[Special] 65 jaar na D-DAY, Neptanks en divisies

6 juni a.s. is het 65 jaar geleden dat de geallieerde troepen op Normandië landden om West-Europa te bevrijden van de nazibezetting. Deze dag staat in de geschiedenisboeken bekend als D-Day.

Van 1 juni t/m 6 juni verzorgt het team van www.go2war2.nl, speciaal voor FOK!, een dagelijkse column over verschillende aspecten rondom deze historische dag. Vandaag besteden we aandacht aan de geallieerde pogingen om de Duitsers te misleiden aangaande de plaats, het tijdstip en de uitvoering van de geplande geallieerde landing in Europa.

Een vijand op het verkeerde been zetten is altijd een vast onderdeel van een militaire operatie, maar nog nooit is dit zo massaal en met zo veel succes uitgevoerd als voorafgaand aan de landing in Normandië. De naam van deze groots opgezette misleidingsoperatie was Bodyguard. Het hoofddoel was om Duitse troepen vast te houden op plaatsen ver van de werkelijke invasieplek en hen te doen denken dat de landing in Normandië een afleiding was voor de werkelijke invasie die enkele weken later zou komen.