FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 4 april 2008

Populariteit Verdonk schiet omhoog

De populariteit van oud-minister en oud-VVD-coryfee Rita Verdonk is sinds gisteravond flink toegenomen. Ruim twee op de tien Nederlanders (22 procent) hopen dat zij premier wordt. Daarmee komt zij op de tweede plaats, achter premier Jan Peter Balkenende.

Dat blijkt uit een opiniepeiling van TNS NIPO in opdracht van RTL Nieuws. Verdonk presenteerde gisteravond in Amsterdam haar nieuwe beweging Trots op Nederland (TON). Als er nu verkiezingen voor de Tweede Kamer zouden worden gehouden, zou de beweging van Verdonk 25 zetels halen, elf meer dan in januari.

Slechts weinigen verlangen naar een ministersploeg onder leiding van premier Geert Wilders. Hij krijgt slechts 2 procent van de ondervraagden achter zich. PvdA-leider Wouter Bos en SP-voorman Jan Marijnissen blijven met respectievelijk 18 en 19 procent weinig bij Verdonk achter.

CDA, PvdA en VVD verliezen zetels in vergelijking met januari. Het CDA gaat van 33 naar dertig zetels, de PvdA van 29 naar 23 en de VVD van 21 naar achttien. Wilders profiteert niet van het uitkomen van zijn anti-Koranfilm Fitna. Hij gaat van elf naar negen zetels.

Overigens kan het nog lang duren voor er een nieuwe Tweede Kamer wordt gekozen. Als Balkenende er voor het eerst in slaagt met zijn ministersploeg de gehele kabinetperiode uit te zitten, gaan de Nederlanders in het voorjaar van 2011 naar het stemlokaal.

Kahn uit kritiek op Klinsmann

Olivier Kahn heeft de relatie tussen hem en Jurgen Klinsmann nog maar eens op scherp gezet. De goalie van Bayern München was niet blij met de aanwezigheid van de toekomstige Bayern-coach bij het duel tussen Bayern en Getafe.

Kahn, die na dit seizoen stopt bij de ploeg uit München, heeft zich uitermate gestoord aan de aanwezigheid van de voormalig bondscoach van Duitsland. "Hij heeft hier nog helemaal niets te zoeken," zei Kahn. "Zoiets doe je niet. Het is gebrek aan stijl. Wij willen met Bayern de treble winnen. Een bezoekje van de nieuwe trainer bij een wedstrijd veroorzaakt dan alleen maar afleiding. Ik heb dergelijk gedrag van een nieuwe coach nog nooit eerder gezien.”

Kahn en Klinsmann staan er niet om bekend dat ze goede vrienden zijn. In de tijd dat Klinsmann bondscoach was verkoos hij Lehmann boven Kahn als eerste keeper van het Duitse nationale team.

Blessure Gomes valt inderdaad mee

Gomes zal niet lang aan de kant staan. PSV had al een vermoeden dat de blessure van de doelman niet ernstig was en dat is uit onderzoek ook gebleken. Er is geen schade geconstateerd.

Voor Gomes is het een opluchting. “Ik was heel erg bezorgd, omdat de pijn zo heftig was”, aldus Gomes. “Gelukkig is er niets kapot en kan ik mij gaan richten op het slot van de competitie en de UEFA Cup.”

Afgelopen donderdag, in het duel tegen Fiorentina, moest Gomes zich laten vervangen. Bij het uittrappen van een bal greep de doelman naar zijn kuit. Een krampreactie is de waarschijnlijke veroorzaker van de blessure. “Ik zal een aangepaste training volgen totdat ik volledig pijnvrij ben. We zullen elke dag bekijken hoe het zich ontwikkelt.”

Of Gomes komende zondag tegen Heracles al speelt is nog maar de vraag. Als Gomes afwezig is zal Bas Roorda zijn tweede wedstrijd in het tenue van PSV spelen. Hij viel afgelopen donderdag ook al in voor Gomes.

Uitslag Roda JC - NEC Nijmegen

Vanavond stond in de Eredivisie het duel tussen Roda JC en NEC Nijmegen op het programma. Hier vind je de uitslag en karakteristieken. De winst van NEC betekent een clubrecord van vijf uitduels op rij gewonnen.


Roda JC - NEC Nijmegen 0-2
32' Van Beukering 0-1 (assist: El-Akchaoui)
68' Lens 0-2

Toeschouwers: 14.000
Scheidsrechter: v.Boekel
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Gele kaart: Saeijs (Roda)
Rode kaart: 34' Tioté (Roda)


Opstellingen

Roda JC: Castro, Saeijs, De Fauw, Kah, De Jong (Bodor/78), Tioté, W.Janssen, Meeuwis (v.Tornhout/67), Hadouir, Yulu Matondo (Cissé/17), Lamah

NEC Nijmegen: Babos, Nalbantoglu, Wisgerhof (Pothuizen/90), Olsson, El-Akchaoui, Sibum (Kivuvu/88), Vadócz, Holman, Davids, Lens, v.Beukering (Fachtali/79)

Wellicht andere opzet KNVB-beker

Als het aan de achttien Eredivisieclubs ligt, gaat de opzet van de KNVB-beker veranderen. Ze willen dat er in een later stadium van de beker dubbele duels gaan komen.

Eredivisie CV directeur Frank Rutten bevestigde dit voorstel van de clubs “Onder de clubs bestaat hierover unanieme overeenstemming”, liet hij weten. “Maar met de KNVB hebben we over dit onderwerp nog niet gesproken. Het is allemaal nogal prematuur.”

Eerder bereikten de clubs al een akkoord over het afschaffen van de play-offs. KNVB voorzitter Henk Kesler was het hier echter niet geheel mee eens. Hij zou de ECV uitnodigen voor een stevige discussie, want de KNVB was nog lang niet zo ver om de play-offs al te schrappen.

Rutten liet echter weten dat hij nog niets had gehoord van Kesler. “Maar als we gezamenlijk gaan praten over de play-offs, kunnen we ook onze plannen inzake de KNVB-beker meteen bespreken”, liet Rutten weten. “We mikken op dubbele wedstrijden vanaf de achtste finales, vanaf de kwartfinales of vanaf de halve finales. Afhankelijk van de beschikbare data op de speelkalender. Door het afschaffen van de play-offs aan de bovenkant van de eredivisie komt er in elk geval wel enige ruimte vrij.”

Ronaldinho rest van seizoen aan de kant

Het zit Ronaldinho dit seizoen niet mee. De Braziliaan heeft op de training van afgelopen donderdag een spier in zijn rechterbeen gescheurd.

Op een scan, die vrijdag werd gemaakt, was de blessure duidelijk te zien. "Hij staat zeker zes weken buitenspel." Afgelopen week moest hij het Champions League-duel tegen Schalke 04 ook al aan zich voorbij laten gaan door spierpijn.

Ronaldinho is dit seizoen weinig aan spelen toe gekomen. Mede door aaneensluitende blessures stond de Braziliaan veel aan de kant. Er wordt door Spaanse media ook gespeculeerd dat de sterspeler wel eens op zoek zou kunnen zijn naar een andere club. Eerder werd zijn zaakwaarnemer al gesignaleerd in Milaan.

Li Jie plaatst zich voor OS

Tafeltennisster Li Jie heeft zich verzekert van een startbewijs voor de Olympische Spelen in Peking. De 24-jarige Nederlandse wist in de finale van haar poule, in het kwalificatietoernooi van Nantes, met 4-0 te winnen van Sandra Paovic.

Li Jie speelde het hele toernooi al sterk en stond op de weg naar de finale slechts een game af. Ook de finale wist ze zonder al te veel moeite naar zich toe te trekken. "Paovic kan normaal heel goed tegen verdedigsters spelen, maar tegen mij had ze het moeilijk," aldus Jie. "Dit is een droom die uitkomt."

De geboren Chinese kwam op 16-jarige leeftijd naar Nederland en kreeg in november vorig jaar een Nederlands paspoort.

Nadal naar finale Miami

Rafael Nadal heeft zich weten te plaatsen voor de finale van het Master-toernooi in Miami. De Spanjaard versloeg in de halve finale de Tsjech TomᨠBerdych in twee sets: 7-6(8) en 6-2.

In de eerste set ging het nog aardig gelijk op. Beide spelers gaven elkaar weinig toe. Nadal kwam in de tiebreak nog wel met 6-3 voor, maar Berdych wist zich terug te vechten. Uiteindelijk wist Nadal alsnog de tiebreak naar zich toe te slepen. In de tweede set was het verzet van de Tsjech gebroken. Met twee breaks en drie love games tenniste Nadal zich in no-time naar de overwinning. Berdych wist in de tweede set slechts tien punten te scoren.

De andere halve finale gaat tussen Andy Roddick, die in de kwartfinales Roger Federer wist te bedwingen, en de Rus Nikolai Davydenko.

Rihanna plakt haar tepels af met stickers

De nachtmerrie van iedere artiest: een tepel of borst die plotseling uit een outfit floept tijdens een optreden. Beyoncé, Britney en Fergie kunnen er allemaal over meepraten. Rihanna wil dit in elk geval voorkomen en plakt stickers op haar tepels.

Door het gebruik van de stickers kan Rihanna zonder zorgen sexy kleding dragen want haar tepels zullen toch niet te zien zijn. Dat ze altijd speciale stickers op haar tepels moet plakken is voor Rihanna geen probleem.

Kamper jat hotdogs uit kerk

Een veertigjarige Amerikaan is gepakt na het jatten van een pakje hotdogs uit een kerk. De beste man werd door omwonenden betrapt, die hierop de politie belden.

Gezeten op zijn stalen ros toog Joseph Rodney Rhett naar de kerk in Chaplin. Via een ladder wist hij een raam te bereiken dat hij insloeg.

De gealarmeerde politie en de collega's van de hondenbrigade kwamen de gevluchte dief al snel op het spoor. Ze troffen hem uiteindelijk aan in zijn woonwagen met zijn enige buit: Een pakje hotdogs.

Duitsland meest geliefde land

Duitsland is het meest ideale land om in te verblijven. Dat blijkt althans uit een enquête die werd gehouden onder 17.000 mensen, in opdracht van de BBC. Onze oosterburen mogen dan ook met trots de titel 'Meest geliefde land ter wereld' dragen.

Duitsland staat bovenaan de lijst van veertien favoriete landen. Meer dan de helft van de ondervraagden vindt dat Duitsland een positieve invloed op de wereld heeft. Vooral de Spanjaarden, Portugezen en Italianen zijn lyrisch over onze buren. Egyptenaren en Turken vinden Duitsland juist een waardeloos land.

Uit hetzelfde onderzoek komt naar voren dat de Verenigde Staten populairder worden. Al moeten de Amerikanen nog wel de Russen, Iraniërs en Noord-Koreanen voor zich dulden.

 

Bier en tieten
Het beste wat Duitsland te bieden heeft

 

Hideo Kojima over Metal Gear

De Metal Gear-serie hoeft niet te eindigen met deel vier, dat is wat Hideo Kojima vertelt in een interview met IGN. Een deel 5 is dus zeker niet uitgesloten, ook al heeft Hideo Kojima, de grote man achter Metal Gear, een tijd geleden besloten zich na deel 4 niet meer bezig te houden met de serie. Kojima zegt dat het nu echt tijd is om het stokje aan jongere ontwikkelaars over te geven, al blijft hij dit moeilijk vinden. Kojima wil nog wel deels betrokken zijn bij een eventuele nieuwe Metal Gear-game als adviseur of producer.

Verder meldt hij dat Snake op een bepaald moment moet sterven. Of dit in MGS4 gaat gebeuren is niet geheel duidelijk, maar het feit dat dit deel het einde zou zijn voor Snake doet wel vermoeden.

Dat Kojima niet meer aan Metal Gear zal werken, betekent niet dat hij volledig stopt. Hij wil aan andere games werken, zoals Zone of the Enders 3 of een remake van Snatcher. Het gehele interview is hier te lezen.Geeft het stokje over

Trackmania Nations Forever komt 16 april

Trackmania Nations, de massive multiplayer online racing game, krijgt een vervolg genaamd Trackmania Nations Forever. Deze zal, opnieuw gratis, vanaf 16 april te downloaden zijn.

Het nieuwe spel zal een vernieuwde stadium-omgeving krijgen en natuurlijk een grafische update. In het spel zitten 65 nieuwe banen, maar die kunnen natuurlijk ook weer zelf gemaakt worden. Aan die Track Editor is ook gesleuteld. Er zal een simpele versie en een uitgebreide versie komen, zodat iedereen makkelijk een mooie baan kan maken.

Ook de belangrijkste spelmodus, online, zal wat toevoegingen krijgen. Zo zal je zelf een ranking samen kunnen stellen. Zo zal je makkelijk kunnen zien of je de beste van je vrienden, je stad of de wereld bent. Hieronder zie je de nieuwe Trackmania Nations Forever in beweging.

Trackmania Nations Forever is er, nu Duke Nukem nog

Prins Philip in ziekenhuis opgenomen

Prins Philip van Engeland heeft een infectie aan zijn luchtwegen. Volgens Buckingham Palace ligt de 86-jarige echtgenoot van Elizabeth II sinds gisteren in het King Edward VII Hospital in Londen.

Prins Philip had tot voor kort een goede conditie. Niet lang geleden was hij in Londen nog bij de ontvangst van de Franse president Sarkozy en zijn vrouw. In februari vorig jaar bezocht hij Nederland, samen met zijn echtgenote. Bij de uitvaart van prins Bernhard in december 2004 was hij ook aanwezig. Op 5 juni wordt prins Philip 87 jaar.

Prins Philip had het de laatste jaren nogal zwaar door onderzoek naar de dood van, de in 1997 verongelukte, prinses Diana. De vader van haar eveneens verongelukte vriend Dodi al-Fayed gaf prins Philip de schuld. De vader van Dodi beweerde dat de koninklijke familie niet wilde dat prinses Diana en Dodi een kind zouden krijgen. Prins Philip kreeg van hem allerlei beledigingen naar zijn hoofd geslingerd. Volgens de rechter die het onderzoek begeleidt is er geen enkel bewijs voor een samenzwering.

Radio538: Mr. X van de 53J8 nu al gepakt

Duurde de zoektocht naar ene Mr.X tijdens een zoektocht van Radio538 vorig jaar nog twee weken, de 53J8 is deze keer al binnen vijf dagen beëindigd. Vanochtend wist een slimme luisteraar de geheimzinnige man al te pakken. Hij wint hiermee 50.000 euro.

Vannacht werd een aanwijzing gegeven en de 23-jarige Jacob Nicolay wist meteen wat er werd bedoeld. "Tijdens mijn nachtdienst hoorde ik de aanwijzing 'sleutel' en dacht meteen aan het Muiderslot. Direct uit mijn dienst ben ik hier bij de parkeerplaats gaan staan posten. Dus toen ik zag dat iemand zijn tomtom in de auto liet zitten, dacht ik, dat zou Mr. X wel eens kunnen zijn, die blijft natuurlijk niet lang. Ik liep bij de ingang van het Muiderslot op hem af en zei 'Ik stop de 53J8' en nu heb ik 50 ruggen gewonnen! Ongelofelijk!"

Hulpverleenster misbruikt 14-jarige jongen

Een 32-jarige vrouwelijke psycholoog wordt in de Verenigde Staten verdacht een veertienjarige jongen seksueel te hebben misbruikt. De Amerikaanse, Jennifer Hastings uit Sand Lake ontkent alle aantijgingen.

De vrouw wordt verkrachting ten laste gelegd. Ze zou in september en oktober vorig jaar seks hebben gehad met de tiener bij haar thuis,  in hotels, op school en op de parking bij de onderwijsinstelling. De psycholoog was werkzaam als hulpverleenster op de Tamarac High School in Brunswick.  

Alle politiebonden stemmen in met cao-voorstel

Als laatste politiebond heeft de ANPV zijn fiat gegeven aan het cao-voorstel van minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA). Net als de grote ACP donderdag benadrukt de kleine onafhankelijke bond dat dit onder protest is gebeurd. Het akkoord voldoet op een aantal punten niet aan de wensen van de leden, licht de ANPV vrijdag toe.

Zo vinden de ANPV-leden nog steeds dat Ter Horst uit eigen middelen een extraatje voor de politie moet vrijmaken. Doet ze dat niet, dan zou zij niet alleen 'zwaar tekortschieten', maar ook het socialistische gedachtegoed te grabbel gooien 'ten faveure van de inkomenspolitiek van haar partij'.

Ook de andere kleine politiebond VMHP ging deze week akkoord. De eveneens kleine bond heeft dat overigens nog niet officieel naar buiten gebracht, maar al wel aan Binnenlandse Zaken laten weten.

Vorige week ging de grote NPB, die zo'n 23 duizend leden telt, als eerste akkoord met het cao-voorstel. De minister biedt een driejarige cao aan, waarin de politiemedewerkers in 2008 een loonsverhoging van 3,5 procent krijgen, het jaar daarop 3,3 en in 2010 3,25 procent.

Ter Horst zei vrijdag na de ministerraad dat een 'politietop' duidelijkheid moet verschaffen over de vraag hoe agenten hun gezag kunnen terugkrijgen. De bewindsvrouw wil op de top overleggen met de leiding van de politie en de vakbonden.

Walen al 36 jaar werkloosheidsuitkering

In Wallonië is het als werkloze goed toeven. Al 36 jaar leven twee Walen van een werkloosheidsuitkering. Vier man al ruim 35 jaar en 23.753 meer dan tien jaar. Het komt er op neer dat vijf maal zoveel Walen met een werkloosheidsuitkering lopen dan Vlamingen.

"In Vlaanderen is de kans veel kleiner dat er mensen zijn die al zo lang werkloos zijn, De VDAB heeft de langdurig werklozen de voorbije vier jaar immers heel streng gecontroleerd." aldus de woordvoerder van minister Frank Vandenbroucke. "Bovendien is er in Vlaanderen een regeling waarbij werklozen die niet willen werken, gestraft kunnen worden."

Hoe lang de recordhouder van het Vlaamse deel van België zonder werk zit is niet bekend. De instantie VDAB houdt pas 10 jaar dat soort dingen bij.

Rouvoet: Zorgelijk dat men kabinet niet gelooft

Vice-premier André Rouvoet vindt het ''zorgelijk'' dat veel Nederlanders het kabinet niet geloven in de kwestie over inhoud van de film van Geert Wilders. Tijdens het debat deze week over Fitna zei minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin dat Wilders hen eerder verteld had dat hij pagina's uit de Koran wilde scheuren en verbranden.

Ballin onderstreepte dat met aantekeningen die bewindslieden en de plaatsvervangend Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding  tijdens hun gesprek met Wilders hadden gemaakt. Wilders noemde dat leugens en de aantekeningen een ''vodje''. Uit een peiling onder ruim 1200 Nederlanders bleek een dag later dat 33% van de Nederlanders Wilders gelooft.

Rouvoet vindt daarom dat het kabinet ''moet blijven werken aan herstel van het vertrouwen. Wij als politici moeten laten zien dat we het niet voor onszelf doen, maar voor de mensen in het land.''

Minister Hirsch Ballin hield ook vanmiddag na de wekelijkse ministerraad vol de feiten precies te hebben weergegeven, zonder enig ''spoortje van onwaarheid. Ik ben er klaar mee".  Ook voor Rouvoet de kous af. "De Tweede Kamer heeft de door Wilders ingediende motie van wantrouwen tegen het kabinet verworpen. Daarmee steunt de Kamer de benadering van het kabinet."

De notulen staan hier en hier (.pdf bestandjes).

Boek: Peter de Wit - Sigmund weet wel raad met...

Dokter Sigmund heeft een dagelijkse praktijk in de Volkskrant en is een veelgevraagd spreker op congressen en seminars. Ook op FOK! is de psychiater een graag geziene gast met zijn scherpe analyses in R&P.

Nou ja, die tweede zin heb ik er aan toegevoegd. Sigmund leeft immers ongetwijfeld in vele geesten bij het posten op FOK!. De kleine eenogige narcist is al jaren populair. Geestelijk vader Peter de Wit heeft al meerdere recensies op de Frontpage gekregen, met Sigmund en zijn 13e, 14e, 16e sessie, als Relatietherapeut en uiteraard ook de Burka Babes. In dat rijtje komen er nu twee boekjes bij: Sigmund weet wel raad met managers en Sigmund weet wel raad met vrouwen.

België pakt 29 vrouwen op verdenking terrorisme

In de Belgische plaats Verviers zijn 29 vrouwen gearresteerd op verdenking van banden met de Koerdische Arbeiders Partij PKK. Dat meldde de Belgische federale politie vandaag.

In de steden Brussel, Verviers en Gemmenich werden gelijktijdig huiszoekingen verricht. De opdracht kwam van een onderzoeksrechter gespecialiseerd in terrorisme, die een onderzoek doet naar activiteiten van de PKK in België.

De politie viel onder meer binnen in een Koerdisch cultureel centrum, waar verscheidene documenten en computers in beslag werden genomen. De vrouwen zijn afkomstig uit verschillende landen. Zij zouden hebben deelgenomen aan oefeningen van de PKK in de regio rond Verviers.

De PKK staat op de Europese lijst van terroristische organisaties, maar moet daar van af van het Europese Hof van Justitie wegens procedurefouten. De verwachting is echter dat die fout snel zal worden hersteld.

Balkenende verliest geding tegen Opinio

Weekblad Opinio hoeft de neptoespraak van premier Jan Peter Balkenende niet te rectificeren. Dat heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam vanmiddag in kort geding bepaald.

Namens de minister-president stelde advocaat Henk Jan Boukema dat Opinio met het artikel de spanningen rond de film Fitna verder vergroot. ''Het gedrag van Opinio is te vergelijken met dat van iemand die een sigarettenpeuk in een winkel vol met vuurwerk werpt'', aldus de raadsman van de premier.

De advocaat van Opinio zei dat de neptoespraak ''een duidelijk parodiërende'' tekst is. De rechter had dat oordeel ook. Balkenende moet zich dit soort zaken als premier en als CDA-leider laten welgevallen, aldus de rechter.

Opinio stelde onder meer dat Balkenende gezegd zou hebben: ''Ik zeg het zonder omwegen: het grote probleem is de islam. Jullie horen het goed, ik zeg niet: de radicale islam of het islamitische fundamentalisme in het algemeen - nee, ik zeg: het grote probleem is de islam.''

De hele neptoespraak staat hier.

De Lama's van BNN stoppen ermee

De Lama's uit het gelijknamige programma van BNN stoppen ermee. De grappenmakers, Tijl Beckand, Ruben Nicolai, Ruben van der Meer en Jeroen van Koningsbrugge willen op hun hoogtepunt stoppen, zo maakten ze bekend op een Lama-fandag in Amsterdam. De Lama’s kiezen daar de grootste fan, die tijdens een televisieopname naast presentator Patrick Lodiers mag zitten.

Ook de medewerkers van BNN zijn al ingelicht over het stoppen van het populaire programma. Dj Giel Beelen zei vanochtend in zijn ochtendprogramma op 3FM al wat gehoord te hebben over het stoppen van de Lama's.

Het programma waarin comedians moeten improviseren begon in juni 2004. In oktober 2006 kreeg het programma de Gouden Televizier-Ring. Er komt overigens nog 1 nieuw seizoen, dit najaar.


De Lama's stoppen ermee

Gemeenten moeten koopzondagen heroverwegen

Gemeenten waar winkels elke zondag open mogen zijn, moeten hun beleid heroverwegen. Deze gemeenten moeten bekijken of de zondagsrust, de leefbaarheid en de veiligheid wel voldoende gewaarborgd zijn. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten.

Normaal mogen winkels twaalf zondagen per jaar open zijn. Dat verandert niet. Het kabinet wil wel dat de 157 gemeenten die een beroep doen op de zogeheten toerismebepaling, hun beleid opnieuw gaan bekijken. Deze bepaling houdt in dat winkels in toeristische gebieden elke zondag open mogen.

Volgens het kabinet wordt de toerismebepaling vaak oneigenlijk gebruikt. In het regeerakkoord van CDA, PvdA en ChristenUnie waren al maatregelen aangekondigd. Het kabinet heeft nu besloten dat de 157 gemeenten alle belangen opnieuw tegen elkaar moeten afwegen. Dat moet leiden tot een goed gemotiveerd besluit. Inwoners en winkeliers kunnen daartegen in beroep gaan bij de rechter.

Spitsstrook A1 volgende week alsnog open

De spitsstrook op de A1 bij Hoevelaken wordt volgende week na drie jaar alsnog opengesteld. Dat maakte minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) vrijdag na afloop van de ministerraad bekend. "De gang van zaken is tamelijk bizar", zei een verbouwereerde bewindsman.

De spitsstrook was al die jaren ten onrechte gesloten, zo vertelde Eurlings. Reden hiervoor is een verkeerde interpretatie van een uitspraak van de Raad van State door Eurlings' voorganger Karla Peijs (CDA). De Raad oordeelde in 2004 dat onduidelijk was welke gevolgen de spitsstrook zou hebben op de luchtkwaliteit. De strook, die uiteindelijk in april 2005 gereed zou komen, mocht hierdoor niet open voor een maximumsnelheid van honderd kilometer per uur.

Dat de weg onder bepaalde voorwaarden -met een snelheidslimiet van tachtig kilometer per uur- wel open mocht, bereikte de minister pas vier jaar na dato. Eurlings toonde zich hierover uiterst verbaasd. "Een telefoontje vanuit de Raad van State was wel gewenst geweest", zei hij na afloop van het kabinetsberaad. "Ik had gehoopt dat ze voortaan niet na vier jaar maar na vier dagen bellen."

Alles wordt in het werk gesteld om de strook begin volgende week te kunnen openstellen. De weg is onlangs nog geïnspecteerd en er moet alleen een aantal borden worden vervangen. De maximumsnelheid wordt dan tachtig kilometer per uur. Op termijn moet dit worden opgeschroefd naar honderd kilometer per uur.

De bewindsman verwacht niet dat er nog meer spitsstroken zijn die ten onrechte zijn gesloten. "Dit is een uniek geval."

Elf vuilnismannen op straat na diefstal

Elf vuilnismannen van Sita in Maastricht zijn ontslagen wegens fraude. Ze zouden betalingen die ze tijdens het ophalen van afval inden in eigen zak hebben gestoken. Dat zegt een woordvoerder van het bedrijf vrijdag.

In welke periode de bedrijfsdiefstal heeft plaatsgevonden en hoeveel geld de medewerkers hebben ontvreemd, kan de woordvoerder niet zeggen. Een onderzoek naar de diefstal dat het bedrijf door een gespecialiseerd bedrijf laat uitvoeren is nog in volle gang.

De afvalophalers werden ontslagen na een gesprek met de directie, die hoogte had gekregen van de diefstal.

Kabinet wil schone schepen op de Noordzee

Schepen op de Noordzee moeten schoner worden. Dat staat in de beleidsbrief over de zeevaart van staatssecretaris van Verkeer Tineke Huizinga (ChristenUnie) waarmee het kabinet vrijdag heeft ingestemd.

De bewindsvrouw wil dat vanaf 2015 alle schepen op de Noordzee worden verplicht om schone brandstof -zonder zwavel- te stoken. De staatssecretaris gaat zich inzetten om de internationale emissienormen voor zwavel en stikstof voor de zeevaart aan te scherpen. Vervuilende schepen kunnen voortaan rekenen op hogere havengelden; voor schone schepen wordt een plek aan de kade van Rotterdam goedkoper.

Op de maritieme arbeidsmarkt bestaat grote krapte. Daarom wil Huizinga met een subsidie voor zogeheten kennismakingsstages het beroep van zeeman promoten. In de Nederlandse zeevaartsector werken ruim 27 duizend mensen.

Ook moet de veiligheid aan boord omhoog. Zo moet er extra aandacht komen voor het vastzetten van containers om te voorkomen dat ze overboord slaan in de druk bevaren Noordzee.

Samenscholingsverbod Kanaleneiland heeft succes

Het samenscholingsverbod in de Utrechtse wijk Kanaleneiland-Noord heeft merkbaar effect. Het is rustiger op straat en jongeren zijn ontvankelijker voor hulpverlening. De handhaving van het samenscholingsverbod wordt daarom voortgezet. Dat heeft de gemeente Utrecht vandaag gemeld.

De circa tachtig ernstige overlast veroorzakende jongeren voor wie het samenscholingsverbod geldt, krijgen binnenkort een brief van burgemeester Wolfsen, met de waarschuwing dat de politie streng optreedt tegen overtredingen en misdrijven. Ook worden ze uitgenodigd voor een gesprek over hun gedrag en krijgen ze een aanbod voor hulpverlening.

Het samenscholingsverbod geldt sinds oktober vorig jaar. Nadat zeven jongeren in februari waren vrijgesproken van de overtreding van het verbod, is de handhaving aangepast. Tegen louter samenscholen treedt de politie niet meer op. Dat gebeurt alleen nog als er een dreiging van de groep uitgaat of als de openbare orde daadwerkelijk verstoord wordt.

RBC haalt twee nieuwe spelers

RBC Roosendaal heeft zich versterkt met twee spelers uit het amateurvoetbal. De 24-jarige aanvaller Kevin Stoutjesdijk komt van zondaghoofdklasser Baronie, de even oude aanvallende middenvelder John Schot speelde het laatst voor zaterdaghoofdklasser Hoek.

Stoutjesdijk brak dit seizoen door bij Baronie. Hij maakte tot nu toe zes doelpunten voor de club, na zijn komst van Moerse Boys afgelopen zomer. In de jeugd speelde hij al voor NAC Breda. Ook voor John Schot is profvoetbal niet nieuw. De kleine spelverdeler speelde vroeger namens PSV in nationale jeugdelftallen. Via NEC en Kloetinge belandde hij bij Hoek. Bij die club vertrok Schot, die als enfant terrible te boek staat, al in de winterstop. Hij werkte een succesvolle stage af bij RBC, die nu resulteert in een overgang naar Roosendaal. Beide spelers beginnen op amateurbasis.

Fikse boete voor FC Dordrecht

De tuchtcommissie van de KNVB heeft FC Dordrecht een boete van tienduizend euro opgelegd. Tevens kreeg men een voorwaardelijke straf van één thuisduel zonder publiek.

De club wordt hiermee gestraft voor de wanordelijkheden in de bekerwedstrijd tegen Roda JC. Er werd vuurwerk op het veld gegooid, er klonken oerwoudgeluiden en een supporter betrad het veld. Voorzitter Ad Heijsman vindt de straf een harde klap. "Voor FC Dordrecht is een boete van tienduizend euro bepaald geen druppel op een gloeiende plaat, maar een fiks bedrag. We nemen het dreigement van een wedstrijd zonder publiek ook uiterst serieus, want we realiseren ons dat we door de KNVB de komende tijd heel scherp in de gaten zullen worden gehouden. Het probleem blijft dat we als club gewoon heel weinig aan dit soort zaken kunnen doen."

"Als supporter heb ik genoten van het ontsteken van de fakkels tijdens de wedstrijd, maar het feit dat die fakkels - evenals een rookbom - op het veld terechtkwamen, wordt ons enorm kwalijk genomen. We hebben een brief van vijf kantjes aan de KNVB geschreven om tekst en uitleg te geven, maar dat heeft niet geholpen. Na het slopen van een treinstel door supporters op de terugweg vanuit Haarlem is dit weer publiciteit waar we als club niet op zitten te wachten," aldus de preses.

Feyenoord haalt amateurkeeper

Feyenoord heeft een nieuwe doelman gehaald. De 24-jarige Stefan Toonen komt van amateurclub RKHVV en zal in eerste instantie in het beloftenteam gaan spelen.

Toonen keepte in het verleden bij TOP Oss en DOVO. Bij die laatste club haalde hij het Nederlands amateurelftal. De doelman gaat op amateurbasis bij Feyenoord aan de slag. "Stefan is een goede keeper, die in zichzelf wil investeren. Wij kunnen hem goed gebruiken voor de selectie van ons beloftenteam," stelt hoofd opleidingen Stanley Brard namens de Rotterdammers.

6. De list ende Toren van de Leughenaer

Juni 1621, een aantal zeemijlen boven de kust van Duinkerke. 't Kofschip was eerder die namiddag met veel gemak geënterd door Hein Pietersz en zijn varensgezellen. Doch het was een schrale buit geweest. Althans, dat vond iedereen, behalve Hein zelf. Hij had het geheimzinnige groene scheepsjournaal van kapitein Dicke van Daele in zijn handen, en nu koerste zijn schip naar Duinkerke, waar hij dit moest tonen aan een zekere niet-waarzegster en heks. Zij had belangrijke berichten voor Hein uit de 'Oost'.

De kogel kwam van achter

Flashbulb memory of flitsherinnering: de psychologische term die men geeft aan de persoonlijke herinnering verbonden aan een belangrijke en vaak schokkende historische gebeurtenis.
Waarschijnlijk weet je dus nog precies waar je was toen je hoorde dat Pim Fortuyn neer werd geknald. Ik wel in ieder geval, al heb ik er alles aan gedaan om het te verdringen. Steeds weer die verstikking, die doffe schaterlach, de glibberige vleesmassa en de geur van Friese kruidnagelkaas met een zweempje aardappel. Dit alles begeleid door één van de slechtste carnavalskrakers allertijden: “Weet je wat ik graag zou willen zijn? Een bloemetjesgordijn, een bloemetjesgordijn...”
Lees, huiver, en heb meelij.


De Jong hersteld van liesblessure

Siem de Jong is hersteld van zijn liesblessure en kan komende zondag weer in actie komen voor Ajax. De middenvelder kon vorige week niet spelen tegen Heerenveen.

Trainer Adrie Koster kan nog geen beroep doen op Gabri, die last heeft van een hamstringblessure. De middenvelder keerde deze week terug uit Spanje en werkt in Amsterdam verder aan zijn herstel. Bruno Silva is wegens een schorsing ook niet inzetbaar. Hij wordt waarschijnlijk vervangen door George Ogararu.

Voor Laurent Delorge zit het seizoen er waarschijnlijk op. De Belg heeft al maanden last van een slepende achillespeesblessure en hij zal deze week een operatie ondergaan. Tijdens de voorbereiding op het nieuwe seizoen zal hij in elk geval weer fit zijn.

Microsoft komt met Friese software

Friestaligen kunnen in de toekomst in hun eigen taal gebruikmaken van Word, Excel en Powerpoint. Friesland en Microsoft hebben daarover een akkoord bereikt, laat de provincie Friesland weten.

"Het vertalen van de computerprogramma's ligt in het verlengde van onze wens om de Friese taal en cultuur te behouden"
, zegt een woordvoerder van de provincie. De eerste basisbegrippen zijn inmiddels vertaald door de Fryske Akademy in Leeuwarden. Als alles volgens plan verloopt ligt het Friestalige Microsoft Office pakket vanaf 2010 in de winkels.

Vodafone: KPN heeft beste UMTS-netwerk

Vodafone kwam onlangs met een persbericht dat ze het beste UMTS-netwerk van Nederland hebben. Vandaag is de telecomaanbieder daarop teruggekomen en erkennen ze dat het UMTS-netwerk van KPN toch het beste is.

Het Agentschap Telecom onderzocht de prestaties van de vijf UMTS-licentiehouders in Nederland. Het netwerk van Vodafone bleek met een serviceniveau van 99,33 procent het beste te zijn en daarom werd er enthousiast een persbericht gemaakt door de telecomaanbieder. Dit schoot bij KPN in het verkeerde keelgat en het bedrijf eiste rectificatie. Uiteindelijk bleek dat het netwerk van KPN met een serviceniveau van 99,67 procent nog beter scoort.

Volgens Vodafone is het netwerk inmiddels verbeterd, maar zullen ze niet opnieuw roepen dat ze het beste UMTS-netwerk hebben. "We willen geen olie op het vuur gooien. Het gaat om de metingen van het Agentschap, dat is het ijkpunt. Maar inderdaad, we hebben die locaties hersteld, dus als het Agentschap vandaag opnieuw zou meten, dan zouden we in elk geval ook een 100 procentscore halen met data throughput", aldus een woordvoerder van het bedrijf.

KPN is tevreden met de rectificatie van Vodafone en meldt dat hun netwerk ook weer aan de eisen van het Agentschap Telecom voldoet. Hiermee is de zaak definitief afgesloten.

Skil-Shimano met zes Nederlanders naar België

Skil-Shimano begint zondag met zes Nederlanders aan de Ronde van Vlaanderen en is hiermee hofleverancier. De wielerploeg laat namelijk zes landgenoten starten. Eerder werd al bekend gemaakt dat Rabobank met vijf Nederlanders zal starten.

Maarten den Bakker, Roy Curvers, Tom Veelers, Kenny van Hummel, Floris Goesinnen en Piet Rooijakkers zijn de renners die aan de start van de Ronde van Vlaanderen zullen verschijnen.

Servais Knaven zal niet in Vlaanderens Mooiste te zien zijn. De veteraan had aangegeven graag te willen rijden, maar de ploegleiding van Team High Road dacht hier anders over en nam hem niet op in de selectie.

Ook Stefan van Dijk laat de Belgische wielerronde aan zich voorbij gaan. De renner van Mitsubishi-Jartazi liep afgelopen woensdag, tijdens de Driedaagse De Panne, een blessure aan zijn knie op. Daardoor zal hij gedurende het hele weekend moeten rusten.

De overige Nederlandse inbreng is afkomstig van Karsten Kroon (CSC), Niki Terpstra (Milram), Maarten Tjallingii (Silence-Lotto) en Steven de Jongh (Quick-Step).

Nacht op straat voor duizend euro

Binnenkort is het mogelijk om voor duizend euro een nacht op de Amsterdamse straat door te brengen met professionele zwervers. Het is niet toegestaan om een mobiele telefoon en een portemonnee mee te nemen dus die moeten tijdelijk worden ingeleverd.

De nacht op straat is een initiatief van daklozenorganisatie De Tweede Mijl. De organisatie daagt mensen uit om het normale leven in te wisselen voor een nacht op straat.

Gerard Geijtenbeek, de directeur van een verhuisbedrijf, zal op 23 mei als eerste een nacht op straat doorbrengen. "Ik denk dat veel mensen die menen hun leven onder controle te hebben, nauwelijks in staat zijn op straat te overleven. Waar slaap je? Hoe kom je aan eten? En hoe ga je om met reacties uit de maatschappij: afkeuring, walging en weggejaagd worden", aldus Geijtenbeek.

Mutu: "Ik weet zeker dat we kunnen scoren"

Adrian Mutu heeft goede hoop dat Fiorentina zich, ten koste van PSV, voor de halve finales van de UEFA Cup kan plaatsen. Hiervoor zal de Italiaanse ploeg volgende week minimaal één keer moeten scoren. Gisteren eindigde het duel tussen de twee ploegen in een gelijkspel (1-1).

"We hebben een goede kans in de terugwedstrijd, daar ben ik van overtuigd," liet Mutu in een reactie weten. "PSV is een goede ploeg, die elk jaar in de Champions League speelt, maar we hebben donderdag een prima wedstrijd tegen hen gespeeld. We gaan er nu in Nederland alles aan doen om door te gaan. Ik weet zeker dat we minimaal één keer kunnen scoren."

Sebastian Frey, doelman van Fiorentina, kan zich wel vinden in de woorden van teamgenoot Mutu. "Door deze 1-1 wordt het lastig voor ons om door te gaan, maar zeker niet onmogelijk."

Uitslag tweede vrije training Bahrein

Ferrari heeft de snelste tijden neergezet tijdens de tweede vrije training op het circuit van Bahrein. Felipe Massa was eerste, op bijna een seconde gevolgd door Kimi Räikkönen. De McLaren-coureurs waren derde en vierde.

Uitslag

poscoureurteamtijdronden
1Felipe Massa Ferrari 1:31.42030
2Kimi Räikkönen Ferrari 1:32.32730
3Heikki Kovalainen McLaren 1:32.75230
4Lewis Hamilton McLaren 1:32.84726
5Robert Kubica BMW 1:32.91529
6Nico Rosberg Williams 1:33.02234
7David Coulthard Red Bull 1:33.04827
8Kazuki Nakajima Williams 1:33.09833
9Sébastien Bourdais Scuderia Toro Rosso 1:33.19737
10Nelsinho Piquet jr. Renault 1:33.24737
11Jenson Button Honda 1:33.71033
12Fernando Alonso Renault 1:33.75526
13Mark Webber Red Bull 1:33.78234
14Jarno Trulli Toyota 1:33.82238
15Timo Glock Toyota 1:33.85630
16Rubens Barrichello Honda 1:33.96635
17Nick Heidfeld BMW 1:34.02336
18Giancarlo Fisichella Force India F1 1:34.38835
19Adrian Sutil Force India F1 1:34.40534
20Sebastian Vettel Scuderia Toro Rosso 1:34.78730
21Takuma Sato Super Aguri 1:35.28824
22Anthony Davidson Super Aguri 1:35.71225

Jankovic tegen S. Williams in finale Miami

De damesfinale van het het Masters Series-toernooi in Miami gaat tussen Jelena Jankovic en Serena Williams. Deze partij staat voor zaterdag op het programma.

Jankovic was in de halve finale, waarin Vera Zvonareva uit Rusland haar tegenstandster was, de bovenliggende partij en won uiteindelijk in twee sets (6-1 en 6-4). Ook Williams wist van een Russische tennisster te winnen, maar ondervond meer problemen. De Amerikaanse had drie sets (3-6, 7-5 en 6-3) nodig om van de Russin Svetlana Koeznetsova te winnen.

Eerder dit seizoen, tijdens de kwartfinale van de Australian Open, stonden Jankovic en Williams ook al tegenover elkaar. De Servische wist dit duel uiteindelijk te winnen. Mocht het overigens zo zijn dat de Amerikaanse de finale wint, dan is het de vijfde keer in haar carričre dat ze het toernooi in Miami op haar naam schrijft. In 2002, 2004, 2004 en 2007 won ze dit evenement namelijk ook al.

Speler geschorst na ruzie met Mathijsen

De tuchtcommissie van de Duitse voetbalbond heeft Grafite, speler van Wolfsburg, voor vijf wedstrijden geschorst. De aanleiding hiervoor is een ruzie met de Nederlander Joris Mathijsen. Afgelopen maand lag het duo, tijdens het duel tussen Wolfsburg en Hamburger SV, met elkaar overhoop.

Grafite moest zich afgelopen donderdag tegenover de tuchtcommissie verantwoorden voor zijn gedrag. Uiteindelijk werd besloten om de speler van Wolfsburg een schorsing van vijf wedstrijden op te leggen. Zijn werkgever kon zich hier niet in vinden en heeft inmiddels beroep aangetekend. Mathijsen die uitkomt voor de ploeg uit Hamburg, werd eerder al veroordeeld tot een schorsing van drie wedstrijden.

Rode kaart Den Ouden geseponeerd

Geert den Ouden wordt niet geschorst naar aanleiding van zijn rode kaart, die hij afgelopen weekend tijdens het treffen met VVV-Venlo (2-1) ontving. De aanvaller van Excelsior zou een slaande beweging richting Peter Reekers, speler van de Limburgers, hebben gemaakt.

Den Ouden bleef echter volhouden dat hij niets had gedaan. Toch deed de aanklager van de KNVB de speler eerder deze week een voorstel voor een schorsing van drie wedstrijden. De spits kon zich hier niet in vinden en verwierp deze. De zaak werd daarna doorverwezen naar de tuchtcommissie, die hem uiteindelijk vrij sprak.

Hierdoor is het voor Den Ouden toch mogelijk om de laatste drie competitiewedstrijden van dit seizoen mee te spelen. Excelsior staat momenteel op de laatste plaats en zal alle zeilen bij moeten zetten om directe degradatie te voorkomen.

Uitslag eerste vrije training Bahrein

Vanmorgen is de eerste vrije training van Bahrein afgewerkt. Felipe Massa wist de snelste tijd op de klokken te zetten. Hij werd gevolgd door respectievelijk ploeggenoot Kimi Räikkönen en Nico Rosberg.

#CoureurTeam TijdRonden
1 F. Massa Ferrari 1:32.23320
2 K. Räikkönen Ferrari 1:32.35015
3 N. Rosberg Williams 1:32.41523
4 L. Hamilton McLaren 1:32.70521
5 H. Kovalainen McLaren 1:32.86820
6 K. Nakajima Williams 1:33.12124
7 R. Kubica BMW 1:33.33316
8 J. Trulli Toyota 1:33.53927
9 D. Coulthard Red Bull 1:33.78820
10 F. Alonso Renault 1:33.81519
11 T. Glock Toyota 1:33.92928
12 M. Webber Red Bull 1:33.95020
13 N. Piquet jr. Renault 1:33.98124
14 N. Heidfeld BMW 1:34.10617
15 S. Bourdais Scuderia Toro Rosso 1:34.23527
16 S. Vettel Scuderia Toro Rosso 1:34.32132
17 G. Fisichella Force India F1 1:34.89220
18 J. Button Honda 1:34.91516
19 R. Barrichello Honda 1:35.17412
20 A. Sutil Force India F1 1:35.42922
21 A. Davidson Super Aguri 1:36.1456
22 T. Sato Super Aguri 1:36.5366

Koeien op A58 bij Eindhoven

Op de A58 in de richting van Tilburg is vanmiddag ter hoogte van Eindhoven een trailer met koeien gekanteld. Omdat drie koeien over de weg liepen zijn beide weghelften afgesloten geweest.

Een ooggetuige meldde dat twee van de drie koeien uiteindelijk snel zijn gevangen door de politie. De derde koe is afgemaakt omdat deze slechts moeizaam verdoofd kon worden.

Omstreeks half twee vanmiddag is de snelweg in de richting van Eindhoven weer geopend. Op de randweg A2 stond op dat moment negen kilometer file en in de richting van Tilburg stond het over zestien kilometer stil.

Anti-islam betoging Den Haag mislukt

Een demonstratie tegen de ’islamisering van Nederland’, die vanmiddag had moeten plaatsvinden op het Malieveld in Den Haag, is afgelast. Reden: er waren meer journalisten en politieagenten op komen dagen dan betogers. Slechts een handjevol activisten had zich opgesteld om in een tocht naar het  Plein te trekken.

Organisator Martin van der Hulst, van Stop Islamisation Of Europe (SIOE), blies de demonstratie af toen bleek dat er slechts 25 mensen bereid waren mee te doen. Hij had gerekend op minstens 150 man.

In januari betoogde de groep nog op de Dam in Amsterdam. Ook toen viel de opkomst tegen met zo'n 40 betogers, waar op 300 was gerekend.

Meer landen gaan chemische wapens uitbannen

Nog steeds hebben twaalf landen, waarvan vijf in het Midden-Oosten, zich niet aangesloten bij het verdrag dat wereldwijd chemische wapens moet uitbannen.

De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) verwacht wel dat enkele van deze landen zich dit jaar alsnog achter het verdrag zullen scharen. Irak en Libanon zijn bijna zover.

Dat heeft directeur-generaal Rogelio Pfirter van de OPCW vandaag laten weten aan de vooravond van een grote conferentie in Den Haag, die 7 april begint. De organisatie ijvert vanaf 1997 vanuit Den Haag voor de vernietiging van alle voorraden chemische wapens, zoals mosterdgas, een totale stop op de productie en de ontmanteling van fabrieken. Inmiddels zijn 183 landen lid van de OPCW.

In deze landen zijn inmiddels alle productiefaciliteiten buiten werking gesteld en alle voorraden geïnventariseerd. In veel landen is de vernietiging al flink op gang of wordt die voorbereid. ''Dit akkoord is het enige dat erin slaagt een hele categorie massavernietigingswapens uit te bannen.'' Pfirter ziet in het succes van de OPCW dat het mogelijk is massavernietigingswapens in internationaal verband te ontmantelen. Bij biologische en nucleaire wapens is dat nog niet het geval.

Alle royalty's 'Whiter shade of pale' naar zanger

Gary Brooker, de leadzanger van Procol Harum, krijgt alle royalty's van 'A whiter shade of pale'. Dit heeft een rechter in hoger beroep vrijdag bepaald. Eerder was door een rechtbank geoordeeld dat de vroegere organist van Procol Harum, Matthew Fisher, recht had op veertig procent van de royalty's omdat hij in aanzienlijke mate heeft bijgedragen aan de totstandkoming van de wereldhit. Brooker was tegen deze beslissing in beroep gegaan.

Fisher werd in maart 1967 lid van Procol Harum. Brooker zegt dat het lied al daarvoor was gemaakt, door hemzelf en tekstschrijver Keith Read. Fisher beweert de kenmerkende orgelpartij van de klassieker te hebben geschreven.

Brookers advocaat vond het bizar dat Fisher, die de band in 1969 verliet en computerprogrammeur is, vier decennia nadat 'A whiter shade of pale' een hit werd opeens beweert dat hij een deel ervan heeft geschreven. Alleen al daarom zou de claim niet moeten worden toegekend, zei de advocaat.

'A whiter shade of pale' staat op nummer 57 in de lijst van de vijfhonderd beste nummers aller tijden van het tijdschrift Rolling Stone.

Car-styling en beter schademodel in MotorStorm 2

De aanstaande editie van het MotorStorm-festival laat de woestijn van Monument Valley achter zich en verhuist naar een sub-tropisch eiland. Behalve de nieuwe locatie zijn er ook een aantal wijzigingen in de gameplay aangebracht.
Zo zul je de look van je coureur kunnen customizen en je voertuig van een likje zelf-gekozen verf kunnen voorzien. Naast de lak van je ragbak aanpassen, zul je ook nieuwe onderdelen er aan kunnen zetten.

Voor de mensen die de soundtrack van MotorStorm niet konden uitstaan is er ook goed nieuws; MotorStorm 2 zal de muziek die op de harde schijf van de PS3 staat kunnen afspelen tijdens de races. Evolution Studios heeft ook nog aan de camera gewerkt, deze moet de crashes nu beter en spectaculairder in beeld brengen. Een cockpit-cam zal er zeer waarschijnlijk niet komen.
Verder heeft Evolution Studios nog een een nieuw en verbeterd schademodel in elkaar geprogrammeerd, waardoor de agressie van je tegenstanders nog beter zichtbaar is op je voertuig.

Onderstaande scans tonen volgens de bron waarschijnlijk in-game-beelden.

Fitna tijdelijk van internet

De anti-koran film van Geert Wilders, Fitna the movie, is vandaag door verschillende sites, in verband met auteursrechtschending, van het internet gehaald.

In de film was ondermeer een geluidsfragment van Robbie Muntz te horen. Het betrof een interview van Muntz met Theo Van Gogh. Muntz heeft vooraf geen toestemming gegeven voor het gebruik van het fragment en wou dan ook geld zien van Geert Wilders. Wilders en Muntz kwamen overeen dat Muntz een drie uur durend interview met Geert mag houden. Dit interview zal op 7 april plaatsvinden.

Rapper Salah Edin dreigde een proces aan te spannen tegen Geert Wilders als hij zijn foto niet uit de film zou verwijderen. Wilders had in zijn film een op Mohammed B. gelijkende foto van Edin gebruikt in plaats van een foto van Mohammed B. zelf. De afbeelding was te zien terwijl enkele citaten van Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh, te horen waren. Wilders verklaarde de foto niet met opzet gebruikt te hebben.

Ook de Deense cartoonist, Kurt Westergaard, was niet tevreden met de vertoning van één van zijn spotprenten in Fitna. Hij eiste dat Wilders de afbeelding van de spotprent uit de film haalde. Daarnaast wil Kurt Westergaard geld zien van Wilders. De reden hiervoor is dat Kurt zich distantieert van Geert Wilders. Eigenaardig genoeg had hij er geen problemen mee toen Wilders dezelfde tekening twee jaar geleden op zijn site zette.

De Fitna-mirror is vandaag ook door FOK! offline gehaald. Ook is Fitna niet meer te zien op Liveleak.com waar de film 27 maart jongstleden ten tonele ging. Wilders stelt op korte termijn een aangepaste versie van zijn film beschikbaar.

Rijke landen geven minder ontwikkelingshulp

Ontwikkelingslanden hebben het afgelopen jaar minder steun gekregen van rijke landen dan in het jaar daarvoor. De meeste donoren halen de door de VN en EU gestelde norm voor ontwikkelingshulp bij lange na niet.

Dat blijkt uit cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, de OESO, die vandaag zijn gepubliceerd.

In totaal gaven de 22 landen die lid zijn van het comité voor Ontwikkelingshulp van de OESO, de grootste donorlanden, 103,6 miljard dollar aan ontwikkelingshulp. Dat is ruim 8 procent minder dan in het jaar daarvoor en komt neer op 0,28 procent van het gezamenlijk bruto inkomen (bni) van de OESO-landen. Nederland geeft als een van de weinige landen 0,81 procent van het bni uit.

Ook de landen van de Europese Unie blijven achter bij de norm van 0,7 procent die eerder als streefgetal door de EU is vastgesteld. De meeste EU-landen blijven steken onder de 0,5 procent. Griekenland presteert het laagst met 0,16 procent van het bni. Binnen de Europese Unie komen behalve Nederland alleen nog Denemarken, Zweden en Luxemburg uit boven de norm van 0,7 procent.

Gekuiste versie van Grand Theft Auto IV voor 'down under'

Zoals inmiddels ongetwijfeld bekend is, zal er binnenkort een nieuwe editie van Grand Theft Auto in de winkelschappen liggen. En zoals het de reputatie van RockStar betaamt, zal ook deze keer het bloed, het geweld en de seksueel getinte beelden en dito opmerkingen weer flink aanwezig zijn. Tenzij je in het land van koala-beertjes en kangoeroes leeft, want RockStar heeft bekend gemaakt dat het avontuur van Niko in Australië van flinke censuur voorzien zal zijn.
De reden voor deze censuur is de ratingsboard van Australië, die ervoor had gezorgd dat de game zonder censuur waarschijnlijk een "Adult Only"-rating zou krijgen, maar nu geschikt is voor mensen van vijftien jaar en ouder.
Wat er precies verwijderd is, wilde RockStar niet bekend maken.

Nieuwe layout FOK! gaat online

Zojuist is, zoals je wellicht hebt gemerkt, de nieuwe layout online gegaan die al een tijdje in BETA verkeerde.  Veel tips en suggesties van users zijn hierin doorgevoerd en de komende tijd zullen we daar op de betalocatie gewoon mee doorgaan.  Om niet teveel tijd te verliezen hebben we besloten over te gaan naar de nieuwe layout, nu deze ver genoeg af is om de oude te vervangen.  De oude layout van FOK! is overigens niet langer beschikbaar.

Enkele zaken die nieuw zijn zijn de mogelijkheden om nieuwsberichten middels de knopjes boven nieuwsberichten een groter of kleiner lettertype te geven, en om de trackers in de linkerkolom aan te passen qua lengte middels de plus en min knopjes.  Die instelling wordt in je browser opgeslagen en zul je dus voor elke browser afzonderlijk moeten instellen naar wens.  In de toekomst zal deze functionaliteit verder worden uitgebreid.  Reageren en je bericht editen gebeurt nu 'inline'.  Dat houdt in dat je de pagina niet hoeft te reloaden om te reageren.  In de nabije toekomst zal ook quoten binnen dezelfde pagina mogelijk worden.

Ook aan de motor is veel veranderd, waardoor deze site minder server (en database) intensief is dan de oude.  Deze site is dan ook sneller dan de oude en zou ook traagheid op andere subsites moeten verminderen.

We wensen je veel plezier op het nieuwe FOK!

Bedreiger kreeg 'Wilders-korting'

De 35-jarige  Yuksel E. uit ’s-Gravendeel  die gisteren werd veroordeeld tot 500 euro boete wegens het bedreigen van Kamerlid Geert Wilders, heeft minder straf gekregen dan geëist, omdat de politierechter van mening is dat de PVV-leider deze reacties over zichzelf afroept. Dat blijkt uit berichtgeving over de rechtszaak die vandaag naar buiten is gekomen.  Wanneer hij een ander Kamerlid dusdanig had bedreigd, zou de rechter de eis van de officier van justitie gevolgd hebben.

 Officier van justitie mevrouw mr. J. Wolters eiste een boete, 20 uur werkstraf en twee weken voorwaardelijke celstraf. De werkstraf haalde politierechter mr. H. Harmsen van de eis af en zei: ''In het vonnis heb ik rekening gehouden met wat Wilders zelf over moslims zegt.''

De uit Turkije afkomstige verdachte, in het dagelijks leven werkzaam als portier, zei tegen de rechter dat hij vorig jaar niet lekker in zijn vel zat toen hij de dreigementen per e-mail aan Wilders stuurde.  De tekst van de mail luidde: ''Denk je nou echt dat je veilig bent, omdat je een paar bewakers om je heen hebt? Wij bewaren zorgvuldig ons geduld. Maar reken maar klootzak, dat jouw doodvonnis al lang is uitgeroepen. Vuurpeloton!”   Hij ondertekende de mail met zijn eigen naam.

E. vertelde dat hij door alle negatieve berichten over moslims zijn emoties niet onder controle had. Hij gaf toe Wilders te hebben willen kwetsen. De portier zei zich wel te kunnen voorstellen dat het epistel bedreigend kon overkomen. ''Ik heb geprobeerd de grenzen van de wet op te zoeken.”

SEGA laat eind dit jaar Sonic los in Sonic Unleashed

Eind dit jaar zullen liefhebbers van SEGA's blauwe egel weer een nieuw avontuur met Sonic kunnen beleven. Dit keer met behulp van een 3D-engine, zonder het verlies van de klassieke 2D-gameplay. De "Hedgehog Engine" zal overgangen van 2D naar 3D soepel moeten laten verlopen. Naast deze vernieuwing in de gameplay van Sonic zal er ook een licht-element mee spelen. Als je in de duisternis komt zal je op een compleet andere manier met Sonic spelen dan in het licht.

In Sonic Unleashed heeft Dr Eggman de wereld een beetje erg kapot gemaakt en het is aan Sonic om de boel weer bij elkaar te krijgen. Om zijn doel te bereiken zal Sonic de zeven Chaos Emeralds moeten zoeken, die over de gehele wereld verspreid liggen.

De trailer voor Sonic Unleashed kun je hier bekijken.

Sonic Unleashed zal eind 2008 in de winkels liggen voor PlayStation 2, PlayStation 3, Xbox 360 en Wii.

Radio 2 boos over mogelijke boete Trijntje-cd

Radio 2 is het niet eens met het Commissariaat voor de Media. Dat beweert dat de zender de beginselen van non-commercialiteit van de publieke omroepen in de Mediawet heeft geschonden door zijn rol in de totstandkoming van de cd 'The look of love' van Trijntje Oosterhuis.

Het Commissariaat voor de Media is van plan Radio 2 een boete van tachtigduizend euro op te leggen 'omdat de zender meer dan toelaatbaar heeft bijgedragen aan de totstandkoming en de promotie van een commercieel product'.

Radio 2 heeft op 16 november 2006 een live-concert van Trijntje Oosterhuis met het Metropole Orkest uitgezonden. De zender heeft daarbij het initiatief genomen om samen met platenmaatschappij EMI ook een cd te maken met Oosterhuis, die samen met het Metropole Orkest nummers uit het oeuvre van Burt Bacharach ten gehore brengt.

Radio 2 stelt zich op het standpunt dat de Mediawet niet duidelijk is over de ruimte in het samenwerken met zakelijke partners, en zegt nadrukkelijk geen geld te hebben geïnvesteerd in de totstandkoming van de cd. Maar zowel het Metropole Orkest als Radio 2 heeft wel marktconform gedeeld in de inkomsten door royalties. Volgens het commissariaat is het verdacht dat de zender op deze manier geld ontvangt voor een product dat hij zelf onder de aandacht heeft gebracht.

Kees Toering, zendermanager van Radio 2, ontkent dat sprake is van een ontoelaatbare betrokkenheid. "Een cd-opname met een kwalitatief hoogwaardig orkest als het Metropole Orkest is zo kostbaar dat commerciële partijen niet snel in een dergelijk project stappen zonder een publieke zender als Radio 2", zegt hij. "Dat Radio 2 vervolgens aandacht heeft gegeven aan de cd op de zender is logisch."

Toering laat weten dat Radio 2 zich in de hoorzitting, die op 24 april plaatsvindt, gaat verweren tegen het betoog van het commissariaat. "Als het commissariaat in het gelijk wordt gesteld kan dit wel eens het einde betekenen van dergelijke mooie muziekprojecten. Dat lijkt me een groot gemis."

'John Mayer is biseksueel'

John Mayer is biseksueel. Dat beweert entertainmentblogger Perez Hilton, die vorig jaar een tongzoen met de zanger uitwisselde.

"Hij is absoluut biseksueel, maar heeft moeite met zijn seksuele geaardheid", vertelde Mario Lavandeira, zoals Perez Hilton eigenlijk heet, donderdag in de radioshow van Ryan Seacrest op de Amerikaanse zender KIIS-FM. Hilton plaatste woensdag enkele foto's van de tongzoen op zijn site, nadat Mayer op zijn eigen weblog schreef dat Hilton met zijn seksualiteit worstelt. "Ik dacht, 'please queen, als er iemand met zichzelf in de knoop zit, ben jij het wel'", vertelt Hilton.

Mayer zoende Hilton vorig jaar vol op de mond tijdens een feestje in de New Yorkse club Stero. "Ik dacht dat hij een geintje met me uithaalde, maar hij bleef maar doorgaan", vertelt Perez. De toenmalige vriendin van Mayer, Jessica Simpson, stond erbij en leek zich niet druk te maken over de escapades van haar partner. "Terwijl wij aan het zoenen waren, zat zij aan zijn kruis."

Een woordvoerder van de 30-jarige Mayer ontkent de geruchten over de biseksualiteit van de zanger. "Dit is een belachelijk verhaal", laat hij weten aan het Amerikaanse tijdschrift Us Magazine.

Nederland wil vrijlating Chinese activist

Nederland betreurt de veroordeling van de Chinese dissident Hu Jia en roept China op tot zijn vrijlating. Dat heeft minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) vanochtend vanaf de NAVO-top in Boekarest laten weten.

De mensenrechtenactivist werd deze week veroordeeld tot een celstraf van 3,5 jaar wegens het ondermijnen van de Staat.

''Ik heb China al eerder opgeroepen Hu Jia vrij te laten, ik wil die oproep graag herhalen'', aldus Verhagen. Nederland en de Europese Unie hebben al meerdere keren aandacht gevraagd voor de situatie van mensenrechtenverdedigers in het algemeen, en die van Jia in het bijzonder.

Cohen was betrokken bij omstreden lesbrief

Bij de omstreden speciale lesbrief over 'vrijheid van meningsuiting, die in februari werd verstuurd naar  driehonderd Amsterdamse scholen, blijkt burgemeester Job Cohen een hoofdrol te hebben gespeeld. Dit was tot nog toe onbekend. Er werd vanuit gegaan dat alleen PvdA-wethouder Hennah Buyne er bij betrokken was. Zij legde vorige maand haar functie neer in de nasleep van de lesbrief.

Verschillende hoge ambtenaren bevestigen vandaag in De Telegraaf de betrokkenheid van Cohen. Ze zijn verbaasd dat de burgemeester hierover tijdens twee geruchtmakende raadsdebatten bleef zwijgen. ''Door zelf opheldering te geven, had Cohen zijn collega en partijgenoot Buyne eenvoudig kunnen redden'', zo menen zij.

Er blijken drie versies van de lesbrief te zijn geweest. Een eerste versie werd mede door Cohen afgekeurd omdat die teveel de nadruk legde op de film die Wilders toen nog aan het maken was. De tweede versie bleek nog steeds niet naar wens, waarna Buyne en Cohen opnieuw overlegden. Vervolgens voerde Buyne overleg met de opstellers van de lesbrief, het Centrum voor Nascholing van de UvA. Uiteindelijk is pas de derde versie verstuurd. Onduidelijk is of Cohen ook die versie vooraf nog heeft gezien.

De derde versie leidde tot woede bij Wilders, onder meer door deze passage: ''Helaas zijn er politici die denken dat ze populairder worden door heel negatief te zijn over bepaalde groepen mensen. Zij denken dat je alles moet kunnen zeggen, ook als het kwetsend kan zijn. Maar dat maakt het er in Nederland niet prettiger op. Want voor je het weet hitsen ze de een tegen de ander op.  Buyne liet  toen ook versie drie wijzigen, omdat ze hem achteraf gezien toch niet goed vond.

Een woordvoerster van Cohen bevestigt de betrokkenheid van Cohen met de lesbrief. Volgens haar heeft de burgemeester er tijdens het raadsdebat ''geen moment bij stilgestaan om te interveniëren.''

Ook deze cartoon uit de lesbrief werd bekritiseerd.

Vergoossen: "Punt is dikverdiend"

PSV-trainer Sef Vergoossen is blij met het resultaat dat PSV tegen Fiorentina heeft behaald. Een punt was volgens hem dan ook verdiend.

"Een dikverdiend punt", zo vond Vergoossen. "In fases speelden we goed, maar er waren ook fases waarin we het moeilijk hadden. Na de 1-0 achterstand hebben we goed onze rug gerecht. We hebben gestreden en ons niet laten ondersneeuwen."

Over het uitvallen van Gomes en de schorsing van Jefferson Farfán, omdat die geel kreeg, zei Vergoossen het volgende: "Bij Gomes moeten we even afwachten wat het resultaat is van de echo die we vrijdag laten maken. Laten we hopen dat het meevalt. Het klopt dat de gele kaart van Farfán niet slim was, maar je weet dat dat kan gebeuren als er een aantal spelers op scherp staan."

Roddick verslaat Federer in Miami

Andy Roddick heeft in de kwartfinale van het Master Series-toernooi in Miami Roger Federer verslagen. De nummer één van de wereld moest in drie sets zijn meerdere erkennen in de Amerikaan: 7-6 (4), 4-6 en 6-3.

Van de zestien ontmoetingen die de twee voor deze partij hadden, won Federer er vijftien. Nu pakte Roddick eindelijk zijn tweede zege op de Zwitser, die volgens zichzelf nog niet het goede ritme te pakken heeft.

Roddick moet het in de halve finale opnemen tegen Davydenko, die Tipsarevic in de kwartfinale eenvoudig versloeg. De andere halve finale gaat tussen Rafael Nadal en Tomás Berdych.

Gomes in return waarschijnlijk weer erbij

Heurelho da Silva Gomes, doelman van PSV, kan waarschijnlijk volgende week donderdag in de return tegen Fiorentina weer onder de lat staan. Zijn blessure lijkt namelijk mee te vallen.

Gomes moet zondag tegen Heracles Almelo wel laten schieten. De PSV-goalie was tot nu toe de enige speler die nog geen minuut miste in de Eredivisie. Vlak voor de terugreis naar Eindhoven liet Gomes weten weinig hinder te ondervinden van zijn blessure. Er is dus hoop in het PSV-kamp dat Gomes donderdag onder de lat kan staan.

"Het lijkt mee te vallen", vertelde Sef Vergoossen, trainer van PSV. "Maar wat is meevallen? Dat hij geen acht, maar twee weken niet kan spelen?"

[PLD] Van Barneveld verliest

Raymond van Barneveld heeft zijn koppositie in de Premier League Darts, de dartscompetitie van de PDC, verloren. Zelf verloor de Nederlander van Peter Manley terwijl James Wade Adrian Lewis versloeg. Ook Phil Taylor won eenvoudig zijn partij.

Peter Manley verloor zijn laatste drie duels in de PLD. Tegen Van Barneveld leek het dezelfde kant op de te gaan. De ruststand was 4-2 in het voordeel van Barney. De Nederlander kwam echter slecht uit de pauze en verloor vier legs op rij, mede omdat hij veel kansen op de dubbels onbenut liet. Van Barneveld kwam nog terug tot 6-6, maar moest uiteindelijk toch aan het kortste eind trekken.

Phil Taylor leek het moeilijk te gaan krijgen tegen Adrian Lewis. The Power kwam al snel met 2-0 achter, maar daarna trok hij de partij volledig naar zich toe en won de partij met 8-3. James Wade had het tegen dezelfde Adrian Lewis, die een dubbel programma had omdat hij vorige week ziek was, ook niet moeilijk. Hij won met 8-1.

Uitslagen
Adrian LewisPhil Taylor3 – 8
Peter ManleyRaymond van Barneveld8 – 6
John PartWayne Mardle5 – 8
James WadeAdrian Lewis8 – 1

Stand na 10 speelronden

Nr.SpelerGespeeldPuntenSaldo
1James Wade101472 - 56
2Phil Taylor101369 - 48
3Raymond van Barneveld101267 - 58
4Wayne Mardle101062 - 66
5Terry Jenkins10861 - 66
6Peter Manley10863 - 69
7Adrian Lewis10854 - 68
8John Part10755 - 72

Elshot wil graag hogerop

Kurt Elshot, de rechtsback van NAC Breda, draait een goed seizoen voor zijn club. Hij hoopt dat dit bij de clubs uit de traditionele top drie ook opvalt want de rechtsback wil graag hogerop.

"Ik zou de concurrentiestrijd bij een topclub zeker aandurven", aldus een zelfverzekerde Elshot. "Ik heb nooit de kans gehad om me op dat plan te bewijzen. Om die reden weet ik dus ook niet of ik het kan. Ik neig te zeggen van wel." Elshot heeft nog een contract tot medio 2010.

Toki Tori naar WiiWare

Wie kent Toki Tori nog? Toki Tori, ontwikkeld door het Nederlandse Two Tribes, verscheen enkele jaren geleden op de Game Boy Color. De game komt nu ook naar WiiWare.

In Toki Tori bestuur je een schattig kuiken, Toki Tori, die zijn broertjes en zusjes moet redden uit hun eieren. Het kuiken zal door verschillende puzzels moeten komen om alle eieren in een level te verzamelen. Hij kan hiervoor speciale vaardigheden gebruiken. Wanneer Toki Tori op de Wii zal verschijnen is nog niet bekend.Microsoft houdt Windows XP langer in de verkoop

Microsoft houdt het besturingssysteem Windows XP langer dan gepland op de markt. Producenten en gebruikers van wat Microsoft ''uiterst goedkope PC's'' noemt, kunnen het systeem nog tot 2010 installeren. Dat heeft de Amerikaanse softwaregigant gisteravond laten weten.

Oorspronkelijk zou Windows XP vanaf juli dit jaar niet meer verkrijgbaar zijn. Dat was al een verlenging van de deadline die Microsoft eerder op januari 2008 had gesteld. De opvolger van Windows XP, Vista, is al ruim een jaar op de markt. Microsoft wil graag dat iedereen op dat besturingssysteem overstapt, maar consumentenorganisaties zijn vaak niet te spreken over Vista.

Volgens waarnemers wil Microsoft met het langer in de verkoop houden van Windows XP voorkomen dat concurrent Linux er met de markt voor lichte computers vandoor gaat. Veel goedkope pc's en kleine laptops hebben te weinig geheugen om het zware Vista te draaien. De Taiwanese computerfabrikant Asus installeert bijvoorbeeld op zijn budget-laptop Eee PC standaard Linux.

Levenslang voor zwaaien met Molukse vlag

Een Molukse activist heeft in Indonesië een levenslange gevangenisstraf opgelegd gekregen wegens het hijsen van de vlag van de Republiek der Vrije Zuid-Molukken (RMS). Dat meldt het Indonesische persbureau Antara.

De rechter achtte John Teterisa schuldig aan ''samenzwering tegen de staat'' wegens zijn rol in het protest van juni vorig jaar. Als leider van een groep activisten die de RMS-vlag hesen tijdens een bezoek van president Susilo Bambang Yudhoyono, had hij ''het volk van Indonesië ten overstaan van de rest van de wereld in verlegenheid gebracht''.

De straf valt mede zo hoog uit omdat hij volgens de rechters geen wroeging heeft getoond. Gisteren kreeg een medestander van de 46-jarige Teterisa al vijftien jaar cel opgelegd voor zijn betrokkenheid bij hetzelfde incident.

Veel groen bloed in Ninja Gaiden 2 screenshots

Ninja Gaiden is één van de meest frustrerende games van de afgelopen jaren door de hoge moeilijkheidsgraad. Binnenkort wordt het weer mogelijk je doorzettingsvermogen te testen in het vervolg. Er zijn 14 nieuwe screenshots opgedoken waarin we Ryu weer flink aan het werk zien, met veel liters bloed tot gevolg.

In Ninja Gaiden 2 speel je wederom met Ryu Hayabusa, die deze keer op pad gaat om zijn clan te wreken en daarbij ook nog eens de mensheid moet redden. Met een scala aan wapens kun je de vijanden aan stukken hakken, om zo een weg te banen in een wereld vol gevaar. Ninja Gaiden 2 zal een geheel nieuwe gameplay engine bevatten, en een nieuw auto-health regeneration system. Natuurlijk kunnen we ook nieuwe levels en vijanden verwachten, en niet te vergeten liters bloed.Duizenden vragen voor Geert Wilders

Programmamaker Robbie Muntz heeft duizenden mailtjes ontvangen na zijn publieke oproep om vragen te sturen die hij aan PVV-voorman Geert Wilders zou moeten stellen. Dat meldt De Journalist, het blad van mediavakbond NVJ.

Wilders heeft met het exclusieve interview ingestemd nadat Muntz afzag van een schadeclaim tegen de politicus. De programmamaker wilde Wilders aanklagen omdat hij zonder toestemming een audiofragment uit een gesprek van Muntz met regisseur Theo van Gogh had gebruikt in zijn omstreden film Fitna.

De vragen voor Wilders variëren volgens de programmamaker sterk van toon en inhoud. Het interview van Muntz en zijn partner Paul Jan van de Wint met Wilders vindt maandag 7 april plaats in Den Haag vanaf 15.00 uur. Het gesprek is vooralsnog exclusief te zien op de website van Muntz en Van de Wint.

Vragen zijn nog steeds welkom, op e-mailadres info@muntzvandewint.com.

Dode baby in Opsporing Verzocht

De politie roept de hulp van het publiek in bij de zoektocht naar de moeder van de pasgeboren baby die in maart dood werd gevonden bij het Wilhelminakanaal in Oosterhout.

De zaak krijgt dinsdag aandacht in Opsporing Verzocht en een dag eerder in het regionale opsporingsprogramma Bureau Brabant, aldus een politiewoordvoerder.

De politie toont beelden van de plek waar het jongetje is gevonden plus beelden van materiaal dat bij hem lag, aldus de zegsman. De politie zoekt nog steeds met zeventien rechercheurs naar de ouders van het kind.

Brandbrief: toename autisme in Zuidoost-Brabant

Het aantal autistische kinderen in de regio Zuidoost-Brabant is explosief gegroeid. Speciale scholen in de regio worden geconfronteerd met een zeer groot aantal aanmeldingen en voor het komende schooljaar staan vierhonderd kinderen op een wachtlijst.

Wethouder Marriët Mittendorf (Jeugd) van Eindhoven schrijft dat in een brief aan het ministerie van Onderwijs. Volgens haar moesten leerlingen in het verleden al uitwijken naar scholen op grote afstand van hun woonplaats. Bovendien is er al geïnvesteerd in noodoplossingen door de vorming van speciale klassen voor autistische kinderen.

De wethouder wil zo snel mogelijk overleggen met staatssecretaris Marja van Bijsterveldt over een oplossing voor het probleem.

Bobby Brown 'aan drugs door Whitney'

Zangeres Whitney Houston heeft haar voormalige echtgenoot Bobby Brown aan zijn drugsverslaving geholpen. Althans, dat claimt Brown in zijn autobiografie, die volgende week uitkomt. The New York Times publiceerde gisteren fragmenten uit het boek.

De 39-jarige Brown stelt dat hij nog nooit cocaïne had gebruikt, tot hij Whitney ontmoette. "Alles wat ik met haar heb gedaan, deed ik om de verkeerde redenen", lamenteert hij. "Zij had een hele andere agenda dan ik. Zij gebruikte mij om aan haar imago te werken, ik wilde gewoon liefde vinden en kinderen krijgen."

Het tweetal trouwde in 1992. Eind jaren negentig kwam Brown echter in opspraak, door zijn overdadige drank- en drugsgebruik. Ook zou hij Houston hebben geslagen. In 2006 scheidden de echtelieden.

FARC wil Bétancourt alleen ruilen

De marxistische rebellenbeweging FARC wil Ingrid Bétancourt alleen ruilen tegen FARC-gevangenen. De Frans-Colombiaanse politica komt niet zomaar vrij, zoals bij eerdere gegijzelden het geval was. Dat heeft een rebellenleider gisterenlaten weten.

"Het is ontoelaatbaar dat ons nog meer vredesgebaren gevraagd worden'', zei rebellenleider Rodrigo Granda, alias 'de kanselier'.

Een Frans medisch team is gisteren in Colombia geland om Bétancourt te helpen, maar het is nog onduidelijk of de FARC de humanitaire missie toelaat. Bétancourt zou aan hepatitis B lijden en de tropische ziektes malaria en leishmaniasis.

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft de FARC herhaaldelijk opgeroepen Bétancourt en andere gijzelaars vrij te laten. De guerrillabeweging nam Bétancourt gevangen in 2002, tijdens haar presidentiële campagne.

Gewonde bij schietpartij Tilburg

Bij een schietpartij in Tilburg is donderdagavond een 28-jarige man gewond geraakt. Hij is later aangehouden in het ziekenhuis. De toedracht tot het incident is nog onduidelijk, laat de politie vrijdag weten.

De melding van de schietpartij op de rijbaan van de Ringbaan Noord kwam kort voor middernacht binnen. Agenten vonden aan de zuidzijde de gewonde 28-jarige Tilburger, die niet in levensgevaar verkeerde. Het slachtoffer is aangehouden voor betrokkenheid bij de schietpartij. De politie doet in de loop van de ochtend sporenonderzoek in een auto die mogelijk een rol heeft gespeeld bij het incident.

Lotto wil gokken op sportwedstrijden uitbreiden

De Lotto wil het aantal sportweddenschappen verdubbelen en gaat daarom bij het ministerie van Justitie een ruimere kansspelvergunning aanvragen. Op deze manier hoopt Lotto de strijd aan te binden met illegale gokbedrijven op internet. Het maximale inzetbedrag (22 euro) blijft wel gelijk.

"We moeten meebewegen en een goed en betrouwbaar alternatief bieden voor het illegale aanbod", aldus directeur Tjeerd Veenstra vandaag. Hij bevestigde daarmee een bericht in het AD.

De huidige kansspelvergunning van De Lotto staat jaarlijks maximaal 370 weddenschappen toe. Ruimte voor andere sporten is er daardoor niet. "We willen een grotere variëteit bieden. Dus ook gokken op hockey en golf of evenementen van de Olympische Spelen." Gokkers zijn daarvoor nu nog aangewezen op internetsites.

In Nederland vullen wekelijks 50.000 mensen de voetbaltoto in. In 2007 was daar volgens Veenstra een bedrag van 22 miljoen euro mee gemoeid.

Twintig jaar Metal Gear in één minuut

Metal Gear gaat al wat jaartjes mee. Twintig jaar geleden verscheen het eerste deel op de NES, en dit jaar krijgen we alweer het zestiende deel in de serie met Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots. Om deze verjaardag te vieren is er nu een trailer verschenen waarin we de tijdlijn bewandelen van de serie.

Het begon allemaal in 1987 met Metal Gear op de MSX. In 1990 kwam het vervolg genaamd Metal Gear 2: Solid Snake. Toch is de game pas echt populair en bekend geworden door Metal Gear Solid op de Playstation in 1998. Daarna volgden nog twee sequels, Metal Gear Solid 2 en 3, op de Playstation 2. Naast deze hoofdserie zijn er nog genoeg andere games in de Metal Gear wereld verschenen. Zo hebben we Metal Gear Ac!d en Portable Ops op de PSP, en kreeg de Gamecube een remake van Metal Gear Solid, genaamd Twin Snakes.


Mr.Driller Online boort niet zo best

Afgelopen woensdag is Mr.Driller Online verschenen op XBLA. Nu blijkt het online gedeelte van de game zo slecht te zijn dat ze het beter Mr.Driller Offline kunnen noemen. Characters die vanuit het niets verpletterd worden, of zelfs niet door een steen heen kunnen boren. Ook komt het voor dat als je een rij stenen wegboort, de rij stenen zomaar weer verschijnt.

Hopelijk verschijnt er snel een patch zodat we echt online kunnen boren., maar daar is vooralsnog nog niets over bekend gemaakt.

Joop van den Ende neemt belang in Hyves

Mediamagnaat en theaterproducent Joop van den Ende krijgt een substantieel meerderheidsbelang in Hyves. Via zijn bedrijf Van den Ende & Deitmers zal hij samen met zijn compagnon Hubert Deitmers zich onder andere gaan bezighouden met de toekomstige ontwikkelingen van de vriendensite.

Deitmers, die sinds 2005 al aandelen Hyves bezit, en Van den Ende laten weten "zeer verheugd" te zijn. Het duo neemt volgens een woordvoerder een "sterk" belang, dat tussen de twintig en dertig procent ligt. De investering zal worden gefinancierd uit het zogenaamde Crossmedia Fund van Van der Ende & Deitmers, dat beschikt over ongeveer 100 miljoen euro. Er zal onder andere geld worden gestoken in mobiele toepassingen, zodat het in de toekomst mogelijk is om Hyves ook op de mobiele telefoon te ontvangen.

De looks van de vernieuwde Playstation Store

Er is deze week geen update van de Playstation Store. Sony is druk bezig met het maken van een nieuwe store. Daar hebben zij wel beelden van vrijgegeven, die zijn hieronder te bekijken.De vernieuwde Playstation Store zal makkelijker te navigeren zijn. Ook belooft Sony dat hij sneller is. Volgende week volgt ook geen update van de Store, de week daarna zal naar alle waarschijnlijkheid de nieuwe openen. Tot die tijd kan je nog gewoon van de oude Store gebruikmaken.

Suriname vraagt hulp aan Nederland

De Surinaamse autoriteiten hebben donderdag een officieel hulpverzoek ingediend bij Nederland wegens de vliegramp. Dat heeft een woordvoerder van minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) laten weten.

"Het gaat om hulp bij identificatie van de slachtoffers en hulp bij het onderzoek naar de oorzaken", aldus de zegsman. Verhagen had eerder op de dag al laten weten "alles te doen wat mogelijk is om de gevraagde ondersteuning te bieden".

Naar alle waarschijnlijkheid zal vrijdag in de loop van de dag duidelijk worden of en in welke mate Nederland aan het verzoek gehoor kan geven. Volgens de woordvoerder heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken Suriname vorig jaar financiële hulp geboden bij het indentificeren van slachtoffers van een vliegramp uit 1989.

Boete Radio 2 voor promotie Trijntje-cd

Het Commissariaat voor de Media wil Radio 2 een boete opleggen van 80.000 euro. Het radiostation zou dat bedrag moeten betalen omdat de zender teveel reclame heeft gemaakt voor de cd The Look of Love van Trijntje Oosterhuis.

Dat heeft een zegsvrouw van het Commissariaat donderdag gemeld. De zender is op de hoogte gesteld van het voornemen en kan op een hoorzitting die binnenkort plaatsvindt een reactie geven. Pas daarna zal het Commissariaat de definitieve boete vaststellen. Het gebeurt niet vaak dat het orgaan dat toeziet op de naleving van de Mediawet zo'n hoge boete oplegt.

Radio 2 zou 40.000 euro hebben geïnvesteerd in de vervaardiging van de cd The Look of Love, waarop Trijntje Oosterhuis nummers van componist Burt Bacharach vertolkt. In ruil daarvoor zou de zender een percentage van de opbrengst uit de verkoop van platenmaatschappij EMI hebben gekregen.

Volgens het radiostation zelf heeft de zender een normaal percentage royalties gekregen voor de deelname van het Metropole Orkest, dat aan de publieke omroep is verbonden, aan de cd. De opbrengst voor de zender van de verkoop van de cd bedroeg 100.000 euro, al moest dit bedrag worden gedeeld met het Metropole Orkest.

Radio 2 riep het album na de release uit tot cd van de week en draaide veelvuldig nummers van de plaat. Hierdoor zou er sprake zijn geweest van belangenverstrengeling. De kwestie kwam eind september ter sprake in de Tweede Kamer, waar een ruime meerderheid van SP, CDA, PvdA en VVD vraagtekens zette bij de gang van zaken. Het CDA sprak toen van "misbruik door Radio 2 van zijn positie als publieke zender".

Man door eigen auto overreden

Een man uit het Duitse Wuppertal is door zijn eigen auto overreden en daarbij om het leven gekomen. De man had zijn voertuig uit de garage geduwd omdat de motor niet wilde starten.

Op het sterk hellende terrein bewoog de auto zich echter zelfstandig. Bij een poging zijn wagen tegen te houden, kwam de onfortuinlijke 35-jarige eronder terecht. Hij werd tientallen meters meegesleept. Een arts kon nog slechts diens dood vaststellen, meldden Duitse media donderdag.

Jerry Seinfeld met de schrik vrij na auto-ongeluk

Jerry Seinfeld is dit weekeinde met de schrik vrijgekomen na een auto-ongeluk. Dat vertelde zijn vrouw Jessica donderdag tegen de New York Post. De 53-jarige komiek sloeg zaterdag over de kop in de Hamptons bij New York.

De remmen van de klassieke Fiat van Seinfeld weigerden toen hij wilde invoegen op de snelweg. De acteur gooide daarop zijn stuur naar rechts, waardoor de auto in een slip raakte en over de kop sloeg. De hulpdiensten waren vrijwel direct ter plaatse, maar Seinfeld had geen medische hulp nodig.

Zijn vrouw vertelt dat de komiek enigszins beduusd reageerde toen hij werd thuisgebracht door een vriend die achter hem reed toen het ongeluk gebeurde. "De schrik kwam eigenlijk pas toen hij thuis was en besefte wat er gebeurd was", zegt ze. "Ik was heel erg opgelucht en dankbaar en ik prijs me gelukkig dat er niets is gebeurd. Het had natuurlijk veel erger kunnen aflopen."

Lieke van Lexmond en GTST-collega in zevende hemel

Lieke van Lexmond is dolblij met haar nieuwe vlam Mark van Eeuwen. "Ik ben wel een beetje verliefd", vertelde de actrice donderdag in SBS-programma Shownieuws.

De 26-jarige Van Lexmond zag in november haar relatie met toetsenist Jeroen van Rietbergen op de klippen lopen. Nadat haar ex een relatie aanknoopte met Linda de Mol, vond Lieke troost bij haar GTST-collega Mark. "We zijn een paar keer uitgeweest en opeens dacht ik: wat ben jij eigenlijk leuk", vertelt ze. "Ik heb al die tijd oogkleppen op gehad."

Vorige week bezochten de twee een concert van Anouk en de volgende dag verraste de blonde acteur zijn kersverse vriendin met een vliegles. "We hebben gevlogen in de zevende hemel", lacht Lieke, die zegt weer te genieten van het leven.

Heropende winkelstraat Nicosia dicht

De Ledrastraat, een winkelstraat op de grens tussen het Turks- en Grieks-Cypriotische stadsdeel van Nicosia, is weer dicht.

Gisterochtend werd het belangrijke symbool van het verdeelde Cyprus na 44 jaar dicht te zijn geweest feestelijk heropend en kon het winkelend publiek zich vrij begeven door de hele straat. De Grieks-Cypriotische politie sloot twaalf uur later de straat weer af, omdat Turks-Cypriotische politieagenten tegen alle afspraken in in de bufferzone rondliepen.

De straat werd eind 1963 als gevolg van hevige onlusten gesloten. Met de Turkse invasie in 1974 werd de scheiding tussen noord en zuid nog strikter. Recente gesprekken boden echter weer uitzicht op een hereniging van deze oude hoofdstad en van het eiland.

Examensysteem CBR onder druk

Het CBR worstelt met het reserveringssysteem voor de examens. Dat leidt ertoe dat in sommige regio's de wachttijden voor het afleggen van het rijexamen fors oplopen, terwijl het CBR tegelijkertijd maandelijks duizenden aangevraagde examens 'terugkrijgt'.

Dat heeft een woordvoerder van het CBR gezegd. De Bovag luidde donderdag de noodklok over de oplopende wachttijden voor rijexamens. De Bovag rept over "tienduizenden kandidaten'' die maanden moeten wachten voor zij kunnen afrijden. "De wachttijd is landelijk gezien ruim 7 weken. Dat is voor deze tijd van het jaar absoluut niet slecht'', zegt de woordvoerder van het CBR.

Wel erkent hij dat "de druk op het systeem heel groot is''. Rijschoolhouders kunnen tot 26 weken vooruit rijexamens reserveren en doen dat dan ook en masse. Veel van die gereserveerde examens worden niet verreden en gaan, vaak vlak voor de examendatum, terug naar het CBR. "In de maand maart hebben we 5000 examens teruggekregen.'' Regio's die grote wachtlijsten hebben, zijn volgens het CBR juist de regio's die vooraf veel te veel examens aanvragen.

Vrijdag zal het systeem voor de rijexamens hoog op de agenda staan tijdens het reguliere overleg tussen de rijschoolhouders en het CBR. Volgens de Bovag kampt het CBR met een structurele ondercapaciteit en is het instituut weinig flexibel.

Naomi Campbell op borgtocht vrijgelaten

Het Britse supermodel Naomi Campbell is gisternacht op borgtocht vrijgelaten. De 37-jarige schone was gistermiddag gearresteerd op het Londense vliegveld Heathrow omdat ze een agent had beledigd en bespuugd.

Het model werd even na middernacht weer in vrijheid gesteld. Campbell staat bekend om haar agressieve uitspattingen. Zo volgde ze al eens een cursus zelfbeheersing en moest ze enkele keren voorkomen in de rechtbank. Ook kreeg de Britse in New York al eens een taakstraf omdat ze een schoonmaakster had geslagen met haar mobiele telefoon.

Verdonks TON gepresenteerd

Rita Verdonk gaat zich inzetten voor het behoud van het Nederlandse karakter. Er moet een einde komen aan de 'weg-met-ons-stroming' die Nederlanders wil wijsmaken dat onze cultuur niet bestaat en dat onze normen en waarden minderwaardig zijn aan die van andere culturen.

Verdonk heeft dat gisteravond in Amsterdam gezegd bij de presentatie van haar politieke beweging Trots op Nederland. Volgens de politica staan de vrijheid van meningsuiting en van godsdienst onder druk. Ook worden Nederlanders steeds maar van discriminatie beschuldigd.

Verdonk verzet zich er tegen "dat wij Nederlanders steeds maar moeten opschuiven en ons moeten aanpassen aan nieuwe culturen. Daarvan zeg ik: genoeg! Er zijn grenzen. Als wij onze Nederlandse cultuur laten verdwijnen, verdwijnen ook onze waarden en vrijheden."

Verdonk maakt zich ook zorgen over de afstand tussen politiek en burgers. Politici behandelen burgers als "potentiële criminelen" en beperken hun handelen door "duizenden wetten, regels en verdragen. En dat terwijl de echte criminelen vrij rondlopen."

Ook over de "vastlopende overheid" maakt Verdonk zich ongerust. Belangengroepen kunnen volgens haar grote projecten tientallen jaren tegenhouden door een veelheid van regel en wetten.

Verdonk wil de bureaucratie drastisch verminderen. De wetten en regels die wel zijn afgesproken, moeten wel worden gehandhaafd. En het belang van Nederland moet in het beleid weer voorop worden gesteld, zowel in binnen- als buitenland.

Verdonk noemde acht thema's waar echte problemen zijn die moeten worden aangepakt: onderwijs, integratie, regelgeving, veiligheid, immigratie, files, zorg en ontwikkelingssamenwerking. Concrete speerpunten zijn deze:

- De Tweede Kamer kan terug naar 75 zetels; de Kamer telt momenteel nog 150 zetels
- Wanneer een zittende minister of wethouder vertrekt, verdwijnt ook de bijhorende ambtelijke top.
- Provincies worden afgeschaft of teruggebracht tot hun kerntaken.
- Ouders van ontspoorde kinderen moeten verplicht op opvoedcursus.
- Alle veiligheidstaken vallen onder een departement: het ministerie van Veiligheid.
- Net als de PVV pleit Verdonk voor de invoering van minimumstraffen.
- Nederland moet de cultuur van gedogen afschaffen en vervangen door handhaving van de bestaande regels.
- De overheid moet meer vertrouwen uiten in de burgers en hen niet behandelen als "potentiële criminelen".
- Het budget voor ontwikkelingssamenwerking kan met twee derde omlaag, dat geld kan dan naar onderwijs en zorg.


Met dank aan Mouthman voor de submit.

Bestuurder scootmobiel rijdt van kade

Twee schippers die toevalligerwijs op de Hopliepenkade stonden, zagen gisteravond een 69-jarige man de Piushaven van Tilburg inrijden. De man is op een, vooralsnog, onbekende wijze te water geraakt met zijn scootmobiel.

De twee mannen hebben de 69-jarige Tilburgenaar weten te redden. Zwaargewond is hij naar het ziekenhuis gebracht. De scootmobiel kwam er ook niet goed vanaf en is door duikers opgedoken, en vervolgens geborgen door een takelbedrijf. De politie onderzoekt nog hoe het ongeluk kon gebeuren.
Laatste reviews en specials
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #159
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #946
special
Random Pics van de Dag #945
special
Random Pics van de Dag #944
©FOK.nl e.a.