindredacteur van de Reviews en daarnaast een van de drijvende krachten achter de FP. En The_Duce komt live in de studio langs. Deze nieuwsposter laat zich intern wel gelden, maar of hij voor de microfoon ook flink praat, hoor je vanavond.

Natuurlijk hoor je ook weer de column 'Sunchaser gaat offtopic' die, zoals de titel al doet vermoeden, door SunChaser zal worden voorgedragen. Hij geeft zijn visie op de week die geweest is.

Natuurlijk gaan we ook muziek draaien. En wel de muziek die door jullie zelf is uitgezocht via dit topic op het forum. Maar ook via de mail, radio@fok.nl, kun je plaatjes aanvragen. De aangevraagde plaatjes waarbij een leuke motivatie gegeven is, hebben voorrang.

En dan valt er tot slot ook nog eens wat te winnen. We gaan tien keer twee gastenlijstplaatsen weggeven voor Retro Mania dat aanstaande vrijdag in Club Las Palmas wordt gehouden. Meer informatie over Retro Mania kun je hier vinden. Wat en hoe hoor je vanavond! De uitzending duurt tot 22:00 uur.

Hoe kan ik luisteren?
FOK! Radio is te horen op ActiveRadio. Dit station draait nu op proef en begint op 1 januari defintief met uitzenden. Maar speciaal voor FOK! Radio gaan ze vanaf 19:00 uur op volle kracht uitzenden.

Om te luisteren moet je Winamp, Real Player of Windows Media Player hebben. Het beste kun je luisteren via Winamp. Dit kun je gratis downloaden. Heb je al Winamp? Download dan ook de plug-in 'mp3 pro'. Met deze plugin hoor je de uitzendingen in top kwaliteit!

Hieronder vind je de directe luisterlinks:
Winamp
Windows Media Player
Real Player

Lukt het luisteren met Winamp niet meteen? Klik dan op een van deze servers:
Hoge kwaliteit (breedband)
Lage kwaliteit (smallband)
Hoge kwaliteit extra (met dank aan Shock Media)

Kom je niet op een van deze servers? Dan zitten deze helaas vol. Toch kun je de uitzending nog horen want deze komt achteraf op de Frontpage te staan.

Reageren?
Wil je reageren op de uitzending? Dan kan dat via een speciaal topic op het forum. Je kunt ook radio@fok.nl toevoegen aan je MSN of naar hetzelfde adres een mail sturen.

Veel luisterplezier!

FOK! Radio heeft overigens ook een eigen pagina! Deze kun je hier vinden!

Sato is veranderd

Takuma Sato heeft het vertrouwen van zijn teambaas David Richards. Volgens Richards is Sato veranderd in een rustige rijder.

Nadat Sato vorig jaar testcoureur was voor BAR staat hij komend seizoen als coureur op de loonlijst.

Er werd tijdens zijn debuutseizoen in 2002 waarin hij voor Jordan reed vaak getwijfeld aan zijn race kwaliteiten. Vooral doordat hij vaak bij incidenten betrokken was en meerdere Jordans afschreef.

De teambaas van BAR, David Richards zegt blij te zijn met zijn nieuwe rijder en is er van overtuigd dat zijn onbetrouwbare momenten tot het verleden behoren.

"Sato is een goede jonge rijder die veel geleerd heeft als een testrijder en zoals iedereen in Japan zag, toen hij Jacques verving, is hij bekwaam om punten te scoren," aldus Richards. "Hij is getalenteerd en heel toegewijd, wat heel goed is voor het team en hij zal het ook volgend jaar goed doen voor ons."

Hoofdagent Twente verdacht van criminele contacten

Een 52-jarige hoofdagent van het politiekorps Twente is maandag aangehouden op verdenking van het onderhouden van criminele contacten. De man zou ook ambtsgeheimen hebben geschonden en betrokken zijn geweest bij diefstal.

De rijksrecherche heeft een onderzoek ingesteld. De agent is voorlopig geschorst. De politie wil voorlopig niet meer informatie vrijgeven over de vermeende criminele activiteiten van de agent.

Met dank aan dristie voor de tip!

Britse scrabbelaars willen geen sms-taal

Tomsworld had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Grote beroering in de wereld van de Britse scrabbelaars. Bepaalde mensen hebben het namelijk gewaagd voor te stellen om de zogenaamde sms-taal toe te staan in het spel. De associatie van Britse Scrabblespelers is geschokt, zo liet een woordvoerder in de Britse krant The Sunday Telegraph weten.

In sms-berichtjes worden woorden veelal afgekort om zoveel mogelijk in een bericht kwijt te kunnen. De taal die op deze manier ontstaat is voor velen niet te lezen. Maar het aantal mensen dat de afkortingen wél kent stijgt snel en daarom opperde men in scrabble-kringen ook om deze taal toe te staan.

De associatie van Britse Scrabblespelers wil hier dus niet aan, omdat, zo liet de zegsman weten: "nieuwe woorden, om aanvaard te worden, eerst wat meer gewicht moeten krijgen dan ze ontlenen aan het feit dat ze verschijnen op de gsm's van tieners".

Proef met xtc voor traumapatiënten

devzero had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Traumapatiënten behandelen met xtc. Het lijkt een grap, maar Amerikaanse wetenschappers gaan het idee toch echt onderzoeken. De proef met de illegale drug begint in januari, zo schrijft de Britse krant The Guardian.

De wetenschappers denken dat mensen met posttraumatische stress, bijvoorbeeld na een verkrachting, door de drug gemakkelijker over hun ervaringen kunnen praten. Xtc-gebruikers voelen namelijk sterk de intimiteit met anderen. Getraumatiseerde mensen zouden daardoor wellicht ook gemakkelijker met een therapeut kunnen praten.

GroenLinks wil Blijf-van-haar-lijf-huizen

dristie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Mannen die hun vrouw hebben mishandeld, moeten een plekje kunnen krijgen in een 'Blijf-van-haar-lijf-huis'. Dat vindt GroenLinks, die een voorstel hiertoe zal indienen tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van VWS deze week. In een dergelijk opvanghuis kan men worden behandeld voor het agressieve gedrag.

In het buitenland zijn er al langer 'Blijf-van-haar-lijf-huizen'. De ervaring leert dat de methode goed werkt. De helft tot driekwart van de daders stopt met het geweld tegen vrouwen.

Volgens een onderzoek worden er ongeveer 200.000 vrouwen in Nederland mishandeld. Er komen elk jaar 'slechts' 30.000 meldingen binnen. GroenLinks wil dan ook dat de drempel voor een aangifte verlaagd wordt. Daartoe zou er een landelijk meldpunt moeten komen zodat vrouwen sneller aangifte durven doen.

Neeskens opvolger Foppe de Haan?

Volgens RTL text zou Johan Neeskens de belangrijkste kandidaat zijn om aan het einde van het seizoen Foppe de Haan op te volgen, die per 1 juli stopt als trainer van SC Heerenveen.

De 52-jarige Johan Neeskens staat sinds het seizoen 2000/2001 onder contract bij NEC. Echter die verbintenis loopt komende zomer af, wat zou betekenen dat de weg vrij is voor een overstap.

De oud-international wist met de ploeg uit Nijmegen afgelopen seizoen Europees voetbal af te dwingen, wat hem veel roem opleverde. Op dit moment staat NEC op een teleurstellende veertiende plaats in de Holland Casino Eredivisie, drie plaatsen onder SC Heerenveen.

Keroppi studeert

Keroppi studeert

Vroeger was het allemaal zo makkelijk, op de middelbare school kon je met gemak een dag van te voren (de echte die-hards begonnen zelfs de ochtend van te voren pas) je proefwerken leren en nog steeds een redelijk cijfer halen.
Als ik nu ook terugkijk op mijn VWO-tijd heb ik nooit echt heel veel gedaan, ja voor mijn eindexamen Latijn, maar dat was het dan ook. Misschien voelde het toentertijd niet zo, maar als ik nu terugkijkt heb ik het echt op mijn slofjes gehaald.

En dat is nu wel even anders. Had ik in mijn eerste jaar maar maximaal 3 vakken per trimester EN een week vrij om te leren, die tijd is voorbij. Dit trimester heb ik 4 vakken (volgend trimester 6... ik vrees al grote vrezen) en geen enkele dag vrij van te voren.
Ja, dat lezen jullie goed. De ene dag heb je nog les, de volgende dag zit je al tentamen te maken. Vreselijk frustrerend, maar okee dat wist ik toen ik aan deze opleiding begon.

De kans is trouwens groot dat hier mensen meelezen die ook wel wat zien in het veterinaire beroep (vooral dames tegenwoordig), maar laat dit een waarschuwing zijn. Ging het je op het VWO al niet al te gemakkelijk af, vrees dan maar voor de opleiding tot dierenarts.

Maar goed, na dit intermezzo ga ik weer verder met waar ik gebleven was. Okee, geen vrij, dus je moet van te voren al leren. En het opbrengen van die discipline wil nog wel eens moeilijk zijn voor mij. Ik ben namelijk een fervente "sogger" (d.w.z. iemand die studie ontwijkend gedrag vertoont). Op het moment dat ik thuis zit met een boek voor mijn neus ben ik al snel geneigd om van alles te doen.
Behalve leren.

De trap boenen, het fornuis troepvrij maken, een afwas-achterstand wegwerken. Je kunt het zo gek niet verzinnen of ik ben ertoe in staat. En in het ergste geval ga ik de stad in. Niet zo zeer om dingen te kopen, het gat in mijn hand heb ik al redelijk weten te dichten, maar vooral voor de afleiding. Kijken, kijken, niet kopen.

Jullie begrijpen het al, dit gaat zo niet. Je krijgt geen enorme hoeveelheden lesstof verwerkt als je constant je tijd aan het verdoen bent met studie ontwijkend gedrag. Dus ik ging opzoek naar een oplossing. En die vond ik in de universiteitsbibliotheek (woord om te onthouden voor scrabble).
Wat blijkt namelijk, zet me in een onwijs saaie omgeving (omringd door kasten met dikke boeken) waar ik niks anders kan doen dan leren, en ik ga leren! Okee zo af en toe krijg ik een kwartiertje pauze van mezelf om even te computeren, maar daarna is het weer studeren geblazen. Ik ben zelfs van plan om naar de avondstudie te gaan. Want speciaal voor mensen zoals ik die alleen in staat zijn om in een ubersaaie omgeving ten werken stellen ze het gebouw nu tot 20.00 open.
Waar die ijzeren discipline opeens vandaan komt vraag ik me ook af. Waarschijnlijk toch het inzicht dat ik hard moet gaan werken om ook überhaupt maar wat te halen.

"Wil je dan stoppen met je studie" is een vraag die ik af en toe krijg als ik weer boos loop te klagen over de enorme studiebelasting en het gemak van al die andere flutstudies die in Nederland verkrijgbaar zijn.
Nee, nooit! Want daar is het dan stiekem toch veel te leuk voor. En die 3 weken per trimester die je in een soort van sociaal vacuüm doorbrengt, ach daar komen we ook wel weer bovenop!

Temmink en Wegereef fluiten CL

De UEFA heeft de Nederlandse scheidsrechters René Temmink en Jan Wegereef hun wedstrijden toebedeeld.

Temmink kreeg de wedstrijd Glasgow Celtic - Bayern München van dinsdag in groep A toegewezen. Jan Wegereef moet woensdag in Griekenland de rust zien te bewaren bij Panathinaikos - Manchester United in groep E.

Beide arbiters fluiten hierdoor een wedstrijd waar een Nederlandse international in de spits staat. Roy Makaay bij Bayern en Ruud van Nistelrooij bij Manchester.

Op de FOK!Competitiemanager staan de laatste wedstrijden, waarin zowel Makaay als Van Nistelrooij scoorde, en de standen in groep A en groep E.

Brit rijdt 246 km/h op Franse snelweg

dristie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 33-jarige BMW bestuurder heeft dit weekeinde een nacht in een Franse cel doorgebracht nadat hij was aangehouden voor te hard rijden. De Brit reed met 246 kilometer per uur over de Franse snelwegen. Het is daar maar toegestaan om 130 kilometer per uur te rijden.

De Brit moet maandag al meteen voor de rechter verschijnen. Hij kan een aanklacht wegens het in gevaar brengen van levens aan zijn broek krijgen.

Testdata 2003

Hier het testoverzicht van 2003.

25 november 2003

Barcelona:
Ferrari, BAR, Sauber
Valencia:
Williams, Renault, McLaren, Jaguar, Toyota
Paul Ricard: Toyota

26 november 2003

Barcelona: Ferrari, BAR, Sauber
Valencia: Williams, Renault, McLaren, Jaguar, Toyota
Paul Ricard: Toyota

27 november 2003

Barcelona: Ferrari, BAR, Sauber
Valencia: Williams, Renault, McLaren, Jaguar, Toyota
Paul Ricard: Toyota

28 november 2003

Valencia: Renault, Toyota
Paul Ricard: Toyota

2 december 2003

Barcelona: McLaren, Renault, Jaguar, Toyota
Jerez: Ferrari, Williams, BAR, Sauber
Iada (Sp): BAR

3 december 2003

Barcelona: McLaren, Renault, Jaguar, Toyota
Jerez: Ferrari, Williams, BAR, Sauber
Iada (Sp): BAR

4 december 2003

Barcelona: McLaren, Renault, Jaguar, Toyota
Jerez: Ferrari, Williams, BAR, Sauber
Iada (Sp): BAR

5 december 2003

Barcelona: Jaguar, Toyota

8 december 2003

Jerez: Sauber

9 december 2003

Jerez: Alle teams (Jordan en Minardi onbekend)
Barcelona: Ferrari

10 december 2003

Jerez: Alle teams (Jordan en Minardi onbekend)
Barcelona: Ferrari

11 december 2003

Jerez: Alle teams (Jordan en Minardi nog onbekend)
Barcelona: Ferrari

Resultaten worden natuurlijk ook bekend gemaakt op FOK!


Inval bij Arabische tv-zenders in Irak

In Bagdad is de politie de kantoren binnengevallen van de Arabische nieuwsstations Al-Arabiya en Middle East Broadcasting Corp (MEBC). De zenders worden verdacht van aanzetten tot moord en geweld, en dat is verboden in Irak, zo zei de voorzitter van de Iraakse bestuursraad, Jalal Talabani.

Beide zenders zonden vorige week bandopnamen uit, waarop de stem van Saddam Hussein te horen zou zijn. Hierin riep 'Saddam' op tot een heilige oorlog en verzet tegen de bezetters van Irak. Vorige week kwamen veel mensen in Irak om, bij aanslagen op onder meer politiebureau's.

Volgens Talabani heeft de zender Al-Arabiya een waarschuwing gekregen en worden er juridische stappen ondernomen tegen de nieuwszender. Al-Arabiya mag voorlopig niet meer uitzenden in Irak.

Meer werklozen dan verwacht

devzero had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De werkloosheid is sterker gegroeid dan het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) verwacht had. Eind vorige maand waren er in Nederland 648.000 mensen op zoek naar een baan. Dat zijn er 13.400 (2,1%) meer dan het CWI verwacht had. Die voorspelde zo'n aantal pas aan het einde van 2003.

Het CWI verwacht nu dat er eind van het jaar tussen de 665.000 à 770.000 werklozen zijn. Dat ligt dicht bij het gemiddelde van midden jaren negentig. In 2004 verwacht het CWI een stijging van het aantal werklozen met 80.000 tegen 120.000 dit jaar.

Maldini fit tegen Ajax

In tegenstelling tot wat werd verwacht is Paolo Maldini toch op tijd fit voor de Champions League wedstrijd tegen Ajax.

AC Milan aanvoerder Paolo Maldini is boven verwachting nu al hersteld van de dijbeenblessure die hij opliep in het duel tegen Club Brugge op 4 november. Milan trainer Ancelotti heeft de verdediger op leeftijd dan ook weer toegevoegd aan zijn selectie die woensdag naar Amsterdam reist.

AC Milan kan in de ArenA niet beschikken over Alessandro Nesta, die geschorst is na de twee gele kaarten die hij kreeg tegen Brugge. De spelers Kaladze en Serginho moeten achterblijven in Italië door blessures.

[update] Doden bij brand in studentenhuis Moskou

Bij een brand in een studentenhuis in Moskou zijn afgelopen nacht zeker 28 buitenlandse studenten omgekomen. Er zouden minstens 78 gewonden zijn gevallen. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

De brand brak uit op de tweede en derde verdieping van het gebouw en greep zeer snel om zich heen. In het complex, dat vijf verdiepingen telt, waren met name studenten uit ontwikkelingslanden gehuisvest. Onder de slachtoffers zijn buitenlandse studenten uit onder meer China, Vietnam en verscheidene Afrikaanse landen.

Veel studenten in het complex sprongen in paniek uit de ramen waarbij velen gewond raakten. Door het inademen van rook liepen studenten een koolmonoxidevergiftiging op.

Update 13.58
De Belgische krant Gazet van Antwerpen meldt dat er inmiddels 32 studenten om het leven zijn gekomen. Het aantal gewonden is opgelopen tot 127.

De brand in een studentenhuis op het terrein van de Patrice Lumumba universiteit zou zijn ontstaan in een kamer op de tweede verdieping waar drie Nigeriaanse meisjes woonden. Voorlopig onderzoek wijst op kortsluiting.

De universiteit werd in 1960 opgericht door Nikita Chroesjtsjov, om jonge beursstudenten uit de derde wereld op marxistische leest geschoeid onderwijs te geven. Na het uiteenvallen van de Sovjetunie is de universiteit snel achteruit gegaan. De gebouwen staan op instorten en overal staat rommel en liggen tassen. Om dieven weg te houden hebben sommige bewoners metalen deuren voor de gangen geplaatst, wat bij brand averechts werkt.

Dit bericht werd oorspronkelijk om 7.52 uur geplaatst.

Slachtoffer seks-ontgroening weer belaagd

De 16-jarige matroos Patrick uit Den Helder, die in het nieuws kwam nadat hij op een vissersboot slachtoffer werd van een poging tot verkrachting, wordt nog steeds belaagd. Onlangs werden drie vissers wegens de wandaden op de boot door de Alkmaarse rechtbank veroordeeld. Eén van hen, de Nieuwedieper F.P., reed afgelopen vrijdag op Patrick in. Slechts op het nippertje wist de jongen een aanrijding te voorkomen.

Patricks moeder en stiefvader probeerden vrijdag direct aangifte te doen, maar de politie Den Helder weigerde de aangifte op te nemen. Er werd slechts een melding van het voorval opgenomen.

Afgelopen weekend werd ook de auto van Patricks moeder en stiefvader in brand gestoken, nadat ze geïntimideerd waren in een café dat ze bezochten. Mede door getuigenverklaringen konden vrij snel enkele verdachten worden opgepakt, onder wie H. van der P., één van de toenmalige opvarenden van de viskotter. Van der P. zal vandaag worden voorgeleid aan de officier van justitie.

De familie van Patrick heeft inmiddels een nieuwe advocaat in de arm genomen, de bekende strafpleiter P. Plasman. Hij zal vandaag bij het openbaar ministerie (OM) in Alkmaar een klacht indienen over de manier van optreden van de Helderse politie in de zaak van de bijna-aanrijding. De familie was vóór de rechtszaak ook al doelwit van vergaande pesterijen.

Telefoon voor blinden op de markt

Telefoons leken tot op heden niet weggelegd voor blinden en slechtzienden. Maar daar komt verandering in. In Spanje en Engeland komt deze week de eerste mobiele telefoon op de markt die speciaal is ontwikkeld voor blinden en slechtzienden. Oud-medewerkers van telefoonfabrikant Ericsson hebben de nieuwe telefoons ontwikkeld. Dat meldt het BBC News.

De telefoon heeft geen display. Maar toch kunnen de GSM'etjes sms-jes ontvangen. De tekst die normaal op het scherm zou komen wordt namelijk door een spraaksynthesizer uitgesproken. Ook als er iemand belt laat de synthesizer horen wie dat is.

Gijzeling in Franse gevangenis

In een gevangenis in het Franse Moulins-Yzeure heeft een groep gevangen zeker drie bewakers gegijzeld. Minstens 33 gedetineerden kwamen in opstand in een handenarbeidlokaal.

Aanvankelijk werden vijf bewaarders vastgehouden, twee zijn inmiddels alweer vrijgelaten. Speciale politie-eenheden zijn naar de gevangenis gestuurd om de crisis te bezweren.

De gevangenissen in Frankrijk hebben al jaren met forse kritiek te maken. Ze zijn vaak sterk verouderd en zitten overvol.

Jongen gewond bij steekpartij in disco

dimage had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 17-jarige jongen uit het Noord-Hollandse Nibbixwoud is in de nacht van zaterdag op zondag neergestoken op de dansvloer van dancing Van Rooijen in Wervershoof. De jongen verkeert buiten levensgevaar.

De aanleiding zou een ruzie tussen jongeren uit Wervershoof en Nibbixwoud zijn, die een aantal weken geleden in een andere uitgaansgelegenheid plaatsvond. Toen de groepen elkaar op de bubbling party troffen escaleerde de zaak. De politie wil echter geen uitspraken doen over de toedracht van de steekpartij. Hoewel een woordvoerder van de dancing aangeeft dat de steekpartij niets met het feest te maken had, houdt de politie in ogenschouw dat drie meisjes aangaven onzedelijk betast te zijn en dat er op die avond meerdere vechtpartijtjes plaatshadden.

De politie heeft de vermoedelijke daders van de steekpartij aangehouden. Het gaat om drie 16-jarige jongens uit Wervershoof. Eén van hen mocht in de loop van zondag naar huis, de andere twee zijn in verzekering gesteld.

"Zlatan uitgeleerd bij Ajax"

Zlatan Ibrahimovic is uitgeleerd bij Ajax, zegt zijn zaakwaarnemer Rajola.

Voor Zlatan Ibrahimovic valt er niets meer te leren bij Ajax meent de heer Rajola, zaakwaarnemer van de de Zweed. Hij kijkt dan ook rond bij diverse clubs, waarbij de voorkeur uitgaat naar Italië.

Er zouden verschillende clubs uit Spanje, Italië en Engeland interesse hebben in de diensten van de pas 22-jarige aanvaller. In de Italiaanse pers, altijd in voor speculatieve berichtgeving, was van Rajola te lezen:

"Zlatan wil de beste voetballer ter wereld worden. Wij vinden dat hij is uitgeleerd bij Ajax en dat hij op zoek moet naar een nieuwe club, die op een hoger niveau voetbalt. Onze voorkeur gaat uit naar een club uit de Serie A, maar ook Manchester United en Valencia zijn een goede opties."

Alleen evolutie bij Toyota

De Toyota TF104 voor het seizoen 2004 zal geen compleet nieuwe auto worden maar een evolutie op de TF103. Dat liet ontwerper Gustav Brunner weten.

"Voor onze TF104 zijn we eens te meer uitgegaan van de filosofie om een evolutie te maken. De huidige technische reglementen laten eigenlijk geen radicale wijzigingen meet toe tijdens het ontwerpproces," vindt Brunner.

"Het team heeft nog harder gewerkt aan de wagen voor 2004. We hebben alles aan de wagen verder ontwikkeld. Er worden bijna geen oude onderdelen meer gebruikt. We hebben geprobeerd alles minder zwaar te maken, maar zonder de juiste stijfheid en afmetingen uit het oog te verliezen. Ergens nemen we een beetje een risico, maar het is daarom dat we de nieuwe wagen zo vroeg mogelijk willen testen. Daarom rijden we deze week al met een TF103B met een compleet andere achtertrein."

"De nieuwe motor, ophanging, elektronica en de TF103B zelf zijn eigenlijk allemaal al nieuw. Als we deze wagen in de komende weken goed kunnen ontwikkelen tijdens de tests en Spanje en Frankrijk, dan ziet het er goed uit voor volgend jaar."

Liberale moslims dagen CMO voor rechter

Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) wordt voor de rechter gedaagd door een groep vooruitstrevende moslims, zo schrijft het Algemeen Dagblad. Het CMO, dat overigens nog steeds in de oprichtingsfase verkeert, is het belangrijkste contactorgaan voor de overheid in moslimzaken.

De vooruitstrevende (liberale) moslims menen dat het CMO een te orthodox geluid laat horen. De groep stoort zich hieraan, omdat het CMO daarmee het imago van Nederlandse moslims zou schaden. De liberalegroep, Lahore Ahmadiyya Moslim stelt 15.000 moslims te vertegenwoordigen en eist toegang tot het overlegorgaan.

De voorzitter van het CMO, Mohamed Sini, vindt de reactie van Lahore Ahmadiyya Moslim voorbarig. Sini, ook voorzitter van de stichting 'Islam en Burgerschap', stelt dat het CMO nog in oprichting is en dat het te vroeg is voor kritiek. Het CMO liet tot nu toe een paar keer van zich horen, onder meer na de beladen uitspraken van Ayaan Hirsi Ali. Het CMO vond toen dat Hirsi Ali geen Kamerlid mocht worden.

In de moslimwereld wordt overigens de Ahmadiyya beweging door velen als een 'afvallige' gemeenschap beschouwd.

Beroemde Albino-gorilla overleden

Empire, devzero en Jitse hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

sneeuwvlokjeDe wereldberoemde witte gorilla Sneeuwvlokje is maandag in de dierentuin van Barcelona overleden aan de gevolgen van kanker. Er zat een tumor in zijn rechteroksel. Het dier woonde al 36 jaar in het dierenpark en was 39 jaar oud.

De gorilla is geboren in Equatoriaal-Guinea in Afrika. Het is de enige gorilla waarvan wetenschappers hebben vastgesteld dat hij huidkanker heeft. Sneeuwvlokje was bijzonder omdat hij de enige albino-gorilla ter wereld is die in gevangenschap leeft.

De kanker werd twee jaar geleden bij Sneeuwvlokje geconstateerd. De afgelopen weken ging het snel bergafwaarts. Vorige week verscheen er een boek over hem: 'Sneeuwvlokje voor altijd'.

Villeneuve geeft Schumi advies

Jacques Villeneuve heeft zijn rivaal Michael Schumacher advies gegeven over het al dan niet stoppen met de Formule 1.

Michael Schumacher behaalde afgelopen seizoen voor de zesde maal de wereldtitel. Een record dat nog lang zal staan.

"Michael heeft alle records gebroken, en het zal moeilijk voor hem zijn om er nog eentje te breken. Wanneer hij kapt met de sport hangt af van de honger die hij nog heeft. Als hij nog steeds hongerig is, moet hij blijven doorgaan", zegt Villeneuve.

Schumacher heeft één record nog niet verbroken en dat zijn het aantal pole positions. Dit record staat nog op naam van Ayrton Senna met 65 poles, Schumacher heeft er 55. Mocht Schumacher zijn contract tot en met 2006 uitdienen is er kans dat dit record ook naar de Duitser gaat.

"Button volgende Britse WK"

Teambaas David Richards ziet in Jenson Button de volgende Britse wereldkampioen sinds Damon Hill.

"Beiden willen we strijden voor de titel, en als we allemaal goed samenwerken kunnen we in ons doel slagen. Komend seizoen verwachten we om minstens voor een podium te kunnen strijden", zegt Richards.

"Ik wil me niet wagen aan voorspellingen, maar Jenson kan de eerste nieuwe Britse wereldkampioen worden. De wagen voor volgend jaar ziet er goed uit en al we vooruitgang blijven boeken kan Jenson het kroontje passen", gaat David Richards verder.

"We hebben onze doelen afgesteld, en Jenson wereldkampioen zien worden in de komende jaren mag men niet in twijfel trekken. Er is niemand zo ambitieus als Jenson en ik samen. Beiden willen we slagen en werken voor ons doel", aldus teambaas Richards.

Eerder werd Button al in verband gebracht met Williams als vervanger van Juan Pablo Montoya in 2005, maar BAR wil hem niet laten gaan.

Bossen fluit Ajax-Feyenoord

Scheidsrechter Ruud Bossen is door de KNVB aangewezen om de topper tussen Ajax en Feyenoord te leiden.

Eén van de èchte klassiekers staat voor komend weekend op het programma: Ajax tegen Feyenoord. De KNVB heeft voor dit duel de arbitrage toebedeeld aan Ruud Bossen.

De 41-jarige Bossen floot nog niet eerder een wedstrijd tussen de Amsterdammers en Rotterdammers. Wel had hij de leiding in de finale van de Amstel Cup tussen FC Utrecht en Feyenoord.

De eerste topper van het seizoen tussen PSV en Ajax stond onder leiding van scheidsrechter Braamhaar. Deze kreeg veel kritiek over zich heen. Bossen staat nu voor de taak een betere wedstrijd te fluiten.

Laatste seizoen Van Marwijk?

In januari 2004 zal Feyenoord beslissen of zij met Bert van Marwijk verder wil.

In tegenstelling tot de vorige seizoenen, toen in oktober/november reeds duidelijkheid was over het aanblijven van Van Marwijk, wordt dat besluit nu uitgesteld. Van officiële zijde is er geen sprake van uitstel:

"Contractueel is vastgelegd dat we pas in januari beslissen over het al dan niet lichten van de optie om nog een seizoen met Van Marwijk door te gaan", maar de vergelijking met de andere jaren zegt genoeg.

Na het afketsen van de overgang van Van Marwijk naar Schalke '04 zijn er dit seizoen voortdurend geruchten dat de trainer aan zijn laatste seizoen bezig is in Rotterdam. Of dat aan de club ligt of aan de trainer laat deze in het midden, maar hij zegt wel:

"Dat wordt wel eens vergeten, maar er zijn twee partijen. En verder reageer ik niet. De afspraak is dat we in januari praten."

Panden redactie en eigenaar Quote beschoten

Edcetera en rezel hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Afgelopen vrijdagavond zijn negentien kogels afgevuurd op het kantoor van uitgever Quote Media aan het Singel in Amsterdam. In het raam zitten diverse kogelgaten. In de nacht van donderdag op vrijdag werd ook op het huis van Quote-eigenaar Maarten van den Biggelaar in Amsterdam geschoten. Hierbij kwam een kogel terecht in de kinderkamer in de woning van de uitgever.

De politie stelt een onderzoek in de naar de reden van deze voorvallen. Mogelijk houden ze verband met recente publicaties in het maandblad Quote over het Amsterdamse vastgoedwereld of de publicatie van de lijst van rijkste Nederlanders, Quote 500.

De hoofdredacteur van het zakenblad Quote, Jort Kelder, in een reactie: "Na de schietpartij ziet mijn redactieruimte er nu heel schrikbarend uit, we zijn erg onder de indruk." Hij spreekt van een laffe daad.

"Het is intimidatie en chantage, er zijn natuurlijk mensen die niet zo blij zijn met het blad, maar we gingen hier niet vanuit. We hebben nooit een dreigbrief ontvangen en weten niet wie hier achter zit".

Onderstaande mail is verzonden aan alle medewerkers van Quote Media:

"Bericht

Afgelopen vrijdag is de woning van Maarten geraakt door een kogel. Er is een kogel door het slaapkamerraam van Roemer in het plafond ingeslagen, vervolgens is dit weekend op ons kantoor geschoten. De ramen aan de voorzijde zijn duidelijk geraakt en ook in de plafonds van de Quote redactie is eea zichtbaar. Met betrekking tot de vraag wie hiervoor verantwoordelijk is tasten wij en de politie volledig in het duister.

Wij interpreteren het als een duidelijk signaal en een laffe daad richting het bedrijf en het blad Quote, maar wie of wat hier achter steekt is vooralsnog onduidelijk. Naar aanleiding van deze voorvallen zal de politie een nader onderzoek instellen. Als directie zullen wij het uiterste doen om gevaren voor de medewerkers en het bedrijf zoveel als mogelijk te beperken cq. te voorkomen. Ten aanzien van eventuele veiligheidsmaatregelen die voortvloeien uit dit incident houden we jullie zoveel als mogelijk op de hoogte. Wij zullen later op de dag een persbericht laten uitgaan ter voorkoming van "wilde verhalen" in het circuit cq. de pers. Mocht iemand behoefte hebben aan een gesprek of bepaalde vragen hebben; wij zijn te vinden.

Met vriendelijke groeten, Maarten & Luc."



Later vandaag zal een persbericht worden uitgebracht.

Beenhakker niet naar play-offs

Leo Beenhakker is al weer uitgevoetbald.

America, de club waar Leo Beenhakker onlangs trainer werd, is uitgeschakeld voor de Mexicaanse landstitel. Hoewel de ploeg dit weekend wist te winnen was dat niet voldoende voor plaatsing voor de play-offs, aangezien de concurrent ook won.

Hans Westerhof, de andere Nederlander in de Mexicaanse competitie, heeft met zijn club Las Chivas Rayadas del Guadalajara nog een kleine kans op het kampioenschap. Westerhof zal daarvoor een beslissingswedstrijd moeten winnen om de play-offs voor de landstitel te bereiken.

Maxwell geblesseerd aan knie

Maxwell heeft aan het competitieduel van zijn club Ajax tegen SC Heerenveen een knieblessure overgehouden.

Maxwell Scherer Cabelino Andrade, vooral bekend van zijn voornaam, heeft afgelopen weekend zijn knie verdraaid. Het is nog niet duidelijk of de 22-jarige Braziliaan voor woensdag voldoende hersteld is.

Ajax heeft in de aanloop naar de Champions League wedstrijd met AC Milan met meer ongemakken te kampen. Pienaar heeft een blessure aan het linker onderbeen, Van Damme tobt nog met zijn enkel en Trabelsi is vanwege zijn knie niet beschikbaar.

O'Brien is weliswaar hersteld, maar waarschijnlijk nog niet inzetbaar. Rafael van der Vaart en Zdenek Grygera zijn alletwee geschorst voor de komende wedstrijd.

AZ en Lyon willen Jaliens

Kew Jaliens bevindt zich in de luxe positie dat hij kan kiezen uit verschillende clubs.

Willem II verdediger Kew Jaliens heeft de interesse van zowel AZ als het Franse Olympique Lyon. Bij AZ zou Jaliens herenigd worden met Co Adriaanse.

De 25-jarige geboren Rotterdammer verklaarde voor de microfoon van NOS Langs de Lijn: "Na het laatste duel voor de winterstop leg ik de aanbiedingen naast elkaar. Beide clubs stralen beleid uit en ik ben best toe aan een buitenlands avontuur."

Het is duidelijk dat Jaliens alle opties open houdt, maar hij vulde aan: "Ik ken Co Adriaanse en Martin van Geel bij AZ en als ze in de winterstop nog op Europees voetbal staan, is dat een mooie uitdaging."

Geen onderzoek naar misbruik Stifo gelden

Er komt geen onderzoek naar misbruik door de Publieke Omroep van gelden uit het Stimuleringsfonds voor de Omroep (Stifo). Dat heeft het Commissariaat voor de Media laten weten. Dit omdat concrete zaken zouden ontbreken en dat de subsidie voor volgend jaar goed is gekeurd door staatssecretaris M. van der Laan (Media).

Eerder al werd bekend dat de Publieke Omroep de bezuinigingen die door het Kabinet zijn opgelegd wil compenseren met een subsidie uit het fonds.

Zeer drukke ochtendspits door regen

De ochtendspits van vandaag is de op drie na drukste ooit. Op het toppunt - rond half negen - stonden er bijna zeventig files met een totale lenge van 466 kilometer.

Ondanks het regenachtige weer vonden er opvallend weinig ongevallen plaats. De grootste problemen ontstonden op de A2 richting Utrecht waar rond half negen tussen het knooppunt Hintham en Everdingen 27 kilometer stond. Ook op de A16 richting Breda ontstonden lange files door een ongeval met een vrachtwagen.

De top-3 van langste files ooit is onveranderd:
1. 8 februari 1999; totaal 975 km door sneeuw en gladheid
2. 10 februari 1999; totaal 567 km door sneeuw en gladheid
3. 6 januari 2003; totaal 510 km door sneeuw en bevriezing

Inmiddels is de situatie op de wegen weer normaal en zijn bijna alle files opgelost.

EMI en Warner gaan niet fuseren

Het Britse muziekconcern EMI gaat branchegenoot Warner Music definitief niet overnemen. "Wij hebben geconcludeerd dat het niet langer mogelijk is om tot een akkoord te komen dat acceptabel is voor beide partijen en dat de belangen dient van de aandeelhouders van EMI", aldus EMI-bestuursvoorzitter Eric Nicoli.

EMI wilde de muziektak van mediaconcern Time Warner overnemen voor een bedrag tussen 1,6 en 1,7 miljard dollar. Mede om te kunnen groeien in een tijd dat de muziekindustrie een neergang meemaakt. Een fusie met een branchegenoot had weer wat lucht gegeven, omdat de schaalgrootte voordelen had geboden. Recentelijk besloten ook Bertelsmann en Sony hun muziekuitgevers te laten fuseren.

Warner Music wordt nu waarschijnlijk voor 2,6 miljard dollar overgenomen door een consortium rond de zakenman Edgar Bronfman Jr. Voor Bronfman zou het een terugkeer naar de muziek betekenen. Toen hij de leiding had over het Canadese dranken- en amusementconcern Seagram bestierde hij ook Universal Music en Polygram. Deze ondernemingen vallen nu onder Vivendi Universal.

Omgekeerde regenboog boven Ontario

Boven Ontario, Canada vond zaterdag een apart verschijnsel plaats. Kort na de middag was er een omgekeerde regenboog te zien.



Lauri Kangas uit Ontario wist het sprookjesachtige verschijnsel te fotograferen. De technische naam voor dit fenomeen is circumzenitale boog. Het wordt veroorzaakt door zonlicht dat door zesvlakkige ijskristallen in wolken op grote hoogte breekt. De ijskristallen kunnen ook 'sundogs' veroorzaken, die ook in de linker en rechteronderhoek op de foto te zien zijn.

Meer weerkundige foto's op www.photon-echoes.com.

Marokkaanse jeugd draagt dure kleding

1750GTV had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Marokkaanse jongeren tussen 15 en 19 jaar oud geven per jaar gemiddeld 1.680 euro uit aan schoenen en kleding. Vaak is dat merkkleding als Gucci en Prada. Bij 15- tot 19-jarige jongeren van alle nationaliteiten, ligt het gemiddelde op 768 euro. Dit meldt Trouw, gebaseerd op een onderzoek van Foquz, een bedrijf dat zich specialiseert in marketing onder allochtonen.

Vooral Marokkaanse meisjes houden van winkelen. Eén op de drie jongeren koopt minstens 1 keer per maand nieuwe schoenen. In Amsterdam zijn de Marokkaanse jongeren het snelst met de nieuwe mode; zij lopen soms wel een jaar voor op Marokkanen elders in Nederland. Reden voor het koopgedrag is voor de jongens het feit dat ze er 'stoer' en 'sexy' uit willen zien. Meisjes kopen veel kleding om er 'gewaagd' en 'origineel' uit te zien.

Extra Aktie: RetroMania @ Las Palmas

Retro Mania is een gezellige nacht in Club Las Palmas met de allerbeste houseclassics. En op 28 november a.s. is het weer zo ver...



Resident DJ Denniz ontvangt dit keer Marcella en "Mr Lunapark" 2 O'Clock Ron. De laatste is al vanaf het begin betrokken bij de Nederlandse dance-scene en weet als geen ander de juiste sfeer te creëren met zijn uitgebreide collectie classics.

Onder het motto "vroeger was alles leuker, gezelliger en goedkoper" nodigt Las Palmas je uit om weer even terug te gaan naar die spannende tijd van de smileys, de RoXY, de iT en de illegale feesten! De entree bedraagt slechts 5,00 Euro...

Wil jij naar dit waanzinnige feest van a.s. vrijdag? Stuur dan een mailtje naar FOK! Ticket-aktie met als subject "retro mania" en wie weet kom jij dan op de gastenlijst! De minimum leeftijd van Club Las Palmas is 21 jaar.

De volgende editie van Retro Mania is tijdens Viva Las Palmas op 31 december 2003. Tijdens het Oud en Nieuw feest van Las Palmas zullen Ramon, Dwin en Edwin Bazen in het Go Play Café het publiek de hele nacht op houseclassics trakteren.

Voor meer informatie kan je terecht op de website van Club Las Palmas. Discussieren kan in het Las Palmas topic op het forum.

Indiër beweert 68 jaar niet te hebben gegeten

Een 76-jarige man uit India beweert dat hij de laatste 68 jaar van zijn leven heeft overleefd zonder te eten, te drinken en zich te ontlasten. De doktoren, die niet in staat zijn om de man als bedrieger te ontmaskeren, zijn verbijsterd.

Prahlad Jani, een religieuze hindoe, heeft de medische uitdaging aanvaard en liet zich 24 uur per dag onder cameratoezicht plaatsen in het Sterling ziekenhuis van Ahmedabad, de hoofdstad van Gujarat. Het onderzoek dat 10 dagen duurde werd gevolgd door 40 doktoren.

Tegenover deze medische test staat dat op geen enkele manier kan onderzocht worden wat Jani de laatste 68 jaar heeft gedaan. "Hij toonde tekenen van urinevorming die terug werd geabsorbeerd door de wand van zijn blaas. De medische raad had geen enkele wetenschappelijke verklaring voor dat feit", verklaarde neuroloog Sudhir Shah.

Jani verklaarde dat hij is gezegend door de goden en dat hij naar hun oproep had geluisterd toen hij acht jaar was. Hij kreeg het levenselixir door een gat in zijn gehemelte, wat hem toeliet te leven zonder voeding of water. Jani heeft zaterdag het ziekenhuis verlaten en heeft zich teruggetrokken in een grot in de woestijn van de naburige staat Rajasthan.

Het ziekenhuis hoopt Jani te kunnen testen op het gat dat hij heeft tussen zijn mond en zijn neus. Dokter Shah zei dat het hospitaal meer dan een jaar heeft nodig gehad om Jani te overtuigen zich onder toezicht te plaatsen. De dokter wou dat Jani zich onderwierp aan tests van de NASA omdat zijn gave praktisch zou zijn voor astronauten.

Konijnensterfte langs Nederlandse kust

In Noord- en Zuid-Holland zijn de afgelopen tijd veel konijnen slachtoffer geworden van een virus genaamd 'viraal haemorhagisch syndroom'. Konijnen die besmet raken met dit virus sterven binnen een dag aan de gevolgen ervan. Wanneer er een uitbraak is van het VHS virus dan kan ongeveer zeventig procent van de populatie sterven.

Het virus is voor het eerst in 1990 in China ontdekt. Vrij snel kwam het toen via België naar Nederland. Er zijn in de duinen plekken die geheel konijnloos zijn, aldus een medewerker van Natuurmonumenten. Waar tijdens telrondes in 1995 nog 140 konijnen werden gezien, waren het er dit jaar nog maar 20.

Het virus zou onschadelijk zijn voor andere dieren of mensen.

Ramkraak op Schiphol-Oost

Zondagavond waren er minimaal drie mensen betrokken bij een mysterieuze ramkraak op het bedrijfsterrein Schiphol-Oost. Het alarmsignaal van een bedrijf in computeronderdelen ging af toen er een busje inreed op de deur van het gebouw. Toen onbewapende medewerkers van een particulier beveiligingsbedrijf kwamen kijken wat er aan de hand was, betrapten ze een aantal mensen met bivakmutsen die de deur aan het forceren waren.

De medewerkers riepen onmiddellijk de hulp in van de Koninklijke Marechaussee op Schiphol, maar toen ze arriveerden, staken de overvallers net het busje in brand en vluchtten ze weg in twee auto's. Politie en Marechaussee in de omgeving zetten de achtervolging in, maar de daders wisten te ontkomen. De politie heeft geen kentekens kunnen noteren en het busje bleek eerder deze maand te zijn gestolen.

Gezien het professionele karakter van de ramkraak stelt de Marechaussee een diepgaand onderzoek in. Volgens een woordvoerster van de Marechaussee is het niet bekend of er buiten computeronderdelen nog ander gevoelig materiaal lag opgeslagen in het gebouw. Ook is het niet bekend of de daders nog spullen hebben weten te bemachtigen.

Met dank aan Werik voor het herschrijven van dit bericht!

Inbraak treft Sinterklaashuis

shameete had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het zetten van je schoen levert sommigen blijkbaar te weinig op. Het Sinterklaashuis in Dordrecht is dit weekend door inbrekers met een bezoekje "vereerd". De inbrekers zijn het pand binnengekomen via de achterdeur. De dieven hebben het hele Sinterklaashuis doorzocht, maar vertrokken uiteindelijk slechts met meeneming van een geldkistje, een portemonnee en 10 kilo pepernoten.

Het voorzien van lekkernijen aan de brave kindertjes komt naar verluidt niet in gevaar.

Verloren aflevering Monty Python terug gevonden

~Ka®in~ had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De liefhebbers van de absurdistische humor van "Monty Python" moeten er rond de feestdagen maar eens goed voor gaan zitten. Op 28 december aanstaande zendt de BBC een aflevering van de tv-reeks "Monty Pythons Flying Circus" uit die ooit werd gewist en sindsdien als verloren werd beschouwd. De zondageditie van "The Independent" meldt dat dit de eerste heruitzending zal zijn in 36 jaar.

De uitzending in kwestie stamt uit 1967 en werd destijds uitgezonden onder de titel "At last the 1984 show". Wat deze aflevering zo bijzonder maakt voor de fans, is dat John Cleese en Graham Chapman hierin voor het eerst de "de vier mannen uit Yorkshire" ten tonele brengen. Dit zou later een van de meer populaire sketches uit de reeks worden.

De band met de oorspronkelijke opname van deze aflevering ging in de jaren '70, toen de BBC werd bevangen door een schoonmaakwoede, verloren. Enkele jaren terug echter nam een man contact op met het British Film Institute, met het verhaal dat hij de geluidsband van de bewuste aflevering in z'n bezit had. Omdat de beeldopnames daarmee nog niet terug waren, had het filminstituut er nog weinig aan, totdat iemand anders ontdekte dat er in Zweden nog een beeldband van de aflevering bestond. Daarmee was het mogelijk om de oorspronkelijke aflevering te restaureren.

Zoals reeds gemeld wordt de aflevering dus op 28 december door de "Beeb" herhaald. Of en wanneer deze Monty Python-aflevering in Nederland op de buis zal worden gebracht, is nog niet bekend.

Schiphol wil in 2004 test gezichtsscan

In 2004 wil de luchthaven Schiphol beginnen met tests om het controleren van persoonsgegevens volledig automatisch te laten verlopen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een gezichtsscan of van een vingerafdruk. Hiermee wordt dan de identiteit vast gesteld.

Op dit moment wordt met minister Remkes van Binnenlandse Zaken gesproken over een snelle invoering van het systeem. Het systeem moet fraude onmogelijk maken in de toekomst, gegevens van het gezicht of de vinger zullen worden opgeslagen op de Nederlandse identiteitskaart. Die zal in de toekomst het paspoort moeten gaan vervangen.

'Verzelfstandiging NS is mislukking'

Logo NSDe verzelfstandiging van de NS is volkomen mislukt, dat concludeert onderzoeksbureau Inno-V uit een onderzoek dat ze hield in opdracht van de Volkskrant.

Bij de verzelfstandiging van de spoorwegen werd de reiziger beloofd dat treinen sneller zouden rijden, het comfort zou verbeteren, de service er kwalitatief op vooruit zou gaan en de punctualiteit zou toenemen.

De treinen zijn echter de afgelopen jaren alleen maar trager geworden en aan de belangrijkste voorwaarde voor verzelfstandiging - het verdubbelen van het reizigersaantal - is totaal niet voldaan. Het aantal treinreizigers groeide nauwelijks.

Volgens het onderzoeksbureau moet de overheid in het nieuwe contract heldere afspraken maken met de NS en moet ze de NS daar ook aan houden. De NS voert in haar verweer op dat ze de afgelopen jaren nauwelijks plannen kon maken door onhelder beleid van de overheid.

Erik van Hoef en Henk van Gent van de Vrije Universiteit onderstrepen het mislukken: "De verzelfstandiging was ingegeven door louter bedrijfseconomische motieven, terwijl NS vanaf het begin onder druk van Den Haag ook als maatschappelijk bedrijf moest functioneren. Dat gaat niet samen."

NS krijgt binnenkort een vergunning die het bedrijf toestaat vanaf 2005 voor tien jaar exclusief op het Nederlandse hoofdrailnet te rijden. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat probeert de NS aan de afspraken te houden aan de hand van een vervoersplan dat het bedrijf jaarlijks moet maken.

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft niet op het onderzoek gereageerd. Minister Brinkhorst van Economische zegt in de nieuwste editie van het blad Ondernemen dat de NS sinds de privatisering zeker achteruit is gegaan. De situatie zou hem doen denken aan 'Polen in de jaren zeventig'.

Alweer dode bij misdrijf in Limburg

boppie 1970 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de Limburgse plaats Hoensbroek is gisteravond rond half twaalf een man op straat doodgeschoten. De identiteit van het slachtoffer is nog onbekend.

Buurtbewoners hoorden schoten, waarna de politie werd gealarmeerd. Toen zij arriveerde, trof ze op straat een dode man aan. Er is een team van vijftien rechercheurs op de zaak gezet die de toedracht van de schietpartij moeten achterhalen.

Deze moord betekent de 22ste dode bij een misdrijf dit jaar in Limburg. Dit is ruim boven het gemiddeld aantal personen dat de laatste jaren bij misdrijven in Limburg om het leven komt.

Mysterieuze dode man in Klazienaveen

funnyfox had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In het Drenthse Klazienaveen is zondagmorgen een onbekende man dood aangetroffen. De politie kreeg om 7:30 uur een melding dat er een man lag aan de Antares in het dorp. Toen de politie arriveerde was de man al overleden.

Wie de man is en hoe hij om het leven is gekomen is nog een raadsel. Zondagmiddag is sectie verricht op het lichaam. De uitkomsten daarvan zijn nog niet bekend. De politie zoekt eventuele getuigen.

Ruzie in Bossche wijk loopt uit de hand

calvobbes herschreef voor ons via de newssubmit het volgende bericht, waarvoor onze grote dank!

Normen en waarden. Eén van de twistpunten bij een conflict tussen een aantal gezinnen aan het Lariksplein in Den Bosch. Inmiddels zijn er drie gezinnen 'weggepest' en proberen vijf andere gezinnen de wijk naar hun hand te zetten. Volgens de gemeente bepalen de gezinnen onder andere waar ze de auto parkeren en hoeveel herrie ze mogen maken. Iemand die ze daarop aanspreekt zou geïntimideerd worden. De drie gezinnen zouden hun normen en waarden aan de hele buurt willen opleggen.

Patricia Aarts thuis met haar vader aan tafel. Op de achtergrond bewoners van het Lariksplein en buurt.Inmiddels heeft burgemeester Rombouts, mede namens de politie, justitie en de woningbouwcorporatie BrabantWonen, de gezinnen een brief gestuurd waarin hij zegt dat dat soort gedrag niet meer getolereerd zal worden. Aanleiding voor de brief is een incident op 17 oktober waarbij twee buurvrouwen ruzie kregen. De vrouwen zouden ruzie hebben gekregen over hun kinderen en daarbij heeft de 31-jarige vrouw haar 24-jarige buurvrouw zelfs gebeten. Maar naar eigen zeggen had ze daar een goede reden voor. "Ze had mijn zoontje van vijf uitgescholden. En voor die tijd had ze maandenlang vuilniszakken aan mijn deur gehangen en vuile pampers op mijn dak gegooid. Ze liet ook haar hond in mijn gang plassen. Toen ze mijn zoon uitschold voor kankerkind had ik het helemaal gehad." De man van de buurvrouw verwerpt al die beschuldigingen maar geeft wel toe dat ze hebben gevochten die dag.

De 31-jarige vrouw werd na die vechtpartij aangehouden door de politie. Maar na een paar uur werd ze alweer vrijgelaten. Diezelfde avond liep het aan het plein weer uit de hand. Het huis van een 19-jarige vrouw werd met stenen bekogeld. En ook toen agenten polshoogte kwamen nemen sneuvelde één van de ruiten. Uit voorzorg werd de vrouw met haar familie ergens anders ondergebracht en inmiddels staat het huis nog steeds leeg. De 31-jarige vrouw werd weer gearresteerd omdat ze een agent met de dood bedreigd zou hebben. Kort daarna zijn er nog twee andere gezinnen plotseling verhuisd.

Beide partijen hebben inmiddels de media opgezocht om hun kant van het verhaal te vertellen. De 31-jarige vrouw is van mening dat het allemaal wel meevalt en zegt dat juist de gezinnen die nu weg zijn hun normen en waarden aan de rest van de pleinbewoners op wilde leggen. Ze is zich ook van geen kwaad bewust wat betreft de bedreiging van een agent. "Ik heb alleen gezegd dat hij iets zou beleven als ik hem in burger zou tegenkomen." Desondanks heeft ze daarvoor zeven dagen in de cel gezeten. Ook anderen pleinbewoners snappen alle ophef niet en vinden de brief van de burgemeester overdreven. "Die hebben wij niet weggepest. Ze pasten zich gewoon niet aan." Ook verwijten ze de gemeente dat ze de buurt niet begrijpen en vinden ze dat ze een tweede kans verdienen.

De andere partij denkt dat zij niet de laatste zullen zijn die daar hals over kop weg gaan. "Toen ik afgelopen zomer mijn hond op straat aan het borstelen was, kreeg ik te horen dat ik de haren moest opruimen. Ik liet ze express liggen. Want ik hou niet van die dreigementen. Prompt kreeg ik een bos haren in mijn brievenbus. Er is toen wat over en weer gescholden. Mijn zus deed daar aan mee. Die hebben ze geschopt terwijl ze in verwachting is." aldus een van de vrouwen die nu, naar eigen zeggen, ondergedoken is.

De burgemeester heeft aan de gezinnen duidelijk laten weten dat politie en justitie een strafrechtelijk onderzoek hebben gestart. Daarnaast beraadt de gemeente zich over 'passende maatregelen en sancties tegen bewoners die zich hebben misdragen'. Dat zou uiteindelijk uit kunnen monden in een huisuitzetting van de gezinnen. "De situatie op het plein wordt nauwlettend gevolgd en er zullen nadere maatregelen getroffen worden om te voorkomen dat zich een herhaling van deze situatie kan voordoen", aldus burgemeester Rombouts.

Foto: Marc Bolsius - Patricia Aarts thuis met haar vader aan tafel. Op de achtergrond bewoners van het Lariksplein en buurt.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.