GP2X hardware

Wanneer je de GP2X opstart zie je (na een introscherm met de firmware versie) op het heldere en scherpe LCD scherm, een mooi grafisch menu, met mogelijkheden voor Video, Game, Music, Photo, E-Book, Explorer, Utility en Setting. Bij iedere van deze menu-opties (Setting uitgezonderd) kom je terecht in een keuzelijst waarbij je het opslagmedium dat je wilt benaderen moet kiezen. Je hebt hierbij keuze uit een SD kaart, het interne geheugen (NAND memory) en eventuele externe storage (de GP2X is configureerbaar als USB-host). Nadat je de juiste geheugenplek hebt gekozen kom je in een mappenstructuur terecht waar je eenvoudig doorheen kunt stappen op zoek naar de juiste applicatie of naar het juiste bestand. Je opent de applicatie (bijvoorbeeld MAME) en daarbinnen is het net als op een PC zo dat iedere applicatie vrij is een eigen interface te gebruiken.

<\/center>

De besturing van de GP2X lijkt sterk op die van iedere moderne handheld of console controller. Links zit een analoge joystick (die bij hardhandig of verkeerd gebruik los kan schieten), rechts zitten vier knoppen (A, B, X en Y), bovenop zitten twee shoulder-buttons (L en R) en verder vinden we nog knopjes (+ en -) voor het volume (een schuifje was handiger geweest), een select knop en een start knop. Aan de bovenkant vinden we tevens twee speakers voor het stereogeluid.

Qua interface is er verder een aansluiting voor elektriciteit, een USB-poort (achter een rubber flapje), een slot voor een SD geheugenkaartje en een ingang voor een hoofdtelefoon. Tenslotte is er nog een brede aansluiting voor audio- en video-out en andere geavanceerdere toepassingen. Kabels om de handheld via deze aansluiting op je televisietoestel aan te sluiten zijn los verkrijgbaar, evenals de adapter om de handheld rechtstreeks aan te sluiten op het lichtnet.

<\/center>

Aan de achterkant van het apparaatje zit tenslotte nog een klepje waarachter twee penlite AA batterijen zitten. Het is aan te raden om onmiddellijk over te stappen op oplaadbare batterijen met flink wat vermogen, want de GP2X vreet stroom.

Specificaties

Chipset: MagicEyes MMSP2 MP2520F System-on-a-Chip
CPU: 200MHz ARM920T host, 200MHz ARM940T
NAND Flash ROM: 64 MB
RAM: SDRAM 64 MB
Operating systeem: Linux-based OS
Opslag: SD kaartje, maximaal 4 GB
Verbinding met PC: USB 2.0 High Speed
USB Host: USB 1.1
Scherm: 320×240 3,5 inch, 260.000 kleuren TFT LCD
TV output
Afmetingen 143 mm x 83 mm x 27 mm (exclusief joystick)
Gewicht: 161 gram (zonder batterijen)

Video

Video formaten: DivX 3/4/5, XviD (MPEG4)
Audio formaten: MP3 en Vorbis
Container bestanden: AVI en OGM
Maximum resolutie: 720x480 pixels
Captions: SMI, SRT

Audio

Audio Formaten: MP3, Ogg Vorbis
Frequency range: 20Hz - 20kHz
Power output: 100mA
Sample Resolution/Rate: 16bit/8-48 kHz, stereo