Hologram vermoorde sekswerker te zien achter raam op wallen
Na vijftien jaar blijft de moord op de 19-jarige sekswerker Betty Szabó een open wond op de Amsterdamse Wallen. In een ongekende stap probeert de politie de zaak nieuw leven in te blazen door een hologram van Betty achter een van de peeskamerramen te plaatsen. Het doel? Voorbijgangers aanspreken en hen aansporen om met nieuwe informatie naar voren te komen. Voor de gouden tip is er een beloning van 30.000 euro.
Het hologram toont Betty die vanachter het raam voorbijgangers om hulp vraagt, een aangrijpend beeld dat hopelijk herinneringen of informatie oproept bij mogelijke getuigen. Dit is de eerste keer dat de politie een dergelijke aanpak inzet in Nederland, met de hoop dat getuigen, die eerder misschien te bang waren, nu wel durven te spreken.
Betty’s verhaal is hartverscheurend. Ze werd geboren in Hongarije en begon op haar 18e als sekswerker in Amsterdam. Ondanks haar zwangerschap bleef ze werken, en drie maanden voor haar dood beviel ze van een zoontje. Op 19 februari 2009 ontdekten collega’s haar lichaam, liggend in een plas bloed in de peeskamer, nadat ze haar de hele dag niet hadden gezien. Het verdriet in de buurt was groot; al snel volgde een stille tocht ter nagedachtenis aan de jonge vrouw die uit armoede naar Nederland was gekomen.
Na de moord startte de politie een grootschalig onderzoek, maar ondanks enkele aanhoudingen liep het onderzoek vast en belandde de zaak als een ‘cold case’ op de plank. Betty’s zoon, toen nog maar een baby, werd opgenomen in een Nederlands pleeggezin en is inmiddels 16 jaar oud. “Hij kreeg nooit de kans om zijn moeder te leren kennen,” vertelt rechercheur Anne Dreijer-Heemskerk, die het onderzoek leidt.
Volgens de politie zijn er mensen die destijds iets gezien moeten hebben in dit drukke deel van de stad. “Er zijn maar weinig daders die een moord geheim kunnen houden,” zegt Olav Brink van de politie. De hoop is dat het hologram mensen herinnert aan wat er gebeurde, zodat ze misschien tóch hun kennis delen.
Het hologram blijft een week staan. Of de politie in de toekomst vaker hologrammen wil inzetten, hangt af van het effect van deze actie. “Het mag geen routine worden, want dan verliest het zijn kracht,” zegt Brink.
(Foto: Politie)