Boek: Rachel Ward - D3ad L1n3

In D3ad L1n3 schrijft Rachel Ward over de 15-jarige Jem. Al zo lang Jem zich kan herinneren ziet ze cijfers, een soort code als ze iemand aankijkt. Pas op de dag dat haar moeder overlijdt weet ze wat de cijfers betekenen. Het is de datum dat mensen dood gaan. Na de dood van haar moeder komt Jem bij een pleeggezin, bij Karin. Jem spijbelt, heeft problemen op school en is eigenlijk het liefst alleen, dan hoeft ze de cijfers niet te zien. Daarom heeft ze ook geen vrienden, tot ze Spider tegen komt.

De London Eye
Ondanks dat Jem kan zien dat Spider nog maar een paar weken te leven heeft, worden ze vrienden en gaat ze met hem mee naar het grote reuzenrad, de London Eye, in Londen. Daar ziet ze tot haar schrik dat iedereen dezelfde datum heeft, de datum van vandaag! Jem en Spider rennen hard weg omdat Jem denkt dat er iets ergs gaat gebeuren. Vanaf een brug bekijken ze de London Eye totdat deze opeens ontploft. Jem moet Spider nu wel vertellen wat er met haar aan de hand is, ze vertelt hem alles: de cijfers, de dood van haar moeder en waarom ze weg moesten bij de London Eye, maar ze kan hem niet vertellen welke cijfers hij heeft.


Als ze thuis komen horen ze tot hun schrik dat ze gezocht worden door de politie in verband met een aanslag op de London Eye. Mensen hebben de twee vrienden weg zien rennen en al snel zijn ze de meest gezochte terroristen van Engeland. Door hun afkomst passen ze precies in het plaatje van twee criminele jongeren, afkomstig uit een slechte wijk in Londen, spijbelaars, en Spider is al bekend bij de politie. Samen slaan ze op de vlucht, dit maakt het allemaal niet makkelijker. Jem wil Spider graag redden, maar kan ze hem redden van zijn naderende dood?

Ondanks dat D3ad L1n3 een tienerboek is, leest het ook voor volwassenen zeker fijn weg. Het is spannend, hoewel het zogenaamde jongerentaaltje soms wat vervelend is. Dit komt namelijk erg overdreven over. Het boek is van begin tot eind spannend, Rachel Ward heeft het zo geschreven dat je mee gaat leven met de hoofdpersoon, zoals het hoort. Helaas is het soms wel erg ongeloofwaardig, je vraagt je af hoe twee kinderen weken lang uit handen van de politie weten te blijven. Door de manier van schrijven leef je erg mee met Jem. Het boek is volledig gemaakt vanuit het perspectief van het meisje. Resultaat is dat je als lezer niet meer weet dan Jem waardoor het van begin tot eind toch spannend blijft. Het is geen boek waar je even lekker voor gaat zitten, meer iets om een paar pagina's te lezen voor het slapengaan.

Rachel Ward is momenteel bezig met het vervolg op D3ad l1in3.


Uitgever: Lemniscaat ISBN: 978 90 4770 222 1 Pagina's: 285
Waardering: