Nieuw bewijs voor water op Mars: Sporen van oceaan ontdekt in Utopia Planitia
Wetenschappers hebben nieuwe aanwijzingen gevonden dat er miljarden jaren geleden oceanen op Mars waren. Met behulp van de Chinese Marsrover Zhurong, die sinds 2021 onderzoek doet in het Utopia Planitia-gebied, zijn er sporen ontdekt van wat ooit een groot wateroppervlak was. Deze ontdekkingen omvatten troggen, kanalen gevuld met grind, klei en zand, en zelfs moddervulkanen. De aard van de grond wijst op de aanwezigheid van een kustlijn, wat het vermoeden van een vroegere oceaan versterkt.
In het wetenschappelijke tijdschrift Scientific Reports schatten de onderzoekers dat Utopia Planitia ongeveer 3,68 miljard jaar geleden volledig met water bedekt was. Rond 3,42 miljard jaar geleden zou deze oceaan echter zijn opgedroogd, waardoor het landschap transformeerde in de droge, stoffige vlakte die het vandaag de dag is. Deze bevindingen dragen bij aan het bewijs dat Mars mogelijk ooit leefbaar was voor levensvormen zoals wij die kennen.
Hoewel het bestaan van water op Mars al vaker is geopperd, is het nog steeds niet volledig bewezen. In augustus suggereerden andere onderzoekers dat er mogelijk een grote voorraad water diep onder de Marsbodem aanwezig is. Dit versterkt de theorie dat Mars vroeger een natte planeet was, wat de mogelijkheid van leven in het verre verleden doet toenemen.
Mocht Mars ooit echt water hebben gehad, dan opent dat een deur naar allerlei vragen over de mogelijkheid van primitief leven op onze buurplaneet. De Zhurong-missie, die nog steeds in volle gang is, hoopt in de toekomst nog meer bewijs te vinden dat de geschiedenis van water en mogelijk leven op Mars verder kan onthullen.