Alles over Ensemble Studios en haar games


Age of Empires II: The Age of Kings
Twee jaar na de eerste Age of Empires verscheen Age of Empires II: The Age of Kings. Deze game scoorde nog beter dan het eerste deel en wist binnen twee jaar ruim 2 miljoen keer verkocht te worden. Age of Empires II maakte een sprongetje in de tijd door zich deze keer in andere tijdperken af te spelen. Net als het eerste deel kent Age of Empires II dertien beschavingen om mee te spelen: de Britten, de Byzantijnen, de Kelten, de Chinezen, de Franken, de Goten, de Japanners, de Mongolen, de Perzen, de Saracenen, de Teuten, de Turken en de Vikingen. Elke beschaving had andere voordelen en enkele unieke units. Zo hoefde het ene volk nooit huizen te bouwen voor haar populatie, en begon het andere volk met een extra lading grondstoffen. Elke gamer had zo zijn eigen voorkeur en ging altijd voor één en hetzelfde volk, terwijl de ander zijn keuze strategisch baseerde op de keuze van zijn tegenstanders en zijn omgeving.

De belangrijke bronnen, steen, goud, voedsel en hout, zijn in Age of Empires II ook aanwezig. De bronnen konden op vrijwel exact dezelfde wijze gewonnen worden. Een leuke toevoeging om goud te verzamelen was de zogenaamde Relic. Door het random gecreëerde level waren enkele Relics verspreid die opgehaald konden worden door priesters. Wanneer je deze Relics terugbracht naar jouw kamp, kreeg je automatisch af en toe wat goud erbij. Tegenstanders konden deze Relics uiteraard ook stelen. Voedsel kon deze keer ook gehaald worden bij bessenstruiken. Bovendien waren er Markets te bouwen in Age of Empires II. Hier kon je grondstoffen ruilen als je krap zat in bijvoorbeeld steen. Ook kon je bij deze Market Trade Units bouwen. Deze mannetjes met paard en wagen reden heen en weer tussen jouw Market en de Market van jouw bondgenoten. Zo werd er extra goud gegenereerd voor jouw volk. Naast gebouwen en units waren de grondstoffen ook te gebruiken om nieuwe allianties te kopen. Was je uiteindelijk klaar met het gebruiken van jouw bondgenoten, dan kon je ze alsnog de oorlog verklaren.

Age of Empires II speelt zich af rond de Middeleeuwen. Dit betekent dat er in de campaign ruimte was voor nieuwe verhalen. De game laat spelers het verhaal van William Wallace, Joan d’Arc, Ghengis Khan, Barbarossa en Al Malik Al Nazir Salah ed-Din Yussuf ibn Ayub ofwel Saladin verkennen. De afloop van deze campaign zijn echter niet altijd even waarheidsgetrouw. Zo kan William Wallace genieten van een zege in Age of Empires II, terwijl de beste man eigenlijk onthoofd en gevierendeeld werd.

Ensemble Studios zette de Age of Empires serie perfect voort met dit tweede deel. De game stond nog sterker dan de eerste en bood spelers meer mogelijkheden om een eigen speelstijl te ontwikkelen. Ook met Age of Empires II konden we via LAN aan de slag en ook online spelen was een mogelijkheid. LAN leverde intense potjes op die uren door konden gaan, waarna over het potje ook nog eens uren doorgepraat kon worden.

Age of Empires II verkocht nog beter dan het eerste deel en ontving de gemiddelde score van 92%. Een jaar later verscheen de eerste uitbreiding om ons nog meer spelplezier te geven.

Age of Empires II: The Conquerers
In het jaar 2000 verschijnt de eerste en de enige uitbreiding voor Age of Empires II. Age of Empires II: The Conquerers is een echte uitbreiding wat betreft toegevoegde waarde. Met deze uitbreiding kunnen we aan de slag met vijf nieuwe volkeren, namelijk de Azteken, de Mayanen, de Spanjaarden, de Hunnen en de Koreanen. De Koreanen en Mayanen brachten tevens een nieuwe architectuur met zich mee. Bovendien werden er vier gloednieuwe campaigns toegevoegd, elf nieuwe units waaronder Conquistadors en Missionaries, en zesentwintig nieuwe technologieën.

De kleine veranderingen in deze uitbreiding kwamen de gameplay van Age of Empires II behoorlijk ten goede. Zo gingen de villagers automatisch aan de slag met het verzamelen van bronnen nadat ze het bijbehorende gebouw af hadden. De grootste en volgens velen de beste toevoeging is het automatisch opnieuw zaaien wanneer er op een stuk landbouwgrond niet meer geoogst kon worden. Wanneer spelers veel gebruik maakten van de landbouwgronden kostte het namelijk veel tijd om continu handmatig de boel te herstellen.

Bijna iedereen die Age of Empires II in zijn bezit heeft, kocht Age of Empires II: The Conquerors ook. Dat is niet zo vreemd omdat deze uitbreidingen zeer prettige veranderingen met zich mee bracht. De game kreeg een gemiddelde score van 88%.



<\/center>
<\/center>
Trailer van Age of Empires II: Age of Kings<\/center>
<\/center>
Trailer van Age of Empires II: The Conquerers<\/center>