Drie games die je gespeeld moet hebben op je mobiel

Na lang, lang wachten was het deze maand eindelijk zover: Hearthstone: Heroes of Warcraft werd uitgebracht voor telefoons. Eindelijk konden eigenaren van een iPhone of Android-telefoon aan de slag met de game. Vorig jaar werd de game al gelanceerd voor pc en later voor tablets. Het kleinere scherm van de telefoons was de reden voor de vertraging. De uitdaging voor Blizzard was het behouden van de ervaring en functies op het kleinere scherm. Dat is ze gelukt.

Hearthstone mobiel 1

Hearthstone is een gratis kaartspel, waarin de bekende figuren uit Warcraft het tegen elkaar opnemen. Je stelt een deck samen van dertig kaarten en speelt met één van negen helden tegen andere spelers of tegen de computer. Uiteraard is het spelen tegen anderen het leukst, maar wil je oefenen in een veilige omgeving is daar de computer. De game kent ondertussen drie uitbreidingen, die gewoon allemaal beschikbaar zijn voor mobiele telefoons. Sterker nog, je account is gedeeld tussen alle beschikbare platforms. Je hebt dus altijd en overal toegang tot al je kaarten.

De interface werkt soepel. In het hoofdmenu heb je nog altijd de keuze om te gaan naar je opdrachten, collectie, welke speelmodus je in wilt gaan en ga zo maar door. Wat opvalt, in alle menu’s, is dat het meer in de lengte is georiënteerd. Zo open je boosters niet meer in een soort vijfhoek, maar worden de kaarten gepresenteerd in een lange rij. Ook wordt er soms een extra scherm geopend, omdat het anders te druk wordt op het scherm. Waar je op de pc bijvoorbeeld een held kan kiezen en tegelijkertijd in welke speelmodus je wilt spelen (casual of ranked), komt die laatste keus op de mobiele telefoon in een apart scherm.

Hearthstone mobiel 2

Ook tijdens het spelen merk je dat er concessies gemaakt zijn. Normaal gesproken is het mogelijk met het speelbord te spelen, waardoor er in de vier hoeken iets te doen is door op objecten te klikken. Op telefoons zijn de hoeken linksboven en rechtsonder vervangen voor de kaarten die de spelers in hun hand hebben. Je hebt dus minder om mee te spelen. Ook moet je eerst op je ‘hand’ klikken voordat je een kaart kan selecteren. Ietwat omslachtig, maar wel iets wat snel went.

Verder werkt alles echter prima, snel en moeiteloos. Voor een game met dusdanig veel content, menu’s en keuzes die je kunt maken heeft Blizzard een prima opzet gemaakt. Het spreekt allemaal voor zich en je went snel aan de interface. De game verdient verder complimenten voor de stabiliteit en het lage verbruik van data. Een half uur meekijken met een vriend kost minder dan één mb aan data. Ook het spelen van een potje verbruikt zeer weinig data (uiteraard afhankelijk van de duur van het potje). Een potje van ongeveer 10 minuten kostte mij ongeveer 500 kb aan data. Wat eerst een zorg en obstakel was om de game onderweg te spelen, was al snel verdwenen.

Hearthstone: Heroes of Warcraft voor mobiele telefoons is een geweldige verrassing. Alle zorgen heeft Blizzard zorgvuldig weggepoetst en heeft veel mensen overgehaald de game te gaan spelen. De interface is soms een beetje omslachtig, maar alles werkt snel en vlekkeloos. Een goede zet van Blizzard en met aanhoudende ondersteuning een blijvertje voor vele mobiele gebruikers.