CD: VA - Thunderdome I

In 1992 vond de eerste editie van Thunderdome plaats. In Thialf te Heerenveen gingen 7000 bezoekers uit hun dak op de keiharde hardcorebeats. In 1993 werd het eerste deel van de gelijknamige compilatie op de markt gebracht. Na vele feesten en cd's vonden ID&T en Cloud 9 het na 17 jaar hoog tijd om het Thunderdome I in originele uitvoering opnieuw te releasen voor hen die het toen allemaal hebben moeten missen!

Lang geleden, toen de kratjes Heineken nog geel waren, splitste het genre wat toen nog gewoon house werd genoemd zich in twee varianten. Aan de ene kant het rustige mellow, aan de andere kant het keiharde geweld dat de naam hardcore kreeg. Steeds meer mensen scheerden hun hoofd kaal, liepen de hele dag rond in hun trainingspak en stonden ieder weekend in grote hallen te hakken. ID&T organiseerde een feest met als naam 'Thunderdome' en bij Arcade werd de gelijknamige cd-serie opgezet. Door ene Mental Theo, die in de jaren daarna zelf uit zou groeien tot een grote naam in de hardcorescene.

Sommige tracks van deze compilatie zouden uitgroeien tot klassiekers die in 21e eeuw nog steeds gedraaid worden. 'B.O.T.T.R.O.P.' van DJ Hooligan bijvoorbeeld, net als 'Terepia' van Ramirez. Ook 'The Blood Of An English Muffin' van English Muffin is een blijvertje. Ook staan er platen op die geproduceerd zijn door artiesten die vandaag de dag onder andere namen bekend zijn. Zo zijn Hard Attack en Bald Terror aliassen van ene Paul Elstak en is Asylum een pseudoniem van de man die later bekend zou zijn als Ruffneck. Wie er dan ook achter mag zitten, het eerste deel van Thunderdome is een bonte verzameling van geluiden uit de bekende drummachines en synthesizers.

Genoeg geschiedenis, weer terug naar 2010. Thunderdome bestaat nog steeds en is nog altijd een succesvol concept. De kale koppen en trainingspakken mogen dan niet meer zo aanwezig zijn in het hedendaagse straatbeeld en de kale hallen hebben plaats gemaakt voor ware spektakels, hardcore leeft nog steeds onder veel mensen. Daar is deze heruitgave een bewijs van. Wie dit schijfje in zijn kast wil hebben moet wel snel zijn, want er is een gelimiteerde oplage en voor je het weet moet je weer zeventien jaar wachten. Deze cd is een en al historie en onmisbaar in de verzameling van de echte hardcoreliefhebber!