Een kijkje achter de schermen bij forum.fok

nickname: Lucille
leeftijd: 39


nickname: Cynix, met ®, dus Cynix ® (Mijn eerste username was Xinix, maar daar mislukte de registratie van, anders had ik nu nog zo geheten. Inmiddels doet die het weer trouwens, later als FA eens gefixed.
Daarna had ik dus Cynix, maar tijdens Big Brother vormde ik met een aantal andere users en crewleden een soort ploeg die de hele dag streamverslagen schreef en postte op FOK!. We noemden ons het ‘Streamteam®’ en vonden toen een ® ook wel gepast in de username. Quenda, ook die-hard bij “BB” en later “De Bus”, begon ermee, geloof ik. Waaróm ik eigenlijk Xinix of Cynix heb gekozen? Tsja, ik vond het wel een aardige hint naar zowel mijn soms ietwat cynische karakter als naar het feit dat ik parttime 4-oog ben.
leeftijd: 42 op dit moment. Al redelijk ‘op leeftijd’ in vergelijking met de gemiddelde FOK!ker, al meen ik dat de gemiddelde leeftijd volgens polletjes op de Frontpage al enige jaren iets naar boven opschuift, al komt dat misschien ook wel door die-hards die maar blijven hangen. Niettemin voel ik me eigenlijk best nog wel jong, ga via FOK! ook regelmatig om met jongere mensen en op het internet en het FOK!forum in het bijzonder maakt leeftijd ook niet zoveel uit volgens mij. Ik heb er zelf in ieder geval weinig last van.


Hoe zijn jullie forum admin op het forum van FOK! geworden?
Lucille: Ik werd, zoals alle FA’s, gevraagd. Je kunt namelijk niet solliciteren op de functie van Forum Admin. Overigens heb ik in eerste instantie nee gezegd tegen het aanbod, ik had het idee dat ik te veel als politieagent op het forum zou rondlopen en dat ik bovendien te weinig tijd zou hebben om er ook nog twee fora (Digital Corner en Travel) op na te houden als moderator. Pas na wat aandringen door yvonne en shmoopy heb ik uiteindelijk ja gezegd, vooral omdat ze mij er van overtuigd hebben dat ik meer te bieden heb dan alleen de controlerende functie die ik als hoofdtaak zag.
Cynix ®: Ik ben begonnen als fervent volger van “Real life soaps” op televisie, zoals natuurlijk vooral Big Brother 1, en later ook 2, 3 en 4. Op een bepaald moment zocht ik wat aanvullende informatie en kwam via een zoekopdracht bij FOK! terecht, toen bij uitstek dé BB-site, met onthullende nieuwtjes, een hechte, fanatieke schare BB-volgers en veel gedetailleerde informatie. De sfeer op het forum sprak me aan en ik ben er eigenlijk nooit meer weggegaan. Ná Big Brother en De Bus, een vergelijkbaar concept, uitgezonden door SBS6, bleef ik vooral hangen in de specifieke RLS-fora en kennelijk viel ik daar op als een trouwe en vaak ook wel redelijk serieuze poster. Toen de toenmalige moderator van één van die fora (Havoc) andere bezigheden c.q. interesses kreeg heeft hij me in goed overleg dan ook voorgedragen bij de Admins om zijn functie over te nemen. Men durfde het met me aan en niet lang daarna werd ik zelfs HGM, Hoofdgroepmoderator, een nieuwe functie waar ik me zelf voor beschikbaar stelde, en die beschouwd kan worden als voorloper van de huidige FA-functie. Niet vreemd dus dat ik dan ook FA werd enige tijd later. Een functie die me eigenlijk meteen goed lag en die ik nog steeds met veel plezier vervul.

Hoeveel uur per dag zijn jullie als forum admin kwijt aan FOK! per dag?
Lucille: Het is lastig om precies aan te geven hoeveel tijd ik nu als FA besteed aan FOK! aangezien ik tegelijkertijd ook moderator en user ben. Een deel van mijn werkzaamheden overlappen elkaar, dus ik kan alleen een schatting maken van het totale aantal uren wat ik in FOK! steek. Ik heb vorig jaar wel eens bekeken hoeveel tijd ik als moderator in FOK! steek en dat kwam uit op zo’n 1200 uur per jaar, ofwel 3 uur per dag. Nu is dit een beetje een flexibel getal, ik ga meestal een maand per jaar op vakantie, ik ben regelmatig tijdens de weekenden nauwelijks aanwezig, dus er zijn ook dagen bij dat ik wel 5 a 6 uur met FOK! bezig ben.
En sinds ik FA ben geworden is de tijd die ik aan FOK! besteed wat groter geworden, vooral omdat ik een aantal zaken zag die ik vrij snel wilde aanpakken. Ik ben bang dat ik er nu 2 uur meer per dag mee zoet ben, plus een groot deel van mijn afgelopen weekenden.
Cynix ®: Net zoals met vrijwel alles in het leven is de tijdsbesteding niet constant. Er zijn dagen bij waarop ik direct uit mijn werk het forum aanklik en mijn ‘ronde’ maak en allerlei andere bezigheden op en rond het forum doe tot soms ver na middernacht, maar er zijn natuurlijk ook dagen dat ik iets van een leven heb, en dus wat minder “FOK!”, al ben ik er vrijwel elke dag minimaal wel even een uurtje te vinden geweest. Overdag “FOK!” ik niet erg veel, meestal staat mijn werk dat ook niet echt toe, maar in het weekend begin ik, meestal met een volle pot koffie, wel weer met FOK!
Ik schat de tijdsduur die ik aan alles rond FOK! als site besteed toch wel op zo’n 30-40 uur per week, waarbij ik mijn uurtjes als ‘gewone’ user natuurlijk ook meetel, alleen al omdat de grens tussen posten als FA en posten als user soms lastig te trekken is. Maar nogmaals, er zijn dagen dat ik gemakkelijk 10 uur haal en dagen dat ik er maar 1 uurtje te vinden ben.

Leg eens uit hoe jullie FOK!dag er normaal uitziet.
Lucille: Als crewlid heb je met verschillende zaken te maken die soms voor een gebruiker niet altijd zichtbaar zijn. De meeste gebruikers zien moderators alleen maar wat slotjes zetten en topics verplaatsen of sluiten, want dat zijn ook de meest zichtbare taken die een moderator doet. Wat echter voor de meeste mensen veel minder zichtbaar is zijn de crewactiviteiten achter de schermen. Overleg plegen met je medemoderators over problemen die je signaleert in je forum, de mening vragen over hoe je bepaalde zaken moet aanpakken (we hebben in ons eentje ook niet altijd de waarheid in pacht), af en toe creatief nadenken over nieuwe gespreksonderwerpen, vooral als je ziet dat je forum wat boeiende onderwerpen mist. In de Digital Corner schrijven we soms ook FAQ’s over verschillende onderwerpen. Voor het Travel forum houden we ook nog lijstjes bij met handige links die users hebben gevonden over zaken die met reizen te maken hebben. En misschien wel de belangrijkste taak van een moderator die ik bijna zou vergeten is het leuk houden van je forum, zowel qua onderwerpen als qua sfeer. Want die zaken bepalen voor een groot deel het succes van een forum.
Bij het aanstellen van nieuwe moderators in mijn fora heb ik meestal een actieve rol bij de begeleiding, vooral in de eerste weken. Ik zeur ook regelmatig in crewfora dat dit niet of onvoldoende gebeurt en dat nieuwe moderators als gevolg daarvan soms ‘stuurloos’ over het forum heen gaan en de kans missen om iets op te steken van de ervaring van een moderator die al een tijd crewlid is en de klappen van de zweep kent. En dat is jammer, want je ziet hierdoor wel eens crewleden na een paar maanden vertrekken en er geen zin meer in hebben terwijl ik soms het gevoel heb dat er meer in had gezeten als ze wat beter op weg waren geholpen.
Mensen die mij enigszins kennen weten dat ik me in de crew overal mee bemoei en over (te) veel zaken een mening heb. Ik ben bang dat dit een trekje is wat sterk beïnvloed is door mijn werk. Ik registreer zaken in discussies en ik analyseer. En daarna geef ik mijn mening. Soms behoudend en soms vrij stug, ik probeer de hoofdzaken van de bijzaken te scheiden. En dat is iets wat ik nu als FA steeds vaker zal doen aangezien het nu mijn taak is om discussies over FOK! zaken in bepaalde banen te leiden of om beleid te maken over hoe zaken geregeld moeten worden. Een FA moet zichtbaar zijn, zowel voor forumcrew als voor users. Crew verwacht dat je als FA problemen aanpakt en dat knelpunten worden opgelost. Dat je duidelijkheid schept over onduidelijke situaties en dat je leiding geeft aan mensen zonder dat je vanuit een ivoren toren de touwtjes in handen houdt. Of ik zal bereiken wat ik wil bereiken als FA kan alleen de toekomst zeggen, ik doe in ieder geval mijn best om zaken die op dit moment aangepakt moeten worden naar behoren af te handelen. Ik denk dat ik me de komende tijd vooral daar op ga richten, zaken die gedeeltelijk zijn blijven liggen en knelpunten wegwerken, want daar zit denk ik mijn kracht. Ik richt me bijvoorbeeld iets minder op FA zaken als topics mergen, vragen beantwoorden via de mail, mensen bannen en unbannen, omdat ik denk dat mijn collega’s dat vaak stukken beter kunnen. Ik doe die dingen wel, maar persoonlijk vind ik dat een van de minder leuke kanten van het FA werk. Eigenlijk best grappig, dat ik bannen helemaal niet interessant vind, terwijl veel gebruikers dat nu juist het leukste lijken te vinden als ze een dagje FA mochten zijn.
Cynix ®: Ik heb min of meer een vaste volgorde die ik aanhoud zodra ik er even goed voor ga zitten; ik lees de verschillende crewfora door, sommige topics nauwgezet en sommige even scrollend, maar ik zorg wel dat ik min of meer op de hoogte blijf van de ontwikkelingen achter de schermen. Dit kan soms ook betekenen dat enige actie benodigd is, zoals het plaatsen van een ban, het aanpassen van modrechten, het bestuderen en beoordelen van binnengekomen ‘sollicitaties’ etc. Of gewoon mijn reactie geven in een al dan niet verhitte discussie.

Vervolgens kijk ik meestal in het Feedback forum of er nog ergens zaken lopen die enige input van een FA behoeven, of ik lees even bij wat er zoal gebeurd is die dag. Hierna, en daarna ook nog regelmatig even tussendoor, check ik de binnengekomen mailtjes en probeer er soms alvast een paar te beantwoorden. In het geval collega’s dat reeds gedaan hebben, lees ik even snel hun reacties door. Uiteraard klik ik regelmatig even op ‘My active Topics’ om ook daar weer even te lurken en post soms ook nog wat hier en daar. Dit cirkeltje herhaalt zich dan vervolgens de rest van de avond of nacht min of meer.

Natuurlijk post ik ook als user hier en daar als ik wat te melden heb of een grappig of anderszins interessant topic tegenkom. Of ik open zelf iets als ik wat te melden of te vragen heb. Daar ik vrijwel continu allerlei communicatiemiddelen gebruik, zoals MSN, Outlook, ICQ en vooral mIRC, laat het zich raden dat ik daar ook menig uurtje aan besteed, soms privé, maar ook vaak in de rol van FA, waarbij ik vragen van users probeer te beantwoorden of op verzoek van moderators meekijk in een topic en mijn mening over een al dan niet te nemen modactie geef. Met mijn mede-FA’s en Admins vindt ten slotte ook nog regelmatig overleg plaats, soms in een van de crewfora, maar vaak ook via mIRC. Al met al een afwisselende tijdsbesteding, en tevens natuurlijk vooral een leuke hobby die zelden verveelt.

Wat is de meest gestelde vraag die jullie te horen krijgt als forum admin?
Lucille: De meest gestelde vraag is denk is wel “kan deze persoon aangepakt worden, want hij blijft vervelend doen”. Die vraag staat dan in een speciaal topic in het forum crew gedeelte van FOK!, waar de moderators de aandacht vragen van de FA’s om zaken aan te kaarten die moderators zelf niet kunnen oplossen. En meestal betreft het dan een probleemgebruiker die blijft doorgaan met rare of ongewenste posts of mensen die blijkbaar even de weg kwijt zijn en weer op het juiste pad gezet moeten worden.
Cynix ®: De meest gestelde vragen gaan ongetwijfeld over bans en problemen met inloggen. Vooral rond bans, die in de ogen van de betreffende users natuurlijk altijd onterecht of te lang zijn, ontstaan soms lange mailwisselingen. Al moet ik zeggen dat het ook een beetje een spel is, wat verreweg de meesten sportief meespelen. Wie echt fout zit, accepteert vrijwel altijd zonder gezeur de consequenties. En van onze kant zijn we ook zelden te beroerd om goeie argumenten mee te nemen in de beoordeling en de banduur nog eens te heroverwegen. Vragen rond inlogperikelen zijn vaak wat zakelijker, men is zijn of haar wachtwoord vergeten, weet de username even niet meer of vraagt waarom een bepaald domein niet is toegestaan etc. Natuurlijk proberen we iedereen te helpen en de bedankjes na een succesvolle hulppoging worden dankbaar in ontvangst genomen door ons.

Wat is het meest leuke wat jullie is overkomen als forum admin?
Lucille: Het meest leuke tot nu toe vond ik eigenlijk de opmerking van mijn collega’s dat ze mij overijverig vonden. Ik beschouw dat eigenlijk wel als een compliment. Eerlijkheidshalve moet ik wel reëel blijven, er zijn ook zaken die ik de afgelopen weken een beetje heb laten versloffen en dan denk ik vooral aan het modereren van Travel en de Digital Corner. Ik heb daar gewoon minder tijd aan besteed en dus meer werk bij hen laten liggen. Ik hoop niet dat ze het heel erg vinden.
Cynix ®: Dat zijn toch wel de vriendschappen die ik gesloten heb en de mensen die ik soms goed, soms natuurlijk ook als vage kennissen heb leren kennen in mijn jaren als user, moderator en FA. Ik heb er zelfs hier en daar een ‘relatie’ uit weten te peuren, dus FOK! is niet alleen maar oppervlakkige tijdvulling geweest.
Natuurlijk verder ook heel veel andere leuke dingen meegemaakt, dolkomische topics in de crewfora, mooie discussies met users, soms behoorlijk hard tegen hard, maar vaak wel met respect over en weer en ik kan nog steeds met vrijwel iedereen prima door de deur.

De humor de soms letterlijk op straat ligt in allerlei topics, ook en vooral soms júist buiten het Onzinforum, heeft ook menigmaal een glim- of zelfs schaterlach teweeg gebracht. Ik hou vooral van ‘droge’ humor, kwinkslagen of creatieve vondsten op momenten dat je het niet verwacht. Verder ben ik soms ook best enigszins cynisch en gelukkig zit je ook dan goed bij FOK!, want voor een goeie verstaander is er echt best veel te lachen op het forum.

Ik kan me voorstellen dat veel users mee willen werken op het forum. Willen jullie nog wat tegen die users zeggen?
Lucille: Meewerken aan FOK! is heel leuk. Maar de meeste gebruikers hebben een verkeerd beeld van de werkzaamheden die je als crewlid doet. Gewoon omdat er op veel zaken achter de schermen nauwelijks zicht is. Wat een hoop mensen ook vergeten dat is dat een crewlid ook nog steeds gewoon user is. Of in ieder geval kan zijn, want sommige crewleden zijn bijna alleen nog maar bezig met crewzaken en hebben verliezen soms op die manier de lol die ze hadden op FOK! als user. Bedenk dus voordat je gaat solliciteren wat je nu precies wilt met je toekomstige crewtaak. Een hoop mensen willen alleen maar een tag of een kleurtje hebben, maar realiseren zich niet wat het werk daadwerkelijk is en solliciteren dus op elke crewplek die voorbij komt. En stappen dan na verloop van tijd op met een teleurgesteld resultaat. Maar mijn verhaal moet je er niet van weerhouden om toch een mailtje te sturen als we weer een moderator zoeken, de enige manier om er achter te komen of het wat voor je is, is gewoon het werk doen en kijken of het bevalt. En zelfs als het niet bevalt is het meestal toch leerzaam geweest om eens te zien hoe FOK! achter de schermen draaiende gehouden wordt. Ook al gaat dat soms gepaard met de nodige schermutselingen en onderlinge woordenwisselingen. Want ook dat is FOK!, een plek waar mensen zowel voor als achter de schermen een mening hebben die ze graag met anderen willen delen.
Cynix ®: Nou, wie zich echt geschikt vindt, moet vooral gerust een balletje opgooien. Bij voorkeur wel als er ook daadwerkelijk een ‘vacature’ is, want we hebben het ten eerste vaak best druk en ten tweede kunnen we toch weinig toezeggen als er eigenlijk niemand nodig is, omdat we meestal al prima moderators hebben. Overigens benaderen we ook regelmatig zelf in onze ogen mogelijk geschikte kandidaten, als er ergens een plaatsje vrijkomt, dus kijk niet gek op als we je eens vrijblijvend aanschieten om je interesse te peilen.

Zoals iedereen vermoedelijk wel weet is het puur vrijwilligerswerk en daarbij krijg je ook vaak nog eens redelijk kritische users (en mede-crew!) tegenover je, je moet je dus wel realiseren dat je er echt zin in en tijd voor moet hebben en ook de bereidheid je taken enigszins serieus uit te voeren. Natuurlijk is en blijft meewerken aan één van de grootste communities in de wereld vooral een hobby waaraan je veel lol kunt beleven, maar vrijwillig is bij ons niet vrijblijvend. Je moet wel gewoon lekker meedraaien en soms ook even doorbijten en flink aanpakken. Toch heb ik ooit zelf die keuze gemaakt en er tot nu toe zelden tot nooit spijt van gehad. Het is en blijft een leuk tijdverdrijf, de ene keer een soort virtueel praatcafé, de andere keer en nuttige vraagbaak en soms ook gewoon een mooie afleiding voor het harde leven ‘buiten’. Ik kan nog steeds amper 1 dag zonder FOK! Erg he?