Boek: E.W. Heine - Papavera

De volledige titel van het boek luidt: Papavera, De ring van de kruisridder. Het is het eerste boek van de Duitse auteur E.W. Heine, dat vertaald is naar het Nederlands. Hij heeft in het Duits wel meerdere historische romans op zijn naam staan. Papavera is een jeugdboek, bedoeld voor tieners vanaf een jaar of twaalf. Het is een erg mooi uitgevoerde hardcover, alhoewel de ring met vreemde tekens op de cover je wel erg doet denken aan een ander bekend boek. De hoofdpersoon is het meisje Papavera uit de titel. Ze heeft net als haar vader Papavero knalrood haar. Papavero betekent dan ook 'rode papaver', maar ook 'ware papa' of 'echte vader'...

Burcht Falkenstein
Het boek start met een terugblik op de vreemde familie van Papavera's vader. Dit proloogje doet sprookjesachtig aan en brengt je meteen in de juiste stemming. Papavero's hele familie sterft als de bliksem in het kasteel slaat en brand veroorzaakt. Zijn voedster redt hem door hem in een ketel te leggen en aan een lange sliert van geknoopte beddelakens uit het raam naar beneden te laten zakken. We springen dan naar Papavera, wiens moeder overleden is en wiens vader enige jaren geleden op een vreemde manier vertrokken is naar het Heilige Land. Ze runt als jong meisje zelfstandig burcht Falkenstein, wat door buitenstaanders wordt afgekeurd. Vrouwen zijn in die tijd immers amper meer dan koeien en kunnen zelf geen bezit hebben. Als Papavera de avances van de graaf van het buurkasteel blijft afwijzen, begint de ellende. Gouwgraaf Rudolf van Randersacker is woest over deze kink in de kabel en besluit zijn doel op een andere manier te bereiken. Hij bombardeert Papavera tot heks en heksen moeten vervolgd worden. Vanaf dat moment heeft het meisje er een nieuwe vijand bij: de inquisiteur die haar hardnekkig blijft achtervolgen. Papavera moet vluchten en besluit de richting te kiezen die haar vader jaren daarvoor koos.

Vreemde vrienden
Het boek is geschreven in een lekker leesbare stijl, dus je vliegt er doorheen. De kennismaking met de bijzondere Papavera is leuk, omdat ze zo lekker strijdbaar en dapper is. Ze komt absoluut niet meisjesachtig over (totdat ze later in het boek een keer verliefd wordt). Met haar trouwe paard Tassilo reist ze door stad en land en maakt ze de meest vreemde dingen mee, die achteraf door de inquisiteur allemaal als heksenzaken worden uitgelegd. Papavera pikt her en der vreemde vrienden op, de dwerg Treurniet, de fret Frederike. Ze wordt regelmatig aangevallen, maar wordt altijd weer gered en bevrijd. Het gaat wel een beetje irriteren dat veel van de gebeurtenissen niet echt met elkaar te maken hebben. Papavera en haar aanhang beleven dingen, komen er grotendeels ongeschonden uit en vervolgen vrolijk hun reis. Hierdoor heb je niet het gevoel dat je dieper in het verhaal komt. De rode lijn is er wel, maar is niet sterk aanwezig en dat is jammer. Desondanks is dit een vermakelijk boek, erg geschikt voor tieners, maar minstens even geschikt voor volwassenen met interesse in historische avonturen.


Uitgever: De Fontein ISBN: 978 90 261 2114 2 Pagina's: 350
Waardering: