Dossier: De historie van Apple Computer

Het logo van AppleBegin 1997 werd Gil Amelio aan de kant gezet, mede omdat begin 1997 wederom een miljoenenverlies opleverde. De directie meldde dat Amelio zijn uiterste best had gedaan en voor vele verbeteringen had gezorgd. Amelio kon verder niets meer voor Apple betekenen. Als interim directeur werd Fred Anderson aangesteld, Steve Jobs kreeg een wat meer uitgebreide rol in de interim periode.

Fred Anderson
Fred Anderson

Die 'wat meer uitgebreide rol' van Jobs werd al snel duidelijk. Doordat de aandelen van Apple beroerd laag stonden en omdat er geen directeur was moesten er snel en veel beslissingen worden genomen. Jobs pakte deze gelegenheid met beide handen aan om ingrijpende veranderingen in de structuur van de Apple-organisatie te maken. Onder andere draaide Jobs de nek van Newton (Apple's PDA) om. Zijn grootste wapenfeiten werden in augustus 1997 op de MacWorld Boston bekend gemaakt.

Jobs, die inmiddels weer als de man met de touwtjes in handen werd gezien, hield daar een toespraak. Hij meldde daar dat Apple met een agressieve reclamecampagne, een aantal nieuwe Macs, Rhapsody en een compleet nieuwe directie kwam. Het meest opmerkelijke was wel de deal die Jobs sloot met Microsoft. In ruil voor 150 miljoen dollar aan Apple aandelen zouden de twee bedrijven een vijfjarig cross-platform licentie hebben. Dat hield in dat beide partijen software konden bouwen voor beide besturingssystemen, zo werd Microsoft Office 98 eind 1997 beschikbaar voor de Mac. Tevens werd de ruzie tussen Microsoft en Apple over hun GUI beslecht. Microsoft betaalde een onbekend bedrag om Apple te laten stoppen met de aantijgingen dat Microsoft zijn GUI had gebaseerd op de Mac GUI.

Steve Jobs en Bill Gates
Steve Jobs en Bill Gates sluiten een opmerkelijke overeenkomst

De onthullingen van Jobs bliezen Apple nieuw leven in, maar Jobs was nog niet klaar. Jobs vond de Apple-klonen een doorn in het oog. Bedrijven als Power Computing vormden volgens Jobs een bedreiging voor de high-end markt van Apple, waar traditioneel de meeste winst werd behaald. De klonen hadden niet voor de beoogde winst in de MacOS markt gezorgd, in plaats daarvan pikten ze klanten weg van Apple. Jobs stopte de licenties voor het maken van Apple-klonen direct. In de herfst van 1997 kondigde Apple aan dat het van plan was om de licentie van Power Computing uit te kopen. Power Computing hield een aantal maanden later op te bestaan. Apple had tezamen met het uitkopen van de licentie ook een groot aantal technici van Power Computing overgenomen. Naast de licentie van Power Computing werden ook de licenties van IBM en Motorola uitgekocht. Alleen Umax mocht zijn licentie houden, op voorwaarde dat ze alleen de lagere segmenten van de markt zouden bedienen. Umax heeft echter eieren voor zijn geld gekozen en is 'wintel' machines gaan verkopen.

Op 10 november 1997 hield Apple een persconferentie waarin Jobs nog meer wijzigingen aankondigde. Apple ging direct computers aan klanten verkopen, via het internet en de telefoon. Iets waar Power Computing in het verleden groot mee was geworden. Jobs kondigde tussen neus en lippen door ook nog twee nieuwe Macs aan: de PowerMac G3 en de PowerBook G3.

De Apple PowerMac G3
De Apple PowerMac G3

De AppleStore, zoals de internetwinkel van Apple heet, was van meet af aan een doorslaand succes. Binnen een week was de webwinkel de op drie na grootste van het hele internet. In januari 1998 meldde Jobs dat Apple voor het eerst sinds tijden niet meer in de rode cijfers zat. De stijgende lijn zette zich in de daarop volgende maanden voort in zowel de aandelen als in de winst.

In mei 1998 kondigde Apple de iMac aan, met een compleet nieuw en, volgens velen, verfrissend nieuw design. De iMac was het antwoord van Apple op de vraag van de gebruikers voor een betaalbare krachtige computer voor het lagere segment.

Apple IMac
Het vernieuwende ontwerp van de IMac sloeg in als een bom

Later die maand werd ook duidelijk waar de aankoop van NeXT in 1996 goed voor was geweest: MacOS X werd aangekondigd. MacOS X voegde MacOS 8 en Rhapsody, Apple's versie van NeXTStep, samen tot één robuust besturingssysteem. OS X had de features van een modern besturingssysteem en kon de meeste OS 8 applicaties blijven draaien.