[NFL] Tijd voor Super Bowl-mania

Zondag 2 februari staat één van de grootste sportevenementen van de wereld op het programma: de Super Bowl. Zoals gebruikelijk is er rondom de Super Bowl altijd een hoop commotie rond de teams, de halftime show, de reclamespotjes etc. FOK!sport blikt vooruit op alweer de 48ste editie van dit grootschalige evenement met de laatste nieuwtjes, bijzonderheden en foto's.

Om te beginnen moet meteen gezegd worden dat de officiële titel dit jaar Super Bowl XLVIII is. Er wordt gebruikt gemaakt van Romeinse becijfering in plaats van het jaar waarin het gehouden wordt. Dit komt omdat de Super Bowl altijd gehouden wordt in het jaar na het reguliere seizoen. Het is dit jaar voor het eerst dat de Super Bowl gehouden wordt in koude omstandigheden Ook is het voor het eerst dat de wedstrijd op 2 februari gehouden wordt en pas de tweede keer in twintig seizoenen dat de teams die aan het eind van het reguliere seizoen in hun conference bovenaan stonden uitkomen tegen elkaar in de finale. 

Er wordt dit jaar gestreden om de titel tussen de Seattle Seahawks en de Denver Broncos. Dit is om verschillende redenen een opvallend affiche. Allereerst omdat de Seahawks pas één keer eerder in de geschiedenis van het team in de Super Bowl zijn gekomen, te weten in 2005. Toen werden ze verslagen door de Pittsburgh Steelers met 21-10. De kans om een team voor het eerst een Super Bowl te zien winnen is vrij bijzonder, zeker omdat van de 32 teams die uitkomen in de NFL er minder dan de helft ooit een titel heeft gewonnen.

Ten tweede is het bijzonder omdat dit jaar de beste defensie tegenover de beste aanval staat. De Broncos scoorden dit seizoen in totaal maar liefst 606 punten. Dit stak ver boven alle andere teams uit. De nummer twee qua totaal aantal punten, de New England Patriots, scoorde 444 punten. De Seahawks scoorden er 417 in het reguliere seizoen. De Seahawks kregen echter in het gehele seizoen slechts 231 punten tegen. Dat staat ook weer in contrast met de 399 punten die de Broncos tegen kregen. Het zal voor Broncos' quarterback Peyton Manning een lastige klus worden om die defensie te doorbreken, maar de Broncos hebben laten zien dat ze ertoe in staat zijn.

Quarterback Peyton Manning geeft aanwijzingen aan de aanval.
Quarterback Peyton Manning geeft aanwijzingen aan de aanval. (Foto: Pro Shots)

Tot slot is het affiche om een non-sport gerelateerd feit vrij opvallend. De Seattle Seahawks komen uit de staat Washington en de Denver Broncos komen uit de staat Colorado. Dat zijn de twee staten die recentelijk marihuana gelegaliseerd hebben. Deze editie van de Super Bowl wordt door velen dan ook schertsend de Weed Bowl 48 genoemd. Ook al vinden wij Nederlanders dit niet zo bijzonder, in Amerika zorgt het voor de nodige ophef. Nou zullen de teams uiteraard niet stoned de finale hebben gehaald maar toch zijn er opvallende discussies aan de gang. Zo werd Seattle's cornerback Brandon Browner geschorst voor een jaar vanwege het gebruik van verboden middelen, naar verluidt marihuana. Hij is dus geschorst voor het gebruik van een drug die in zijn eigen staat gelegaliseerd is en die niet prestatiebevorderend is. Deze discussie kan de NFL missen als kiespijn, maar wordt nu deze teams in de finale staan opnieuw aangehaald.

San Francisco 49ers starting quarterback Colin Kaepernick (7) wordt opgevangen door de Seattle Seahawks defensie.
San Francisco 49ers starting quarterback Colin Kaepernick (7) wordt opgevangen door de Seattle Seahawks defensie. (Foto: Pro Shots)

Dan nu het showelement wat aan de Super Bowl hangt. Zoals elk jaar zal ook dit jaar weer een halftime show worden opgevoerd. De halftime show wordt vaak grondig aangepakt en zorgt nogal eens voor controversie en ophef. Het bekendste schandaal van de afgelopen jaren is toch wel de nipplegate van Janet Jackson en Justin Timberlake in 2004. Maar ook in 2007 werd er driftig gedebateerd over de show, ditmaal omdat Prince tijdens de uitvoering van het nummer Purple Rain achter een groot doek een vrij suggestieve schaduw aan het publiek toonde door zijn gitaar naast zijn lichaam te plaatsen. Afgelopen jaar zorgde niet zozeer de show, maar meer de reactie achteraf van Beyoncé zelf voor ophef. Er was namelijk een foto gemaakt waar de popdiva niet bijzonder flatteus opstond. Beyoncé dacht invloedrijk genoeg te zijn om middels een rechtszaak de foto van het internet te laten afhalen. Deze volslagen misvatting en grootheidswaanzin zorgde voor de nodige hilariteit over de gehele wereld.

Dit jaar zal Bruno Mars de halftime show voor zijn rekening nemen. De jonge zanger, bekend van onder meer Grenade en het recentere Gorilla, zal de show niet volledig in zijn eentje gaan doen. Hij heeft namelijk de hulp ingeroepen van de Red Hot Chili Peppers. De Peppers hebben onlangs aangekondigd dat ze het nummer Dazed and Confused van Led Zeppelin gaan coveren. Of deze bijzondere combinatie gaat slagen zal zondagnacht blijken. De kans op controversie is gezien het verleden van Peppers' frontman Anthony Kiedis wél aanwezig.

Wat rest is de commercie om de hele Super Bowl heen. De reclametijd tijdens de Super Bowl bevat de duurste reclameminuten ter wereld. Dit zorgt ervoor dat de spotjes vaak speciaal gericht zijn op de Super Bowl én dat er groots uitgepakt wordt. Zo zijn er maar liefst zeven automerken die een reclamespot uitzenden tijdens de Super Bowl: Jaguar zal zijn eerste Super Bowl-spot ooit uitzenden, James Franco zal Ford vertegenwoordigen, Laurence Fishburn is te zien in een spotje voor KIA en de Muppets rijden in een Toyota. De prijzen van zo’n 30 seconden reclame kunnen oplopen tot zes miljoen dollar. Daar staat wel tegenover dat het bekeken wordt door ruim honderd miljoen Amerikanen. Het bereik weegt wat dat betreft op tegen de kosten. Het is voor een bedrijf dan ook zonde als de commercial geweigerd wordt. Dit gebeurde het merk SodaStream dit jaar. Hun reclame, met Scarlett Johansson in de hoofdrol, zal niet worden uitgezonden. Niet omdat de reclame te seksistisch zou zijn maar omdat Scarlett op het einde "Sorry Coca Cola, sorry Pepsi" zegt. De ophef rond de reclamespot zorgt wel voor veel bekijks op YouTube.


Het bewuste reclamespotje van SodaStream. (Bron: YouTube)

Wat ook heel erg speelt rondom de Super Bowl is het eten en het gokken. In Amerika staat "Super Bowl Sunday" op de tweede plaats qua dagen met de meeste voedselconsumptie. Het moet alleen Thanksgiving voor zich dulden. Eén van de meest gegeten gerechten tijdens de Super Bowl zijn de chicken wings. De National Chicken Council in Amerika schat het aantal gegeten kippenvleugeltjes in 2013 op 1,23 miljard! Ja echt, miljard! En dan is er ook nog het gokken. Tijdens de Super Bowl kun je echt op alles gokken. Zo worden er weddenschappen aangeboden die gaan over de winnaar van de strijd, maar wordt het steeds gekker en kun je zelfs je geld zetten op weddenschappen als: "K. Moreno has tear on cheeck during anthem" of "Barack Obama picks Seattle to win yes or no" en "Dow Jones UP or DOWN Monday after Super Bowl". Je kunt het zo gek niet verzinnen of je kunt er je geld op kwijt. Het laatste gerucht gaat dat profbokser Floyd "Money" Mayweather liefst tien miljoen dollar heeft gezet op winst van de Broncos.

Al met al is de Super Bowl een evenement om naar uit te kijken. Het is dit jaar te bekijken op Fox (het open kanaal), op Fox Sports International en via de website van de NFL. Wij van FOK!sport zitten zondagnacht in ieder geval klaar met onze honderden kippenvleugeltjes en papiertjes waarop we hebben staan dat we gewed hebben dat de afro van Bruno Mars zal afvallen en het een pruik blijkt te zijn. Moge het een mooie strijd worden.

De trofee.
De trofee van 2011. (Foto: Pro Shots)