FOK! Jaaroverzicht 2007

Een Belgische dief had begin juli weinig geluk. Tijdens zijn poging de politie te ontvluchten, verdronk de arme drommel in de Maas. Een Duitse inbreker kon het deze zomer niet koud genoeg zijn. Hij brak in bij een Gronings huisje, en ging ervandoor met een doos ijsjes. Vandalen uit het Drentse Hoogeveen zullen hun daad niet snel vergeten. Bij het ingooien van een winkelruit, raakten de jongemannen gewond. Een dronken Amerikaan bleek ook al niet al te snugger. Terwijl hij was omsingeld door tal van politieagenten, belde hij het alarmnummer met de mededeling dat hij was omsingeld. Een Berlijnse dief maakte het de politie ook wel erg gemakkelijk. Bij het verlaten van een winkel, gaf hij de kassière een briefje met de tekst "Bel de politie. Ik heb net een diefstal gepleegd". Een Amerikaanse priester maakte de maand juli vol, met het aanbod politieagenten oraal te verwennen.

In augustus was het voor de Noorse politie een fluitje van een cent een autokraker in de kraag te vatten. De man was namelijk in slaap gevallen. In Rotterdam moest in augustus een potloodventer met een nat kruis voorkomen. De schennispleger bleek te kampen met incontinentie. Ook agenten kunnen wel eens het foute pad kiezen. In Thailand hebben ze daar echter iets op gevonden; agenten die eenmaal over de schreef gaan, moeten voortaan hun ambt vervullen met een armbandje om, waarop de beeltenis van Hello Kitty prijkt. Het Zeeuwse Vlissingen had te kampen met een bijzondere inbreekster. Zij verklaarde te zijn gezonden door Onze Lieve Heer. Israëlische agenten hadden in augustus geen zware dobber aan het pakken van een winkeldief. De vrouw liep tegen de lamp toen ze de door haar gestolen Crocs-schoenen wilde ruilen. De zomer werd afgesloten met een naakte Amerikaan. Geheel ontkleed deed de man een radslag in een tankstation, en ging ervandoor met een sixpack bier.

September begon alweer fraai. Zo werden twee Luxemburgse toeristen opgepakt, omdat ze op een Zeeuwse akker enkele tassen met uien hadden gestolen. Een Zweedse moeder gaf haar kind het verkeerde voorbeeld. Om de treiteraars van haar zoontje een lesje te leren, toog ze gewapend met bijl en koevoet naar haar zoontjes school. Enkele Zuid-Afrikaanse heren gingen er als een haas met een gestolen auto vandoor. Toen ze echter met een lege tank waren gestrand, bleek het om een gevulde lijkwagen te gaan. Een Amerikaanse hamburgerbakker moest een nachtje in de cel overnachten. Niet dat de fastfoodmedewerker een grote schurk was, maar zij waagde het een politieagent een te zoute hamburger voor te schotelen. Een winkeldief was in Emmen ook niet al te goed bij zijn verstand. Het viel een passant nogal op dat de man het prijskaartje nog aan zijn jas had zitten, waarop de beste man de politie inschakelde. September werd feestelijk afgesloten door een gastvrije buurman. In zijn dronken toestand was de man het verkeerde huis binnengestapt, en opende hij gastvrij de deur voor de bewoner van het huis.

De hoge kopernood in de wereld drijft criminelen tot de gekste acties. In oktober raakte een dief zwaargewond, toen hij zichzelf elektrocuteerde toen hij koperkabel uit een transformatorhuisje wilde jatten. Een Britse dief nam wel iets heel speciaals mee als trofee. Uit een supermarkt nam de man een kartonnen nepagent mee. Een Brabantse drankrijder maakte het surveillerende agenten wel heel erg gemakkelijk. Bij een alcoholcontrole hoefde de man niet eens te blazen, want hij had het glas bier nog in zijn hand. Amsterdamse agenten hadden ook al zo'n makkie aan een drankrijder. De zatlap was namelijk ingedut bij een verkeerslicht. In Mexico gebruikte een horrorschrijver zichzelf als personage. Dankzij zijn boeken kwam de politie deze wrede kannibaal op het spoor. Een Amerikaanse inbreker bleek toch niet zo'n grote held te zijn als hij zelf dacht. Toen hij werd betrapt door de bewoner van het huis waar hij had ingebroken, dwong deze de inbreker de gemaakte rommel weer op te ruimen. Een Amerikaanse dievegge maakte de maand oktober vol. Zij moest voor de rechter komen omdat ze een papegaai had gestolen. Om niet te worden herkend, knipte ze een poot van het arme dier af.

In november had een Haagse autokraker bijzonder veel pech. Toen de man bij het jatten van een auto werd betrapt, stak de arme drommel zonder om te kijken de weg over. Helaas kwam hij een autobus op zijn pad tegen, die de autokraker ondersteboven reed. Ook onze zuiderburen hebben iets nieuws. Met het leegroven van complete maïsvelden, meenden zij een gat in de markt te hebben gevonden. Texaanse grenswachten troffen in november een vreemde snuiter aan die de Amerikaanse grens wilde oversteken. Verstopt in een koffer, hoopte de Mexicaan zo de Verenigde Staten binnen te komen. Ook de Italiaanse politie wisten niet waar ze kijken moesten, toen een 83-jarige man in zijn Porsche met een snelheid van 257 kilometer per uur voorbij kwam scheuren. Verder hanteerde een Amerikaanse overvaller bij gebrek aan een echt wapen, een nietmachine als wapen. In november moest de politie ook uitrukken voor een groepje jongeren. Tijdens een triootje maakte het drietal zoveel lawaai, dat de politie het sekspartijtje moest afblazen. Ook twee Oostenrijkse dieven moeten vreemd hebben opgekeken. Bij het openen van de door hun geroofde tas, bleek er geen geld in te zitten, maar slechts een dood konijn. De natte novembermaand werd afgesloten door een groepje Groningse boeren. Gezeten op een tractor, ramden zij enkele bankjes omver.

Een dag voor Sinterklaas, besloot een Turkse dief schoon schip te maken. Vijftien jaar na dato, bood de man zijn excuses aan voor alle gepleegde diefstallen. Een Duitse dief had een paar dagen later helemaal geen berouw. Gewapend met een bloempot, wist de man ervandoor te gaan met een heuse Porsche. Een Italiaanse arts werd deze feestmaand als een zware crimineel behandeld. Hij moet diep in de buidel tasten voor het roken van een sigaret op een plek waar dit niet is toegestaan. Een Zeeuw wilde in de feestmaand de warmte van de politiecel niet missen. Hij wilde zelfs zijn hond wurgen, om maar een plekje te bemachtigen op het politiebureau. Een week voor kerst besloot een Utrechtse agent eenmaal over zijn hart te strijken. Om huwelijksproblemen voor een hoerenloper met een kapotte koplamp te voorkomen, mocht de man de boete bij hoge uitzondering contant betalen. Een Chinees zonder rijbewijs werd aan de kant gezet, omdat hij zich toch achter het stuur van een auto bevond. Omdat de man geen trek had in een boete, vroeg hij de agent of hij belang had bij een stapeltje pornofilms. Een inbreker uit Linschoten mag het jaar 2007 afsluiten. Met de kerstdagen in zicht, besloot de man het pas gestolen geld op straat te strooien. Helaas mocht het niet baten; de man is gearresteerd.