FOK! Jaaroverzicht 2007




Er zullen weinig mensen zijn die in 2007 de naam Madeleine McCann (foto) niet gehoord hebben. De Engelse peuter was in mei van dit jaar met haar ouders op vakantie in Portugal. Toen haar ouders Kate en Gerry een hapje aan het eten waren en Madeleine en haar twee broertjes lagen te slapen op de hotelkamer, verdween het meisje. In eerste instantie ging iedereen er vanuit dat Maddie ontvoerd was. Al snel kwamen er berichten uit het buitenland van mensen die claimden Maddie in leven gezien te hebben. Zo zou Maddie minder dan een maand na haar verdwijning gezien zijn in Marokko. Ook in Tongeren (België) zou iemand Maddie gezien hebben, maar deze tip bleek nergens toe te leiden, net als alle andere. Een aantal rijke zakenlieden, waaronder Richard Branson, loofden een beloning van in totaal 3,1 miljoen euro uit voor de gouden tip die leidt tot de vondst van Madeleine McCann.

Nadat het een paar maanden stil bleef rondom de verdwenen Madeleine kwam de Britse krant The Daily Telegraph met het bericht dat er in de hotelkamer van de McCanns bloedsporen gevonden waren, waarvan de politie vermoedde dat ze van Maddie afkomstig waren. Hierna werd de focus van het onderzoek op de ouders gericht, die volgens anonieme bronnen na het vinden van de bloedsporen in de hotelkamer als verdachte werden gezien door de Portugese politie. De Portugese politie ontkende even later dat de ouders van Maddie verdacht werden en de bloedsporen bleken uiteindelijk niet van de kleine Maddie te zijn. Ondanks het feit dat het onderzoek in augustus nog in volle gang was hielden de ouders van Madeleine een herdenking voor hun dochter in Praia da Luz, de badplaats waar Madeleine 100 dagen eerder verdween.

Na eerder enige betrokkenheid van de ouders tegengesproken te hebben kwam de politie in september met het bericht naar buiten dat Maddie door een ongeluk om het leven zou zijn gekomen. De Portugese autoriteiten zeiden er van overtuigd te zijn dat de ouders van Madeleine per abuis hun dochter een overdosis van een slaapmiddel toegediend zouden hebben. Men baseerde deze boude conclusie op het feit dat er een injectienaald gevonden was in de hotelkamer waar de familie McCann verbleef. De ouders van Maddie lieten via een woordvoerder weten geschokt te zijn door de beschuldigingen van de Portugese politie en ontkenden de aantijgingen categorisch. Kate en Gerry McCann waren de aantijgingen in de pers zo zat dat ze in september de Portugese krant Tal&Qual aanklaagden. Die krant berichtte de dag ervoor dat de ouders hun dochter door middel van een overdosis slaapmiddelen per ongeluk om het leven zouden hebben gebracht.



Ondanks het feit dat de Portugese politie eerder nog ontkende de ouders (foto) van Maddie als verdachten te beschouwen, kwam er een week later naar buiten dat DNA van Maddie gevonden was in de huurauto van Kate en Gerry McCann, dat zou bewijzen dat de peuter vijf weken na de verdwijning in de auto had gelegen. De ouders beweerden dat dit materiaal afkomstig was van kleren van Maddie die in de auto gelegen hadden. Uit analyse van het DNA materiaal zou blijken dat Maddie overleden was aan een overdosis slaappillen. Hierna werden de theorieën steeds ongeloofwaardiger. Zo zou de kleine Maddie vanaf een bootje in zee gedumpt zijn. Een andere theorie was dat een ontslagen kamermeisje uit wraak het kind ontvoerd zou hebben. De conclusies die getrokken werden uit Brits onderzoek van het DNA wezen echter ook in de richting van de ouders.

Na een tijd van stilte rondom het onderzoek kwam er in november nieuws naar buiten dat Maddie nog zou leven, en dit keer gezien was in Bosnië. Ook de privé-detective die Kate en Gerry McCann ingehuurd hebben, zegt honderd procent zeker te weten dat Maddie nog leeft en dat het net rond de ontvoerder zich sluit. Dit nieuws is helaas al weer van een maand geleden en de kleine Maddie is nog steeds niet gevonden.