Film: Disturbia


Disturbia is de nieuwe film van D.J. Caruso, onder andere bekend van Taking Lives. Helemaal nieuw is de film trouwens niet, want we hebben hier te maken met een remake van Hitchcocks Rear Window. Disturbia, wat trouwens een mengeling is van de woorden disturbing (verontrustend) en suburbia (buitenwijk), heeft dus wel wat waar te maken. De grote vraag is, doet het dat?


Balen…

Kale (Shia LaBeouf) gaat door een moeilijke tijd. Nadat zijn vader is omgekomen bij een ongeval, leeft hij teruggetrokken en onrustig. Als zijn leraar Spaans een beetje te blij tegen hem doet, doet Kale iets waar we we allemaal wel eens van hebben gedroomd. Hij geeft zijn leraar namelijk een flinke dreun en daardoor krijgt hij van de rechtbank een huisarrest van dertig dagen opgelegd. Kale vindt dat wel best, want hij komt zijn tijd wel door met zijn Xbox. Jammer genoeg denkt zijn moeder Julie (Carrie Anne-Moss) daar anders over en zegt zijn Xbox-live abbonement op. Kale weet van verveling niet wat hij moet doen, bouwt torentjes met cakejes totdat hij erachter komt dat hij de buurt in de gaten kan houden met zijn verrekijker. Samen met zijn maatje Ronnie (Aaron Yoo) bespioneert hij alles en iedereen, onder andere zijn nieuwe buurmeisje Ashley (Sarah Roemer) en zijn buurman Mr Turner (David Morse). Met Ashley raakt hij bevriend, maar met Mr Turner is iets raars aan de hand. Kale raakt er steeds meer van overtuigd dat Mr Turner de seriemoordenaar is naar wie de politie op zoek is. Probleem is alleen dat niemand dat gelooft en dat Kale zelf letterlijk zit opgesloten in zijn eigen huis.



Groeipareltje

Shia LaBeouf laat na Transformers zien dat hij talent heeft en een echt groeipareltje is. Misschien is hij wel de Tom Hanks van de 21e eeuw. De jongen heeft een mooie toekomst in het vooruitzicht en we gaan nog veel van hem zien. Momenteel is hij bezig met de opnames van Indiana Jones 4. David Morse laat wederom zien dat de rol van schurk hem op het lijf is geschreven. Sarah Roemer laat letterlijk zien dat ze een mooie meid is en de wisselwerking met Shia is goed, je zou bijna gaan denken dat ze elkaar echt leuk vonden. Aaron Yoo zet een degelijke prestatie neer als de beste vriend van Shia, maar veel meer doet hij niet. Al zorgt hij wel voor een steengoede grap. Carrie Anne-Moss is een beetje de teleurstelling van het groepje. Ze acteert met de cruise-control aan, ze laat nergens zien wat ze echt kan en dat is zo jammer, want iedereen weet dat ze goed kan acteren.


Standaard tienerhorror?

Aan het begin van de review stelde ik een vraag, kan Disturbia het waarmaken? Is het een degelijke remake van Rear Window of kan hij rechtstreeks de videotheek in? Het antwoord luidt; Ja, Disturbia is gelukkig geen standaard tienerhorror. Wat bedoel ik daarmee? Slechte acteerprestaties, slechte dialogen en onrealistisch. Alleen het verhaal doet wat cliché aan, maar verder doet het precies wat het moet doen. Disturbia is een spannende film, die lekker wegkijkt.


Label: Universal Pictures International Releasedatum: 23 augustus 2007
Kijkwijzer: Waardering: