Boek: Peter de Wit - Sigmund, relatietherapeut

Peter de Wit, geestelijk vader van Sigmund, is zijn hele leven al met allerlei facetten van strips en striptekenen bezig. Op zijn veertiende runde hij samen met een vriend het blad Striprofiel. Hierdoor ontmoette hij veel striptekenaars, wat als gevolg had dat hijzelf ook striptekenaar besloot te worden. Sigmund is zijn belangrijkste creatie, maar hij is ook verantwoordelijk voor S1ngle (o.a. AD) en Gilles de Geus (over de Tachtigjarige Oorlog) en andere striptitels. Van Sigmund, die sinds 1994 in de Volkskrant verschijnt, zijn inmiddels bijna twintig bundels gepubliceerd. Van de jaarlijkse 'Sessies' is inmiddels het vijftiende nummer in de winkels te vinden. Daarnaast komen er ook titels uit bij Rainbow Pocketboeken, waarvan deze uitgave, Sigmund - Relatietherapeut, er één is. Peter de Wit won in 1995 de VSB publieksprijs voor striptekenaars voor Sigmund - Eerste Sessie en in 1999 de Stripschapprijs voor zijn volledige oeuvre.

Sigmund is uiteraard vernoemd naar Sigmund Freud, de bekende psychiater en grondlegger van de psychoanalyse. De stripvariant van Sigmund is een kaal, klein, dik manneke met een ooglapje. Hij gaat niet bepaald zachtzinnig om met zijn clientèle. De korte strips in deze uitgave gaan over een dankbaar onderwerp in de therapiewereld: relaties. Sigmund heeft de grootste lol met de domme verwachtingen van de mannen en vrouwen die zijn kantoor binnenlopen. Met zijn cynische aanpak boort hij elke hoop op een goede relatie de grond in. Zijn eigen ervaringen met de vrouwen zijn ook vrij rampzalig. De terugkerende strip waarin Sigmund aan de bar gaat zitten en de vrouw op de barkruk naast hem te versieren, is erg vermakelijk. Zijn vreselijke grapjes, bedoeld om bijdehand over te komen, mislukken grandioos. Dat hij af en toe per ongeluk de spijker op zijn kop slaat in zijn sessies, verbaast zelfs hem.

Sigmund is altijd leuk, maar toch vind ik hem hier wat tam. Het had allemaal wel iets scherper gemogen. Maar omdat hij in zijn mislukte therapiesessies nog flink wat heerlijk harde waarheden vermeldt, krijgt hij drie sterren. Sigmunduitgaven, en zeker deze titel, zijn zeer geschikt als kleine cadeautjes voor allerlei gelegenheden.


Uitgever: Rainbow Pockets ISBN: 978 90 417 0684 3 Pagina's: 144
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!