FOK! Jaaroverzicht 2007

In 2007 was er ook aardig wat te doen omtrent alcohol. Je zou verwachten dat beroemdheden het goede voorbeeld zouden geven. Nou, niet dus. Breekijzer Pieter Storms werd veroordeeld voor rijden onder invloed. Aandachtshoer Paris Hilton en crimefighter Kiefer 'Jack Bauer' Sutherland moesten allebei ook al een maandje brommen voor rijden onder invloed.

Ook de huidige generatie jongeren lijkt niet zo best om te gaan met alcohol. De eerder genoemde sterren blijken voor hen een goed voorbeeld te zijn. Zo werd een elfjarige aangehouden voor rijden onder invloed. In 2007 is het zogenoemde coma-zuipen erg populair onder jongeren. Het lijkt vooral in Duitsland een trend te zijn, maar ook in Nederland waren er vorig jaar 240 coma-zuipende kinderen. Uit voorzorg krijgen alle politieregio's een eigen alcoholbus.

Het kan nog jonger: Zo was er een kleuter die zichzelf dooddronk met een fles wodka. Dankzij deze kleuter blijkt een onderzoek naar de zogenoemde alcoholbabys nuttiger dan gedacht. Na deze verhalen klinkt het voorstel om jongeren tot 21 jaar geen alcohol meer te verkopen toch zo gek nog niet.

Voor honden was het feest dit jaar: voor hen kwam er een eigen biertje op de markt. Kunnen zij ook eens lekker weglebberen op de feestdagen. Voor de Nederlandse militairen was het een minder jaar. Voor hen werden de regels omtrent alcohol en softdrugs strenger. Volgens deze regels mogen ze ook in hun vrije tijd niet meer van het gouden gerstenat genieten of een flinke toeter opsteken. Ook alcoholistische skileraren in Zwitserland zullen niet gelukkig zijn met nieuwe ingevoerde blaastesten. Door de blaastesten moet voorkomen worden dat leraren dronken skiles geven.


Geen 'Biertje?' meer op de piste


Iedereen denkt natuurlijk dat de Duitsers de grootste zuiplappen zijn van Europa. Fout. Het blijkt dat juist het drinkgedrag van de Ieren de spuigaten uitloopt. In Rotterdam zijn er problemen met de spiritus-Polen. Buiten Europa kan het nog veel gekker: In Pakistan en Australië werd giftige alcohol geschonken. Misschien is Belk een goed idee voor dit soort alcoholisten. Dit is bier met een melksmaak, of melk met een biersmaak, net naar wat je zelf wilt.

Uit onderzoek blijkt dat alcohol schadelijker is dan wiet en xtc. Het gevaar van alcohol werd wel duidelijk toen een piloot dronken wilde gaan vliegen met 181 passagiers aan boord. Er bleek ook een man te zijn die dronken zijn rij-examen uitvoerde. Hij voerde netjes de bevelen van de examinator op en kwam zo precies bij het politiebureau uit. Wellicht heeft die man net als vele anderen als jongere thuis leren drinken.

Altijd al beroepsbierproever willen worden? Het klinkt als een topbaan, maar een voormalig medewerker bij brouwerij InBev denkt daar anders over. Hij eiste een schadevergoeding, omdat hij dankzij zijn baan alcoholverslaafd zou zijn geworden. Nog opmerkelijker is dat de rechter hem nog een schadevergoeding van 35.000 euro toekende ook.

Ook was er serieus nieuws te melden omtrent alcohol. Zo komt het kabinet met hogere alcoholaccijnzen en blijkt alcohol veel dodelijker dan bijvoorbeeld koffie. De Drent die dertig keer gepakt werd voor rijden onder invloed zal door deze berichten hopelijk wat gaan matigen. Als hij de eerste dronken persoon is die het in 2008 voor elkaar krijgt zichzelf dood te rijden, krijgt hij een gratis doodskist.

We eindigen met goed nieuws voor de Nederlandse economie: De bierproductie is naar recordhoogte gestegen dit jaar. Neem onder het mom van economische groei deze feestdagen gerust nog een gouden rakker. Wel is er voor de komende dagen een speciale Bob-campagne in het leven geroepen. Rij dus alcoholvrij!