Een kijkje achter de schermen bij forum.fok

Nickname: MUUS
Leeftijd: Ik ben na mijn 18e verjaardag gestopt met tellen..
Moderator van: The Truth is in Here...

Nickname: Lois
Leeftijd: 33 jaar
Moderator van: Ouder(s)

Hoe zijn jullie op het forum van FOK! terecht gekomen?
MUUS: Ik heb echt geen idee meer, weet je dat? Ergens staat me vaag iets bij van ergens een linkje aanklikken en op die manier bij het forum uitkomen, maar precies weet ik het echt niet meer. Volgens mij ben ik gewoon per stom toeval op het forum terecht ben gekomen.
Lois: Heeel lang geleden, op een geïmproviseerde FP stonden onthullende fragmenten van BB1. Sindsdien ben ik verslingerd....

Hoeveel uur per dag zijn jullie kwijt aan het onderhouden van jullie onderdeel?
MUUS: Pfoe, daar vraag je me wat. Nou ja, het varieert zo, eigenlijk kan ik daar weinig over zeggen. De ene keer is het heel rustig en ben ik zo klaar en de andere keer zijn er allerlei moeizame discussies onderling of in ons Feedback topic en dan ik weer een tijdje zoet met dingen uitleggen of de boel sussen.
Lois: Het verschilt van dag tot dag, het is ook net hoeveel tijd ik op een dag (meer avond) heb. Gemiddeld is het toch wel 2-4 uur per dag.

Hoe zien jullie dagen op FOK! eruit?
MUUS: Als ik het forum opkom heb ik een vast patroon. Eerst kijk ik heel globaal Truth door; zijn er topicreports of is er wat gaande in ons Feedback topic? Daarna kijk ik de crewfora door om te zien of daar nieuwe mededelingen of discussies zijn en als er iets is waar ik me mee kan/moet bemoeien, zal ik dat ook zeker niet laten. Als ik daar klaar mee ben, ga ik écht Truth in en nieuwe reacties lezen, reageren, vragen beantwoorden etc. Op het laatst ram ik op de AT-knop en ga ik eens kijken wie ik allemaal op het forum kan lastig vallen met mijn briljante bijdrages. Tussendoor hou ik uiteraard Truth in de gaten en lees ik elke nieuwe post die erbij komt.
Lois: Ik begin met het lezen van alle nieuwe posts die gedaan zijn tijdens mijn afwezigheid. Daarna werk ik zonodig de lijstjes bij (in ons forum zijn behoorlijk wat overzichten te vinden, namen en geboortedata, historie etc. etc) Dan probeer ik zoveel mogelijk te reageren, daar waar ik wil reageren. Daarnaast overleggen de drie mods van OUD veel, over nieuwe ideeën en over twijfelachtige situaties. Ik probeer nog zo goed mogelijk naast al die dingen het crewforum en de rest van FOK! in de gaten te houden, maar ik moet zeggen dat OUD zo'n beetje al mijn tijd opslokt.

Op welk onderdeel van FOK! zijn jullie naast het forum het meeste te vinden?
MUUS: Ik lees berichten op de FP en ik pak regelmatig een column mee. Daarnaast hobbel ik ook wel eens langs de weblog en gluur ik soms in een fotoboekje of twee.
Lois: De FP.

Wat is het leukste topic dat er ooit geplaatst is in jullie onderdeel?
MUUS: Moeilijke vraag! Ik kan niet één topic noemen, want ik vind zoveel onderwerpen leuk. De 'spooky' dingen vind ik erg leuk, maar ook de topics waarin users hun ervaringen vertellen over dingen die ze hebben meegemaakt. Heel gaaf vind ik dat, want ze durven toch zomaar even dat hele kwetsbare verhaal in 'mijn' forum neer te leggen.
Oh, en er was ooit een topic waardoor ik helemaal gefascineerd ben geworden door een bepaalde poltergeist in Schotland. Dat topic vrat ik op!
Onmiddellijk ben ik gaan zoeken op internet om vervolgens alles wat er over
te vinden was te gaan lezen en toen ik er achter kwam dat er ook een boek
over was geschreven, ben ik meteen naar de boekhandel gerend en heb ik het
boek besteld. Dankzij dat boek MOET ik nu écht een keer naar Edinburgh om die poltergeist eens van dichtbij te gaan meemaken.

Zo zie je maar weer wat een topic kan veroorzaken bij iemand.
Lois: Dat is bijna onmogelijk te beantwoorden. Er zijn zoveel leuke topics, er gebeuren zulke leuke dingen en mensen vertellen zulke leuke verhalen. Als ik één topic moet kiezen, en dat moet ik dus, dan noem ik: kinderpraatjes. Ontzettend leuk om al die wijsheden van die kleintjes te lezen.

Ik kan me voorstellen dat veel users moderator willen worden op het forum. Wat willen jullie tegen die users zeggen?
MUUS: Er gaat sowieso meer tijd in zitten dan de meeste users denken. Ook ben je als mod degene die alles moet oplossen en je kunt nooit zeggen dat je even geen zin hebt in een moeilijke discussie. Als user kun je wel gewoon weglopen als je geen zin meer hebt, maar als mod kun je dat gewoon niet maken. Je moet ook sterk in je schoenen staan, want als mod krijg je soms een behoorlijke lading shit over je heen. Sommige users zien de blauwe naam en beginnen dan al meteen met schoppen, geen idee wat dat is. Maar aan de andere kant is het wel heel erg leuk om een forum goed te zien lopen door jouw toedoen en is het leuk als users het naar hun zin hebben in 'jouw' hoekje van het forum. Contact met users, topics sturen, problemen oplossen, allemaal leuk.

Kort maar krachtig: Het is leuk, maar bezint eer ge begint!
Lois: Ehm...... mag ik daar wat langer over nadenken?