Animal Crossing: New Leaf

Animal Crossing: New Leaf is alweer het vierde deel in de Animal Crossing-serie. Door de jaren heen heeft Nintendo zo nu en dan al eens wat nieuws toegevoegd aan de serie. Voor New Leaf beloofde het bedrijf meer vernieuwingen dan ooit tevoren. We zijn benieuwd...

In Animal Crossing: New Leaf is de basis gelukkig nog steeds hetzelfde als in voorgaande delen. Je verhuist naar een dorpje dat reeds bewoond wordt door wat dieren. Om de een of andere reden leek het je een goed idee om te verhuizen zonder van tevoren huisvesting te regelen. Maar gelukkig is daar in Animal Crossing-games altijd een oplossing voor: Tom Nook. De wasbeer heeft zich in dit deel geheel op het vastgoed gestort. De winkel die hij in vorige delen runde, heeft hij overgelaten aan zijn neefjes Timmy en Tommy. Een woning vinden is echter niet het eerste 'probleem' waar je tegenaan loopt. Zodra je uit de trein stapt, staan er namelijk een aantal dieren op je te wachten. Ze verwachten je blijkbaar al, en denken dat jij de nieuwe burgemeester bent! Het heeft geen zin om de dieren duidelijk proberen te maken dat er sprake moet zijn van een misverstand, en voor je het weet sta je in het gemeentehuis met Isabelle, je assistente, om je inschrijving te regelen.

Geld lenen kost geld, maar niet bij Tom Nook
Om je in te kunnen schrijven als bewoner van je nieuwe dorpje, heb je een huis nodig. Anders dan voorheen, zijn er geen leegstaande huizen die je kunt betrekken. Je huis moet nog gebouwd worden en je mag helemaal zelf aanwijzen waar je het wilt hebben. Tom Nook vraagt je een aanbetaling te doen voor je huis, te betalen in Bells, de lokale munteenheid in Animal Crossing. Zodra je deze voldaan hebt, zal je huis gebouwd worden. Nadat je de aanbetaling hebt gedaan gaat het echter nog wel een nachtje duren voor je huis klaar is, maar gelukkig mag je zolang een tent lenen van Tom Nook. Als je huis klaar is krijg je het resterende bedrag te horen.

Omdat Nook de beroerdste niet is, mag jij zelf weten in wanneer jij het resterende bedrag betaalt. Er zit natuurlijk wel een addertje onder het gras. Je huisje is namelijk heel erg klein. Nook wil het graag voor je verbouwen, alleen zit er wel een prijskaartje aan die verbouwing. En ook na de eerste verbouwing is je huisje nog behoorlijk klein. Een extra bovenverdieping, extra kamers op de begane grond en een kelder; het kan allemaal. Steeds weer is de wasbeer bereid je het benodigde bedrag te lenen en omdat je natuurlijk het liefst zo snel mogelijk een groot huis wilt hebben betaal je steeds weer braaf je lening af om vervolgens meteen een nieuwe af te sluiten voor een volgende verbouwing. Het is maar goed dat Tom Nook blijkbaar nog nooit van het begrip rente gehoord heeft!

Een eigen huis, een plek onder de zon Kijken kijken niet kopen!

Nieuw in New Leaf is de mogelijkheid om ook de buitenkant van je huis aan te laten passen. Eindelijk! Van de buitenmuur tot het dak, het hekje om je huis tot de brievenbus, er is van alles mogelijk. Ook hiervoor kun je bij Nook's Homes terecht. Het aanbod wisselt dagelijks, en er zijn allerlei toffe thema's te ontdekken. Voor interieuradvies kun je bij Lyle terecht. Hij vertegenwoordigt de Happy Home Academy en je kunt bij hem terecht met vragen over de evaluatie van je huis. Hij geeft ook gratis advies over hoe je jouw huis het beste kunt inrichten. Want ook in New Leaf kun je jouw eigen huisje weer naar eigen smaak inrichten met van alles en nog wat. Er zijn veel nieuwe items toegevoegd en je kunt bepaalde items nu ook van een ander kleurtje of motiefje laten voorzien.

Een leuk extraatje voor Nintendo-fans: bij de broertjes Nook kun je dagelijks een gelukskoekje kopen. Het papiertje dat in zo'n koekje zit kun je inwisselen en als je geluk hebt krijg je hier een cool Nintendo-item voor terug. Het Mastersword van Link bijvoorbeeld of een kart uit Mario Kart. Ook wat kleding betreft is er veel nieuws te vinden. Er zijn toffe sets te verzamelen, zoals de complete outfits van Link en Samus. Waar je eerst alleen je shirt/jurk, accessoire (bijvoorbeeld een zonnebril of ooglapje) en hoofddeksel aan kon passen, kun je nu ook je broek of rok, sokken en schoenen zelf uitkiezen.   

Gierige buren
Als burgemeester kun je meer dan alleen je eigen huis en uiterlijk aanpassen; je kunt ook het dorp grotendeels naar eigen smaak inrichten en dat is echt heel erg leuk om te doen! Net als in eerdere delen kun je natuurlijk bomen planten of omhakken, bloemen planten en paden aanleggen. Maar in New Leaf kun je het dorpje ook opleuken met bijvoorbeeld een fontein, een vuurtoren of een mooie bloemenboog. Dit doe je door een Public Works Project te starten. Er zijn ook grotere projecten die niet alleen een decoratief doel hebben. Zo kun je een café laten bouwen of het museum voorzien van een tweede verdieping, inclusief winkeltje. Ook kun je het gemeentehuis en het station een make-over in een bepaalde stijl geven.

Niet alle projecten zijn direct beschikbaar. Sommige projecten komen beschikbaar nadat je bepaalde doelen in het spel hebt behaald, en voor de rest zul je veel met de bewoners van je dorpje moeten praten. Zij hebben namelijk ook zo hun eigen ideeën wat de inrichting van het dorp betreft en zullen je dit soms laten weten. Zo'n project kost natuurlijk nogal wat, en kan alleen door middel van donaties bekostigd worden. Helaas doneren de bewoners van je dorpje niet erg veel, dus zul je de benodigde Bells grotendeels zelf bij elkaar moeten sprokkelen.

Burgemeester Ain't no party like an alcoholic party!

En daarmee komen we ook op de vraag: hoe kom ik aan genoeg geld om alles (hypotheek, alle leuke items die te koop zijn, Public Works Projects) te betalen? Er zijn gelukkig veel manieren om Bells te verdienen. Zo kun je met de vissen en insecten die je vangt niet alleen de collectie van het museum uitbreiden, je kunt ze ook verkopen. Ook de fossielen die je opgraaft, gekregen of gevonden items die je niet leuk vindt, het fruit dat aan de bomen groeit en de schelpen die je op het strand kunt vinden kun je verkopen. Er is nu zelfs een speciale winkel om alle items die je kwijt wilt naartoe te brengen: Re-Tail. Je kunt je items hier gewoon verkopen, er is iedere dag zelfs een specifiek item waar je extra voor betaald krijgt, maar je kunt je items ook op de vlooienmarkt zetten. De bewoners en bezoekers van jouw dorpje kunnen jouw item dan kopen, en het geld wordt op je rekening gestort. Een leuke toevoeging! 

Jij bent de baas
Re-Tail is niet de enige nieuwkomer die in Animal Crossing: New Leaf te vinden is. Benodigdheden om te tuinieren koop je niet langer bij de gebroeders Nook, maar bij de gespecialiseerde Gardening Store en nieuwe schoenen koop je bij Kicks. Er is zelfs een heuse nachtclub, Club LOL, waar DJ K.K. tot in de vroege uurtjes een feestje bouwt. Erg leuk allemaal, vooral Club LOL! De meeste winkels en gebouwen vind je op Main Street, de winkelstraat die net boven je dorpje ligt. Niet alle winkels en gebouwen zijn aan het begin van het spel beschikbaar. Je zult deze moeten vrijspelen door bepaalde doelen te behalen of door een Public Works Project te starten. 

Als burgemeester kun je de openingstijden van winkels aanpassen door een verordening in te stellen. Wil je dat je winkels 's morgens al vroeg opengaan of heb je liever dat ze juist langer open blijven? Erg handig voor mensen die overdag geen tijd hebben om te spelen en liever later op de avond spelen. Overigens is het wel jammer dat je de tijden niet zelf in kunt stellen. Als je tevreden bent met de openingstijden kun je ook kiezen voor de verordening die ervoor zorgt dat je dorpje extra mooi blijft, waardoor er nooit onkruid zal groeien en je geen afval op zult vissen. Of je kiest ervoor om meer geld te kunnen verdienen, door de verkoopprijzen te laten stijgen. Heel handig wanneer je nog volop bezig bent met het afbetalen van je huis!

Koud? Niet met een konijnenmuts! Slug, niet slut.

In Animal Crossing: New Leaf heb je de mogelijkheid om online met anderen samen te spelen. Net als in eerdere delen, kun je ook dit keer weer bij vrienden op bezoek gaan en kun jij op jouw beurt vrienden ontvangen in je dorpje. Zoals we gewend zijn van Nintendo kan dit pas nadat je elkaars friendcode hebt toegevoegd. Vervolgens moet de ontvangende partij een toegangspoort openzetten. Er kunnen maximaal drie spelers tegelijk op bezoek zijn in een dorp. In het spel zelf kun je bezoekers van je dorp, of personen in het dorpje waar jij op bezoek bent, markeren als best friend waardoor je ook wanneer je niet bij elkaar op bezoek bent met elkaar kunt chatten.

Deze chatfunctie is op zich best handig, het is alleen jammer dat het aantal tekens per bericht zo beperkt is. Gelukkig kun je berichten die je ontvangt van een best friend wel teruglezen (al worden enkel berichten van de huidige speelsessie bewaard, wanneer je de game afsluit verdwijnen de berichten), en dat mis ik bij de dorps-chatfunctie. Wanneer je met anderen samen in een dorpje speelt, kun je namelijk ook met elkaar chatten. Alle aanwezigen in het dorp kunnen de berichtjes lezen. Deze blijven echter maar heel even in beeld, waardoor je al snel iets mist. Jammer!

Ik ga op vakantie en ik neem mee...
De leukste nieuwe feature van Animal Crossing: New Leaf is misschien wel het eiland. Op dit eiland (dat overigens niet helemaal nieuw is maar eerder al verscheen in het originele Animal Crossing voor Nintendo GameCube, al is het nu wel compleet veranderd) geniet Tortimer, de oude burgemeester van je dorpje, van zijn pensioen. Hij nodigt jou uit om zo nu en dan ook eens naar het eiland te komen om wat rust te nemen. Je kunt er komen met een boot, die wordt bestuurd door Kapp'n. Erg leuk zijn de liedjes die hij onderweg zingt, je kunt lekker meezingen want de tekst verschijnt onderaan in beeld. Rust vind je echter niet echt op het eiland, er is namelijk meer dan genoeg te doen. Je kunt er (natuurlijk) vissen en insecten vangen.

Voor het eerst in een Animal Crossing-game kun je ook zwemmen en duiken en dit is echt heel leuk om te doen. Onder water is ook genoeg te vinden voor in je museum of om te verkopen. Je hebt wel een speciaal duikpak nodig. Gelukkig kun je dit lenen zolang je op het eiland bent. Wil je thuis ook duiken, dan kun je een duikpak kopen in de winkel op het eiland. Betalen doe je hier echter niet met Bells, maar met speciale medailles. Deze medailles kun je verdienen door Island Tours te doen: minigames waarin je bijvoorbeeld zoveel mogelijk vlinders moet vangen of alle verstopte dieren moet zien te vinden binnen de tijd. Hoe beter je presteert, hoe meer medailles je krijgt. De minigames zijn erg leuk en verslavend. Je kunt ze in je eentje doen, maar veel leuker is het om ze samen met vrienden te doen. Je kunt bezoekers van jouw dorpje namelijk meenemen naar het eiland, gezellig!

Dromenland

Heb je geen vrienden om samen mee naar het eiland te gaan? Niet getreurd. Je kunt op het eiland lid worden van Club Tortimer. De volgende keer dat je (zonder bezoek, wanneer je bezoek hebt is het namelijk niet mogelijk om als lid van Club Tortimer naar het eiland te gaan) naar het eiland vertrekt, vraagt Kapp'n aan je of je alleen of online wilt spelen. Kies je ervoor om online te spelen, dan kun je samen met andere spelers van over de hele wereld op het eiland vertoeven. 

Een andere leuke online functie is de Dream Suite. Hier kun je een dutje doen. Terwijl je slaapt, kun je in je dromen bij anderen op bezoek. Je hoeft hiervoor geen vrienden te zijn met de persoon bij wie je op bezoek gaat. Je kunt het spel een dorp voor je uit laten zoeken, zelf zoeken op naam of land, of de Dream Code van een specifiek dorpje invoeren. Het is erg leuk om in andere dorpjes rond te kijken en zo inspiratie op te doen voor jouw eigen dorpje. Je kunt ook een droomversie van jouw eigen dorpje uploaden zodat andere spelers ook van jouw dorp kunnen dromen. Winkels en gebouwen als het gemeentehuis en het café zijn gesloten en je kunt gerust alle bomen omhakken of bloemenperkjes vernielen; de eigenaar van het dorpje zal hier niets van merken. Het is tenslotte maar een droom. Helaas betekent dit ook dat je geen items mee terug kunt nemen, met uitzondering van patronen.

QR-kunst
Met patronen kun je van alles doen. Je kunt ze dragen als kleding of als paraplu, er de town flag mee opleuken en je kunt ze ook op de grond plakken om er zo bijvoorbeeld wandelpaden mee te creëren. Je kunt zo'n patroon zelf ontwerpen of wanneer je in iemands Dream Town bent een patroon dat door de eigenaar van het dorpje gemaakt is meenemen. Of je kunt een QR-code scannen met de camera van je Nintendo 3DS. Er staan ontzettend veel QR-codes op internet: van outfits waarmee je eruitziet als je favoriete anime-character tot complete sets om je dorp mee te versieren met daarin de meest bijzondere wandelpaden, vijvers, een zandbak en zelfs trappetjes. Je kunt het zo gek niet bedenken of iemand heeft het gemaakt en het is erg leuk om het allemaal te bekijken, of je het nu gaat gebruiken of niet.

Naast de camerafunctie van Nintendo 3DS wordt ook de Streetpass-functie van het apparaat gebruikt. Wanneer je iemand tegenkomt die Streetpass voor Animal Crossing: New Leaf heeft ingeschakeld, kun je later het huis van die persoon bekijken in de Happy Home Showcase in je eigen dorp. Je kunt items die je in dat huis ziet bestellen, met uitzondering van speciale items. Helaas zijn Streetpass-encounters in Nederland over het algemeen nogal zeldzaam. 

Conclusie
Ik kan nog wel even doorgaan met vertellen over alles wat er in Animal Crossing: New Leaf te doen is, want veel te doen is er zeker! Alles wat we in eerdere delen uit de serie al konden doen is nog steeds erg leuk om te doen en alle nieuwe features voegen enorm veel toe aan het spel. Je huisje inrichten, je dorpje mooi maken, van alles en nog wat verzamelen; het blijft leuk om te doen. En ook met het online-gedeelte zit het helemaal goed: samen met andere spelers Island Tours doen, een droomdorpje bezoeken om inspiratie op te doen of bij vrienden op bezoek gaan om hun winkels leeg te kopen of om samen te gaan feesten in Club LOL. Ik denk niet dat ik jullie hoef te vertellen dat ik in het echte leven bijna nergens meer aan toe kom sinds ik met Animal Crossing: New Leaf begonnen ben... 

Pluspunten Minpunten Cijfer
+ Veel toffe vernieuwingen  - Chatfunctie werkt niet heel fijn  9
+ Er is zoveel te doen - Er is zoveel te doen
+ Hoard all the things! - Ik kom nog steeds ruimte tekort voor all the things 

Exclusief voor Nintendo 3DS.

Zie hier de FOK!games beoordelingsrichtlijnen.