GP2X hardware

Zoals bekend reviewen we op FOK!games niets dat illegaal is en een emulator kan al snel op het randje van illegaal zitten. Let dus goed op wanneer je een GP2X gebruikt en lees goed wat de voorwaarden zijn van uitgevers van games met betrekking tot ROMs. De meeste uitgevers willen niet dat je een ROM gebruikt, zelfs niet wanneer je de legale versie van het spel in je bezit hebt. Informeer je dus goed alvorens een emulator te gebruiken. Helaas beperkt dit wel de testmogelijkheden een beetje voor deze review. Welke emulators beschikbaar zijn voor de GP2X is afhankelijk van de gebruikers. Nu het apparaatje al enige tijd op de markt is zijn er talloze emulatoren te vinden, voor allerlei oude en nieuwere consoles. Denk aan de gebruikelijke emulators als MAME, maar ook aan emulators van (in Europa) minder bekende consoles. Uiteraard zijn ook bekende emulators (als je het zo mag noemen) van SCUMM beschikbaar, zodat je oude LucasArts games kunt spelen.

Voor deze test hebben we diverse legale emulators en bijbehorende ROMs gespeeld en alles draaide - na enig gepruts - als een zonnetje. Na enig gepruts? Ja, je moet van puzzelen houden. De games die je op MAME aan de praat wilt krijgen (er zijn inderdaad legale gratis MAME ROMs verkrijgbaar) moet je eerst opnemen in een lijst via een speciaal tooltje. ROMs moeten in een speciale map staan, bestanden moeten een bepaalde extensie hebben, mappen moeten bepaalde namen hebben, en ga zo maar door. Iedere emulator heeft zijn eigen gebruiksaanwijzing en het is maar zelden dat iets zonder enige vorm van handmatige arbeid werkt.

Dit klinkt erger dan het is, want je slaat je wijzigingen op en als je dit allemaal een keer hebt gedaan is het spelen kinderlijk eenvoudig. Letterlijk kinderlijk eenvoudig, want een kind van vier kon in de GP2X menu-interface probleemloos de spelletjes tevoorschijn toveren en spelen, zodra ze er eenmaal op stonden. Een keertje voordoen was voldoende. Geef je een lege nieuwe GP2X echter aan je moeder, dan is de kans dat het haar lukt om een game erop te zetten redelijk te verwaarlozen (sorry voor deze generalisatie voor de technisch onderlegde moeders ).

Enige oefening is dus een eis. Ben je iemand die de doos van je nieuwe handheld open maakt en zonder de handleiding uit de verpakking te halen binnen 2 minuten aan het gamen moet zijn, dan is de GP2X voor jou volledig ongeschikt. Ben je echter iemand die het leuk vindt om te puzzelen, dan kan dit wel eens jouw ding zijn. Vergeet namelijk niet dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Ook het moeten mounten van een SD memory kaartje went heel snel, en is enkel een kwestie van even begrijpen. Begrijp je de GP2X na verloop van tijd helemaal, dan heb je wel een krachtige console in je bezit, die niet snel oud zal worden.


Als je goed zoekt op internet merk je dat alles mogelijk is<\/center>

Deze console is geschikt voor mensen met wat meer geduld en vooral ook voor mensen die meer willen dan enkel de vier spelletjes spelen die ze reeds in hun bezit hebben. Wanneer je op google GP2X intikt vind je miljoenen hits. Toch zijn er niet veel mensen die het apparaatje kennen. Hiervoor zijn veel redenen, maar misschien is de meest voor de hand liggende reden wel het gebruik.